Pieczarki faszerowane z grilla lub piekarnika. Ryba w pieczarkach

Pieczarki faszerowane, najlepsze na przyjęcia i domowe kolacje. Duże i małe kapelusze pieczarek lubią dodatek masła. Zwyczajny i powszedni grzyb w połączeniu z masłem (najlepiej klarowanym) od razu nabiera królewskiego charakteru. Im więcej go, tym lepiej. Ogranicza nas tylko ilość kalorii i odporność wątroby.
Ryba w pieczarkach tym razem odwrotnie. To pieczarka jest tu podstawą, a ryba występuje w postaci farszu. Baaardzo, bardzo dobra ryba:)

Niektórzy producenci zauważyli potencjał w dużych kapeluszach pieczarek. Na okoliczność faszerowania właśnie, sprzedają je pakowane po kilka okazów.
A do kapeluszy można wsadzić dowolną mieszankę ulubionych smaków.
Ponieważ  jemy zdecydowanie za mało ryb, zachęcam do takiego połączenia, jest prościutkie, zupełnie nie wymagające żmudnych przygotowań, a smak – wyborny. Będą świetną przystawką albo nawet daniem głównym kolacyjnym. Tomek protestuje. Do takich pieczarek potrzebuje przynajmniej grzanek, świeżej bułki albo sałatki ziemniaczanej. Dla mnie to idealna porcja kolacyjna. Co Państwo myślą? 🙂

pieczarki faszerowane
pieczarki faszerowane

pieczarki faszerowane – składniki: 

– 8 dużych kapeluszy pieczarek z nóżkami  lub same kapelusze i kilka małych sztuk grzybów
– 30 dag świeżej lub lekko rozmrożonej ryby (morszczuk, mintaj, makrela, łosoś)
– pół białej cebuli
– ok. 3-4 dag sera pleśniowego lub startego parmezanu lub innego podobnego
– łyżka klarowanego masła
– łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
– sól, pieprz do smaku

Kapelusze pozbawić nóżek, nóżki pokroić w kostkę. Jeśli kupiliśmy same kapelusze, w kostkę kroimy małe pieczarki, cebulę oraz rybę. Wszystko podsmażyć na patelni, na łyżce klarowanego masła. Po podsmażeniu zdjąć z patelni i wymieszać z natką pietruszki lub siekanym koperkiem, dodać nieco soli i mielonego pieprzu.
Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Ser pleśniowy pokruszyć, jeśli używamy parmezanu lub innego sera – zetrzeć na drobnej tarce.

Na blasze ułożyć kawałeczki masła.
Rybą podsmażoną z cebulą i pieczarkami wymieszać z okruchami pleśniowego sera.
Kapelusze oprószyć solą, napełnić farszem i ułożyć na blaszce. Zapiekać ok. 15 minut. Pod koniec zapiekania, jeśli używamy – posypać całość startym parmezanem.
Jeśli grilujemy na zewnątrz, pieczarki można ułożyć na tackach lub zawinąć w aluminiową folię.

pieczarki faszerowane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. mojaslonecznakuchnia
    17 sierpnia, 2016, 7:42 am

    Super pomysł chyba wypróbuję przy najbliższej okazji 😉

  2. Lena
    17 sierpnia, 2016, 9:24 am

    Szkoda,że grzyby mnie nie lubią i nie mogę ich jeść ?

    1. opalanka
      17 sierpnia, 2016, 11:19 am

      zostaje Ci sama ryba:)

  3. Angie
    18 sierpnia, 2016, 6:35 am

    Uwielbiam grillowane pieczarki<3

  4. Agnieszka
    19 sierpnia, 2016, 10:08 pm

    Nadziewane pieczarki to zawsze hit podczas imprez rodzinnych – znikają co do sztuki. Z rybą jeszcze nie robiłam, a brzmi obiecująco. Ciekawa jestem tego połączenia. Pozdrawiam 🙂

  5. Beata, Magazyn Kuchenny
    20 sierpnia, 2016, 10:40 am

    Lubią pieczarki masło, oj lubią! Ja je też lubię z masłem 🙂

  6. Salvador Dali
    21 sierpnia, 2016, 12:16 pm

    oo.. a ja jeszcze nigdy takich pieczarek nie jadłam! Aż żałuję, jak patrzę na te zdjęcia smakowite!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)