Łatwe babeczki kawowe
Łatwe babeczki kawowe, miękkie, puszyste, wilgotne i bardzo proste w przygotowaniu.
Z najtrudniejszych czynności do wykonania jest tu ubicie piany z białek. Wystarczy czysta miska bez drobinek wody i dokładne oddzielenie żółtek od białek.
Szczerze mówiąc, gdyby i to działanie chcielibyście pominąć – babeczki wyjdą, może nieco mniej wyrośnięte ale i tak bardzo przyzwoite;)
Dobry smak kawy w ciastkach nie jest tu przesadnie dominujący, nie będzie efektu przytłoczenia.
Jest w sam raz, pełna równowaga.
A najpyszniejszy w babeczkach jest krem, również delikatnie kawowy, gęsty, pyszny. Nada się też do innych wypieków, można przełożyć nim dowolny tort np. bezowy lub biszkoptowy.
Do 12 sztuk babeczek użyłam filiżanki mocnego espresso, a mimo to, jej aromat jest wyczuwalny.
Kropka różowego koloru na wierzchu każdej babeczki, to prosta konfitura z rabarbaru, można ją zastąpić dowolnym dżemem albo kawałkiem czekolady.
Tutaj zwyczajnie pokroiłam drobno łodygę mocno różowego rabarbaru i krótko przesmażyłam w rondlu z łyżką cukru.
Łatwe babeczki kawowe – składniki (na 12 sztuk średniej wielkości):
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (300g) lub mieszanki mąk bezglutenowych „do ciasta”
- 3/4 szklanki cukru, zwykłego lub lepiej – ciemnego, dark muscovado, trzcinowego albo ksylitolu (180g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150ml oleju roślinnego
- ½ filiżanki mocnego naparu z kawy (wystudzonego)
- 1/3 szklanki mleka (80ml)
- 4 jajka
- łyżka ciemnego kakao
krem:
- 250g sera mascarpone
- 200ml śmietanki 30 – 36%
- łyżka dowolnego cukru lub ksylitolu
- 1/4 łyżeczki zmielonej kawy
- ½ filiżanki mocnego naparu z kawy (wystudzonego)
Do dekoracji – gęsta, dowolna konfitura lub drobno krojona łodyga intensywnego w kolorze rabarbaru smażona kilka minut z czubatą łyżką cukru
Łatwe babeczki kawowe – przepis:
Silikonowe formy do muffinek wysmarować olejem, metalowe wyłożyć papilotkami lub wysmarować solidnie masłem i dobrze obsypać tartą bułką.
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
Olej, żółtka, napar z kawy i mleko – wymieszać w jednym naczyniu kuchenną rózgą.
Wlać do miski z mąką, cukrem i proszkiem, wymieszać.
Do masy dodać ubite białka, wymieszać łyżką do połączenia składników.
5-6 łyżek masy przełożyć do innego naczynia, wymieszać z łyżką kakao.
Jasną masę rozlać do dołków na babeczki. Na środku każdej łyżeczką nałożyć trochę ciemnego ciasta.
Wstawić formę do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 20 minut z funkcją góra-dół. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być nieoklejony.
Przy pomocy miksera ubić śmietankę z mascarpone i łyżką cukru, aż powstanie gęsty krem. Zwykle trwa to ok. 4-5 minut.
Dodać ¼ filiżanki naparu z kawy i ¼ łyżeczki zmielonych ziaren, krótko wymieszać.
Powstały krem nałożyć do dekoratora cukierniczego i nakładać na wystudzone babeczki.
Ja robiłam to końcówką duża gwiazdka.
Łodygę rabarbaru drobno pokroić i wrzucić do rondelka z łyżką cukru. Smażyć krótko mieszając. Gdyby szybko się rozpadł, można dodać 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z łyżką, półtorej wody i zagotować, masa zgęstnieje.
Ostudzoną ułożyć na wierzchu kremu.
*Post przygotowany we współpracy z Partnerem bloga – Przyjaciele Kawy
Mówię Wam – niebo na talerzu:)