Szparagi zapiekane pod parmezanem
Szparagi zapiekane pod parmezanem traktować można jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie. W drugim przypadku jest idealne dla osób, które lubią trzymać fason ciała i decydują się na wybieranie jedzenia, które temu sprzyja. Szparagi sprzyjają jak nic, w 100 gramach mamy tylko 18 kcal. Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Te zielone, kremowo-białe lub fioletowe warzywka są kopalnią witamin i minerałów. Z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego szczególnie często powinny zajadać je kobiety w ciąży i mamy karmiące. Jest w nich witamina C i E dla ładnych włosów i paznokci, wapń, fosfor, potas, błonnik i inulina dla lepszego trawienia, glutanion, który oczyszcza wątrobę z toksyn, zapobiega powstawaniu komórek rakowych i choroby Alzhaimera. No i podobno są najlepszym z afrodyzjaków. Zatem wyboru nie ma, kiedy tylko rozpoczyna się sezonie szparagi jeść należy.
Prosty i łatwy sposób na szparagi pod parmezanem podpowiedziała mi Pani Agata z banku, gawędziłyśmy sobie o nich między aktualizacją danych i wypłatą z konta:)
Są specjalne, wysokie garnki przeznaczone do gotowania szparagów, u mnie doskonale sprawdza się patelnia z wysokim brzegiem.
Jak gotować szparagi – poradnik
Szparagi zapiekane pod parmezanem – składniki (na dwie osoby)
- duża wiązka lub dwie małe szparagów
- ok. 50- 70 g parmezanu lub innego twardego, długodojrzewającego sera (bursztyn, grana padano)
- łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
- grubo mielony pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki płatków migdałów
Szparagi zapiekane pod parmezanem – przepis
Białe szparagi obrać ze skóry przy pomocy nożyka do warzyw. Zielone pozostawić bez obierania, wystarczy odłamać zesztywniałe, łykowate, grubsze końce łodygi. Umyć i wrzucić na wrzątek z łyżeczką soli, gotować ok. 4 minuty.
Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra- dół.
Migdały podprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Na dnie małego naczynia do zapiekania położyć połowę masła lub wlać trochę oliwy.
Szparagi wyjąć z wody przy pomocy szczypiec lub łyżki cedzakowej, ułożyć w naczyniu. Wyłożyć na nie drugą część masła, oprószyć przyprawami i posypać startym parmezanem. Zapiekać ok. 4- 5 minut, do stopienia się sera. Przed podaniem posypać płatkami migdałów.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Nigdy nie zapiekałam szparagów 🙂