Kurczak w sosie ze szparagami
Kurczak w sosie ze szparagami – to jeden z prostszych pomysłów na wykonanie obiadu w kilkanaście minut. Przepysznie i bardzo małym nakładem pracy.
Kiedy sezon na szparagi rusza, warto korzystać z niego maksymalnie, ile wlezie, szkoda tracić tego pięknego czasu, jest dość krótki.
Warzywa można zapiec w piekarniku, grillować i gotować. Podać z jajkiem na śniadanie, do risotto, z rybą i w zupie. Mają niedużo kalorii, bardzo dużo smaku i pasują do wszystkiego. Kiedyś było to królewskie (i drogie) warzywo dla wybrańców, dziś w sezonie jest dostępne w większości warzywniaków i supermarketów. Kupujcie te z wilgotną, niewyschniętą końcówką, wyglądające świeżo i jędrnie. Pamiętajcie też, że ze skórki obiera się tylko białe szparagi. Te zielone, po oderwaniu najgrubszej części końcówki nadają się do obróbki od razu.
Szparag kocha masło, a masło kocha szparagi, zresztą wszystko z dodatkiem odrobiny masła smakuje lepiej, to rzecz wiadoma. Zatem odrobinę masła do zapiekania, troszkę masła do zupy, nieco masła do polania…:)
zobacz też przepis na makaron ze szparagami
i przepis na szparagi zapiekane pod parmezanem
Kurczak w sosie ze szparagami – składniki (na 4 osoby) :
- 2 filety z piersi kurczaka (ok. 500g)
- duży pęczek szparagów
- 200 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30 – 36%
- 1,5 łyżeczki curry, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 3/4 szklanki bulionu lub jeśli nie mamy – wody (trzeba dać wtedy nieco więcej soli)
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy/oleju do smażenia
- ew. siekany koperek do posypania
Kurczak w sosie ze szparagami – przepis:
Szparagi umyć, odłamać koniec łodygi z najszerszego końca, ta część może być zdrewniała i twarda.
Jeśli szparagi są grube, można je przeciąć wzdłuż na pół, starając się główki zostawić w całości na jednej z części.
Filety mięsa przeciąć na cienkie plastry uzyskując 2 -3 cienkie płaty z każdego. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso.
Na talerz wysypać mąkę, opanierować kurczaka.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz, smażyć mięso na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony).
Zdjąć z patelni, odłożyć na talerz.
Na patelnię wlać bulion lub lekko osoloną wodę i włożyć szparagi. Gotować 2 minuty, dodać mięso i masło.
Przemieszać tak, by szparagi znalazły się na wierzchu. Można pomóc sobie kuchennymi szczypcami.
Wszystko zalać śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze minutę, dwie by sos się lekko zredukował i zagęścił. Sprawdzić, czy sos jest wystarczająco słony, ewentualnie dosolić.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
-
Pingback: Szparagi z boczkiem - niebo na talerzu