pieczarki balsamico

Pieczarki balsamico

Pieczarki balsamico – z dodatkiem octu balsamicznego i czosnku, posypane siekaną pietruszką lub kolendrą – idealny dodatek do obiadu albo kolacji na ciepło lub zimno. Mogą stanowić samodzielną przekąskę do podjadania np. w czasie oglądania filmu. Są też dobre do wcinania z kanapką posmarowaną pastą z awokado. Takie zestawienie jest szczególnie popularne wśród  moich wege kolegów z Instagrama, ależ tam pięknych zdjęć kanapkowych wariacji z pieczarką!
Pieczarki balsamico można smażyć na mocno rozgrzanej patelni lub piec w bardzo rozgrzanym piekarniku. Drugi sposób obróbki to większe ryzyko puszczenia soku, pieczarki stają się mokre i nie tak jędrne, jednakowoż – równie pyszne. Na zdjęciach wersja z piekarnika właśnie.

Pieczarki balsamico – składniki :

  • 500 g pieczarek, najlepiej małych
  • 2 łyżki oliwy lub klarowanego masła do smażenia
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka wody
  • ew. pół łyżeczki tymianku (nie przepadam – nie daję)
  • świeżo zmielony pieprz do posypania

Pieczarki balsamico – przepis:

Jeśli pieczarki są większe nić 3 cm – przekroić je na połówki, jeszcze większe – na ćwiartki. Przełożyć do miski, oprószyć grzyby słodką papryką, wymieszać.
Na dużej patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić grzyby i smażyć mieszając minutę – dwie. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć wszystko jeszcze pół minuty.
Na patelnię wlać ocet, wsypać cukier, wodę i ew. tymianek. Podgrzewać mieszając by pieczarki pokryły się dodatkami. Płyn powinien zredukować się mniej więcej o 1/3. Osolić, wymieszać i zdjąć z patelni.
W przypadku przygotowania pieczarek w piekarniku – do rozgrzanego do 210 stopni pieca włożyć brytfankę z grzybami polanymi sosem sporządzonym z pozostałych składników, bez soli. Piec 15 minut. Osolić przed podaniem.
Posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Mokka
    15 marca, 2019, 10:24 am

    Lubię takie ciekawostki kulinarne:)

  2. MAGDA
    15 marca, 2019, 4:34 pm

    Dziś będzie jedzone na kolację!! Wszystko już zakupione !

    1. Beata Królikiewicz
      15 marca, 2019, 8:01 pm

      Dawaj znaki:)

  3. Karolina / Nasze Bąbelkowo
    15 marca, 2019, 6:42 pm

    Dawno nie jadłam pieczarek, ale te wyglądają na bardzo apetyczne i warte skosztowania 🙂

  4. TosiMama
    15 marca, 2019, 8:51 pm

    Jak to pysznie wygląda. Od samego patrzenia zrobiłam się głodna.

  5. Ola
    21 marca, 2019, 10:29 am

    Zrobiłam już kilka razy , nie tylko niebo na talerzu, ale również w ustach.Znakomite walory smakowe. Robi się mega szybko . Wyśmienicie smakują na ciepło i zimno.Znajomi ocenili ,że lepszych pieczarek nie jedli.

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2019, 7:31 am

      Miód na serce me:)

  6. Pingback: jarisakti
Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie