szparagi zapiekane pod parmezanem

Szparagi zapiekane pod parmezanem

Szparagi zapiekane pod parmezanem traktować można jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie. W drugim przypadku jest idealne dla  osób, które lubią trzymać fason ciała i decydują się na wybieranie jedzenia, które temu sprzyja. Szparagi sprzyjają jak nic, w 100 gramach  mamy tylko 18 kcal. Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Te zielone, kremowo-białe lub fioletowe warzywka są kopalnią witamin i minerałów.  Z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego szczególnie często powinny zajadać je kobiety w ciąży i mamy karmiące. Jest w nich witamina C i E dla ładnych włosów i paznokci, wapń, fosfor, potas, błonnik i inulina dla lepszego trawienia, glutanion, który oczyszcza wątrobę z toksyn, zapobiega powstawaniu komórek rakowych i choroby Alzhaimera. No i podobno są najlepszym z afrodyzjaków. Zatem wyboru nie ma, kiedy tylko rozpoczyna się sezonie szparagi jeść należy.
Prosty i łatwy sposób na szparagi pod parmezanem podpowiedziała mi Pani Agata z banku, gawędziłyśmy sobie o nich między aktualizacją danych i wypłatą z konta:)
Są specjalne, wysokie garnki przeznaczone do gotowania szparagów, u mnie doskonale sprawdza się patelnia z wysokim brzegiem.

Jak gotować szparagi – poradnik 

Szparagi zapiekane pod parmezanem – składniki (na dwie osoby)

  • duża wiązka lub dwie małe szparagów
  • ok. 50- 70 g parmezanu lub innego twardego, długodojrzewającego sera (bursztyn, grana padano)
  • łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
  • grubo mielony pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków migdałów

Szparagi zapiekane pod parmezanem – przepis

Białe szparagi obrać ze skóry przy pomocy nożyka do warzyw. Zielone pozostawić bez obierania, wystarczy odłamać zesztywniałe, łykowate, grubsze końce łodygi. Umyć i wrzucić na wrzątek z łyżeczką soli,  gotować ok. 4 minuty.
Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra- dół.
Migdały podprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Na dnie małego naczynia do zapiekania położyć połowę masła lub wlać trochę oliwy.
Szparagi wyjąć z wody przy pomocy szczypiec lub łyżki cedzakowej, ułożyć w naczyniu. Wyłożyć na nie drugą część masła, oprószyć przyprawami  i posypać startym parmezanem. Zapiekać ok. 4- 5 minut, do stopienia się sera. Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

szparagi zapiekane z parmezanem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 



  1. magicznykociolek.blox.pl
    30 kwietnia, 2018, 7:22 am

    Nigdy nie zapiekałam szparagów 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)