bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub piekarnika czy patelni grillowej. W sam raz do podania solo, np. z sosem czosnkowym albo z jakimś dobrym, soczystym kawałkiem mięsa. Składniki do marynaty znajdują się zwykle w domowych szafkach czy lodówce, wystarczy je wymieszać i do powstałej emulsji wrzucić grzyby. Potem już tylko grillowanie po obu stronach i gotowe.
Pieczarki z grilla można też nabijać na wykałaczki i podać na imprezie jako przekąskę.
Zwróćcie uwagę na sos sojowy znajdujący się w składzie marynaty, chodzi o ten ciemny, gęsty, słodki. Używam go jako dodatek do wielu marynat, ma intensywny smak i konsystencję, która jest lepka i pięknie okleja mięso czy warzywa. Karmelizuje się podczas pieczenia czy smażenia nadając pyszny, słodkawy smak potrawom.
Ciekawe czy w weekend uda się odpalić grill czy pozostaje nam raczej piekarnik lub patelnia:)
U nas mega remont na tarasie, zdjęliśmy nawet kawałek stropu, woda przedostała się do konstrukcji, brrrrrr. Jazda na cztery fajery, grillowanie musi poczekać. Radzimy sobie jednak i piekarnik daje radę:)

E – book „50 przepisów na obiad w 15 minut” poleciał do grafika się upiększać i składać w zgrabną i poręczną całość. Będę dawać znaki, że jest już do nabycia, tu, na FBInstagramie, polubcie pięknie proszę te profile:)

Zobacz też przepis na pieczarki balsamico

pieczarki faszerowane

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika – składniki:

  • 400 g niedużych pieczarek
  • 2 duże łyżki śmietany (18%)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/6 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i pół łyżeczki soli
  • natka pietruszki lub koperek do posypania

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika – przepis:

Pieczarki umyć, osuszyć, ściąć im nóżki.
W dużej misce wymieszać śmietanę, sos sojowy, majonez, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz i sól.
Do powstałej marynaty wrzucić grzyby, wymieszać by całe pokryły się sosem.
Grillować kilka minut na patelni, po obu stronach, na grillu – na tacce, również po obu stronach.
W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na kratce grillowej z podłożoną pod spód blaszką (marynata kapie), najlepiej z termoobiegiem ok. 6 minut.
Można posypać siekaną natką pietruszki lub koperkiem.

 

Bardzo dobre pieczarki z grilla lub z piekarnika

podpatrzone u fit_przepisy_od_baletnicy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Jerzy
    18 lipca, 2020, 7:51 pm

    Wwwww

  2. Mikola
    10 sierpnia, 2020, 8:57 am

    Pycha! Żałuję, że zrobiłam tak mało.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)