Kurczak w sosie ze szparagami

Kurczak w sosie ze szparagami

Kurczak w sosie ze szparagami – to jeden z prostszych pomysłów na wykonanie obiadu w kilkanaście minut. Przepysznie i bardzo małym nakładem pracy.
Kiedy sezon na szparagi rusza, warto korzystać z niego maksymalnie, ile wlezie, szkoda tracić tego pięknego czasu, jest dość krótki.
Warzywa można zapiec w piekarniku, grillować i gotować. Podać z jajkiem na śniadanie, do risotto, z rybą i w zupie. Mają niedużo kalorii, bardzo dużo smaku i pasują do wszystkiego. Kiedyś było to królewskie (i drogie) warzywo dla wybrańców, dziś w sezonie jest dostępne w większości warzywniaków i supermarketów. Kupujcie te z wilgotną, niewyschniętą końcówką, wyglądające świeżo i jędrnie. Pamiętajcie też, że ze skórki obiera się tylko białe szparagi. Te zielone, po oderwaniu najgrubszej części końcówki nadają się do obróbki od razu.
Szparag kocha masło, a masło kocha szparagi, zresztą wszystko z dodatkiem odrobiny masła smakuje lepiej, to rzecz wiadoma. Zatem odrobinę masła do zapiekania, troszkę masła do zupy, nieco masła do polania…:)

zobacz też przepis na makaron ze szparagami 

i przepis na szparagi zapiekane pod parmezanem

Kurczak w sosie ze szparagami – składniki (na 4 osoby) :

  • 2 filety z piersi kurczaka (ok. 500g)
  • duży pęczek szparagów
  • 200 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30 – 36%
  • 1,5 łyżeczki curry, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 3/4 szklanki bulionu lub jeśli nie mamy – wody (trzeba dać wtedy nieco więcej soli)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy/oleju do smażenia
  • ew. siekany koperek do posypania

Kurczak w sosie ze szparagami – przepis:

Szparagi umyć, odłamać koniec łodygi z najszerszego końca, ta część może być zdrewniała i twarda.
Jeśli szparagi są grube, można je przeciąć wzdłuż na pół, starając się główki zostawić w całości na jednej z części.
Filety mięsa przeciąć na cienkie plastry uzyskując 2 -3 cienkie płaty z każdego. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso.
Na talerz wysypać mąkę, opanierować kurczaka.
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz, smażyć mięso na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony).
Zdjąć z patelni, odłożyć na talerz.
Na patelnię wlać bulion lub lekko osoloną wodę i włożyć szparagi.  Gotować 2 minuty, dodać mięso i masło.
Przemieszać tak, by szparagi znalazły się na wierzchu. Można pomóc sobie kuchennymi szczypcami.
Wszystko zalać śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze minutę, dwie by sos się lekko zredukował i zagęścił. Sprawdzić, czy sos jest wystarczająco słony, ewentualnie dosolić.

Kurczak w sosie ze szparagami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)