szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem to chyba najpopularniejszy ze sposobów na przygotowania tego cudnego warzywa.
Prosta przekąska lub kolacja, nie wymagająca dużej ilości pracy. Można ją zrobić na grillowej patelni, w piekarniku lub na tradycyjnym grillu.
Boczek można wymienić na parmeńską lub inną z długodojrzewających szynek.
By smak był pełniejszy, do przygotowania dania lepiej użyć cienko krojonych plastrów wędzonego (nie gotowanego czy parzonego) boczku.
Nada się też inny jego rodzaj, ale wędzonka wniesie dużo dobrych wrażeń:).
Zrumieni się podczas smażenia czy grillowania, będzie chrupka i pyszna. Boczek ma w sobie dużą porcję umami, czyli otwiera mocniej kubki smakowe przez co wszystko z jego dodatkiem lepiej smakuje:)
By udało się ukroić niemal przeźroczyste plasterki, można boczek umieścić na 10 – 15 minut w zamrażarce. Albo kupić paczkę lub dwie gotowo, cieniuśko pokrojonego.

Z innej beczki – czy znacie wędzoną sól? Można kupić ją w sklepach online, zdarza się że bywa czasem w markecie na stoiskach ze zdrową żywnością lub na dziale kuchnie świata. Genialna, intrygująca przyprawa. Nawet zwykła kanapka z ogórkiem nabiera nowego wyrazu. Albo twarożek na śniadanie – boski.
Długo nie wiedziałam o jej istnieniu, dużo straconego czasu:)

zobacz też przepis na szparagi z kurczakiem w sosie

Szparagi z boczkiem – składniki (na 4 osoby):

  • szparagi (np. 12 lub więcej sztuk)
  • tyle cieniuśkich plasterków boczku ile szparagów
  • pyszna kruszonka do posypania – opcjonalnie: dwie kromki czerstwej bułki, ząbek czosnku, łyżeczka skórki startej z cytryny, tylko żółtej części, łyżka koperku lub pietruszki, łyżka pokrojonego parmezanu, świeżo zmielony pieprz

Szparagi z boczkiem – przepis:

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Łamią się tam gdzie trzeba, poniżej złamania znajduje się łyko, którego nie lubimy w jedzeniu.
Jeśli mamy szparagi białe – trzeba obrać je obieraczką do warzyw.
Owinąć każdą łodygę plasterkiem boczku.

Patelnię rozgrzać. Układać szparagi i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
Jeśli używamy piekarnika – trzeba rozgrzać go do 180 stopni, szparagi ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut.

Bułkę (najlepiej czerstwą) podsmażyć krótko na suchej patelni, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
Wszystkie składniki kruszonki razem z połamaną bułką przełożyć do blendera, zmielić na drobne okruchy.
Posypać usmażone/upieczone szparagi.

szparagi z boczkiem

szparagi z boczkiem



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)