bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub piekarnika czy patelni grillowej. W sam raz do podania solo, np. z sosem czosnkowym albo z jakimś dobrym, soczystym kawałkiem mięsa. Składniki do marynaty znajdują się zwykle w domowych szafkach czy lodówce, wystarczy je wymieszać i do powstałej emulsji wrzucić grzyby. Potem już tylko grillowanie po obu stronach i gotowe.
Pieczarki z grilla można też nabijać na wykałaczki i podać na imprezie jako przekąskę.
Zwróćcie uwagę na sos sojowy znajdujący się w składzie marynaty, chodzi o ten ciemny, gęsty, słodki. Używam go jako dodatek do wielu marynat, ma intensywny smak i konsystencję, która jest lepka i pięknie okleja mięso czy warzywa. Karmelizuje się podczas pieczenia czy smażenia nadając pyszny, słodkawy smak potrawom.
Ciekawe czy w weekend uda się odpalić grill czy pozostaje nam raczej piekarnik lub patelnia:)
U nas mega remont na tarasie, zdjęliśmy nawet kawałek stropu, woda przedostała się do konstrukcji, brrrrrr. Jazda na cztery fajery, grillowanie musi poczekać. Radzimy sobie jednak i piekarnik daje radę:)

E – book “50 przepisów na obiad w 15 minut” poleciał do grafika się upiększać i składać w zgrabną i poręczną całość. Będę dawać znaki, że jest już do nabycia, tu, na FBInstagramie, polubcie pięknie proszę te profile:)

Zobacz też przepis na pieczarki balsamico

pieczarki faszerowane

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika – składniki:

  • 400 g niedużych pieczarek
  • 2 duże łyżki śmietany (18%)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/6 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i pół łyżeczki soli
  • natka pietruszki lub koperek do posypania

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika – przepis:

Pieczarki umyć, osuszyć, ściąć im nóżki.
W dużej misce wymieszać śmietanę, sos sojowy, majonez, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz i sól.
Do powstałej marynaty wrzucić grzyby, wymieszać by całe pokryły się sosem.
Grillować kilka minut na patelni, po obu stronach, na grillu – na tacce, również po obu stronach.
W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na kratce grillowej z podłożoną pod spód blaszką (marynata kapie), najlepiej z termoobiegiem ok. 6 minut.
Można posypać siekaną natką pietruszki lub koperkiem.

 

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika

podpatrzone u fit_przepisy_od_baletnicy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Jerzy
    18 lipca, 2020, 7:51 pm

    Wwwww

  2. Mikola
    10 sierpnia, 2020, 8:57 am

    Pycha! Żałuję, że zrobiłam tak mało.

  3. Monika
    23 stycznia, 2021, 9:20 am

    Czy te pieczarki można zostawić na noc w w zalewie

    1. Beata Królikiewicz
      23 stycznia, 2021, 2:51 pm

      Można.

  4. Beata
    11 września, 2021, 4:25 pm

    Jak smietana slodka czy kwasna ta 17%?

  5. Beata
    11 września, 2021, 4:26 pm

    Jaka smietana 18% slodka jak do sosow czy kwasna?

    1. Beata Królikiewicz
      13 września, 2021, 9:26 am

      18% – kwaśna.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie