pieczarki balsamico

Pieczarki balsamico

Pieczarki balsamico – z dodatkiem octu balsamicznego i czosnku, posypane siekaną pietruszką lub kolendrą – idealny dodatek do obiadu albo kolacji na ciepło lub zimno. Mogą stanowić samodzielną przekąskę do podjadania np. w czasie oglądania filmu. Są też dobre do wcinania z kanapką posmarowaną pastą z awokado. Takie zestawienie jest szczególnie popularne wśród  moich wege kolegów z Instagrama, ależ tam pięknych zdjęć kanapkowych wariacji z pieczarką!
Pieczarki balsamico można smażyć na mocno rozgrzanej patelni lub piec w bardzo rozgrzanym piekarniku. Drugi sposób obróbki to większe ryzyko puszczenia soku, pieczarki stają się mokre i nie tak jędrne, jednakowoż – równie pyszne. Na zdjęciach wersja z piekarnika właśnie.

Pieczarki balsamico – składniki :

  • 500 g pieczarek, najlepiej małych
  • 2 łyżki oliwy lub klarowanego masła do smażenia
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka wody
  • ew. pół łyżeczki tymianku (nie przepadam – nie daję)
  • świeżo zmielony pieprz do posypania

Pieczarki balsamico – przepis:

Jeśli pieczarki są większe nić 3 cm – przekroić je na połówki, jeszcze większe – na ćwiartki. Przełożyć do miski, oprószyć grzyby słodką papryką, wymieszać.
Na dużej patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić grzyby i smażyć mieszając minutę – dwie. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć wszystko jeszcze pół minuty.
Na patelnię wlać ocet, wsypać cukier, wodę i ew. tymianek. Podgrzewać mieszając by pieczarki pokryły się dodatkami. Płyn powinien zredukować się mniej więcej o 1/3. Osolić, wymieszać i zdjąć z patelni.
W przypadku przygotowania pieczarek w piekarniku – do rozgrzanego do 210 stopni pieca włożyć brytfankę z grzybami polanymi sosem sporządzonym z pozostałych składników, bez soli. Piec 15 minut. Osolić przed podaniem.
Posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Mokka
    15 marca, 2019, 10:24 am

    Lubię takie ciekawostki kulinarne:)

  2. MAGDA
    15 marca, 2019, 4:34 pm

    Dziś będzie jedzone na kolację!! Wszystko już zakupione !

    1. Beata Królikiewicz
      15 marca, 2019, 8:01 pm

      Dawaj znaki:)

  3. Karolina / Nasze Bąbelkowo
    15 marca, 2019, 6:42 pm

    Dawno nie jadłam pieczarek, ale te wyglądają na bardzo apetyczne i warte skosztowania 🙂

  4. TosiMama
    15 marca, 2019, 8:51 pm

    Jak to pysznie wygląda. Od samego patrzenia zrobiłam się głodna.

  5. Ola
    21 marca, 2019, 10:29 am

    Zrobiłam już kilka razy , nie tylko niebo na talerzu, ale również w ustach.Znakomite walory smakowe. Robi się mega szybko . Wyśmienicie smakują na ciepło i zimno.Znajomi ocenili ,że lepszych pieczarek nie jedli.

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2019, 7:31 am

      Miód na serce me:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)