szparagi zapiekane pod parmezanem

Szparagi zapiekane pod parmezanem

Szparagi zapiekane pod parmezanem traktować można jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie. W drugim przypadku jest idealne dla  osób, które lubią trzymać fason ciała i decydują się na wybieranie jedzenia, które temu sprzyja. Szparagi sprzyjają jak nic, w 100 gramach  mamy tylko 18 kcal. Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Te zielone, kremowo-białe lub fioletowe warzywka są kopalnią witamin i minerałów.  Z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego szczególnie często powinny zajadać je kobiety w ciąży i mamy karmiące. Jest w nich witamina C i E dla ładnych włosów i paznokci, wapń, fosfor, potas, błonnik i inulina dla lepszego trawienia, glutanion, który oczyszcza wątrobę z toksyn, zapobiega powstawaniu komórek rakowych i choroby Alzhaimera. No i podobno są najlepszym z afrodyzjaków. Zatem wyboru nie ma, kiedy tylko rozpoczyna się sezonie szparagi jeść należy.
Prosty i łatwy sposób na szparagi pod parmezanem podpowiedziała mi Pani Agata z banku, gawędziłyśmy sobie o nich między aktualizacją danych i wypłatą z konta:)
Są specjalne, wysokie garnki przeznaczone do gotowania szparagów, u mnie doskonale sprawdza się patelnia z wysokim brzegiem.

Jak gotować szparagi – poradnik 

Szparagi zapiekane pod parmezanem – składniki (na dwie osoby)

  • duża wiązka lub dwie małe szparagów
  • ok. 50- 70 g parmezanu lub innego twardego, długodojrzewającego sera (bursztyn, grana padano)
  • łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
  • grubo mielony pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków migdałów

Szparagi zapiekane pod parmezanem – przepis

Białe szparagi obrać ze skóry przy pomocy nożyka do warzyw. Zielone pozostawić bez obierania, wystarczy odłamać zesztywniałe, łykowate, grubsze końce łodygi. Umyć i wrzucić na wrzątek z łyżeczką soli,  gotować ok. 4 minuty.
Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra- dół.
Migdały podprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Na dnie małego naczynia do zapiekania położyć połowę masła lub wlać trochę oliwy.
Szparagi wyjąć z wody przy pomocy szczypiec lub łyżki cedzakowej, ułożyć w naczyniu. Wyłożyć na nie drugą część masła, oprószyć przyprawami  i posypać startym parmezanem. Zapiekać ok. 4- 5 minut, do stopienia się sera. Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

szparagi zapiekane z parmezanem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. magicznykociolek.blox.pl
    30 kwietnia, 2018, 7:22 am

    Nigdy nie zapiekałam szparagów 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)