Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika
Bardzo dobre pieczarki z grilla lub piekarnika czy patelni grillowej. W sam raz do podania solo, np. z sosem czosnkowym albo z jakimś dobrym, soczystym kawałkiem mięsa. Składniki do marynaty znajdują się zwykle w domowych szafkach czy lodówce, wystarczy je wymieszać i do powstałej emulsji wrzucić grzyby. Potem już tylko grillowanie po obu stronach i gotowe.
Pieczarki z grilla można też nabijać na wykałaczki i podać na imprezie jako przekąskę.
Zwróćcie uwagę na sos sojowy znajdujący się w składzie marynaty, chodzi o ten ciemny, gęsty, słodki. Używam go jako dodatek do wielu marynat, ma intensywny smak i konsystencję, która jest lepka i pięknie okleja mięso czy warzywa. Karmelizuje się podczas pieczenia czy smażenia nadając pyszny, słodkawy smak potrawom.
Ciekawe czy w weekend uda się odpalić grill czy pozostaje nam raczej piekarnik lub patelnia:)
U nas mega remont na tarasie, zdjęliśmy nawet kawałek stropu, woda przedostała się do konstrukcji, brrrrrr. Jazda na cztery fajery, grillowanie musi poczekać. Radzimy sobie jednak i piekarnik daje radę:)
E – book “50 przepisów na obiad w 15 minut” poleciał do grafika się upiększać i składać w zgrabną i poręczną całość. Będę dawać znaki, że jest już do nabycia, tu, na FB i Instagramie, polubcie pięknie proszę te profile:)
Zobacz też przepis na pieczarki balsamico
Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika – składniki:
- 400 g niedużych pieczarek
- 2 duże łyżki śmietany (18%)
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżka majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/6 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i pół łyżeczki soli
- natka pietruszki lub koperek do posypania
Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika – przepis:
Pieczarki umyć, osuszyć, ściąć im nóżki.
W dużej misce wymieszać śmietanę, sos sojowy, majonez, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz i sól.
Do powstałej marynaty wrzucić grzyby, wymieszać by całe pokryły się sosem.
Grillować kilka minut na patelni, po obu stronach, na grillu – na tacce, również po obu stronach.
W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na kratce grillowej z podłożoną pod spód blaszką (marynata kapie), najlepiej z termoobiegiem ok. 6 minut.
Można posypać siekaną natką pietruszki lub koperkiem.
podpatrzone u fit_przepisy_od_baletnicy
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wwwww
Pycha! Żałuję, że zrobiłam tak mało.
Czy te pieczarki można zostawić na noc w w zalewie
Można.
Jak smietana slodka czy kwasna ta 17%?
Jaka smietana 18% slodka jak do sosow czy kwasna?
18% – kwaśna.