Łatwa pieczona pierś kurczaka
Łatwa pieczona pierś kurczaka, bardzo soczysta, miękka i aromatyczna, idealnie doprawiona, świetna na szybki obiad i do krojenia na zimno, do kanapek, z chrzanem, majonezem, żurawiną, kiszonym ogórkiem, suszonym pomidorem, oliwką, ćwikłą, pieczonym burakiem…
Sposób na uzyskanie idealnie soczystego, upieczonego mięsa jest banalnie prosty i zawsze działa. Potrzymaj je trochę w wodzie z solą. Przynajmniej dwie godziny. W zależności od logistycznej konieczności – noc albo nawet całą dobę.
Zatem na przykład: wrzucasz mięso w solankę wieczorem. Rano przekładasz na brytfankę albo pokrywkę od żaroodpornego naczynia. Miziasz przyprawami, o których piszę w przepisie. Włączasz piekarnik, jeszcze przed wyjściem do pracy. Zanim ogarniesz toaletę i śniadanie, pieczeń będzie gotowa, spokojnie wyłączysz piekarnik.
Albo – wrzucasz mięso w solankę rano przed wyjściem do pracy i zaraz po przyjściu do domu miziu miziu mięso przyprawami i odpalasz piekarnik. W ciągu pół godziny na stół wjedzie na stół danie och i ach. Do tego sypki ryż. Albo świeża bagietka. I pokrojone w ukośne plastry soczyste mięso z dodatkiem wspomnianego chrzanu, żurawiny, musztardy, majonezu, sosu tatarskiego, kiszonego ogórka czy buraczków. Co tam chcesz…pycha! I do kanapek do pracy i szkoły. I do sałaty z sosem z oliwy, cytryny, czosnku i łyżeczki miodu – cymes.
Przed pieczeniem zasznurowałam mięso by ładnie trzymało kształt. Jak sznuruje się mięso – daję link, warto kiedyś to ogarnąć, to proste choć na początku wymaga poćwiczenia. Jednak jeśli nie ma czasu albo ochoty na nauki, sznurowanie nie jest konieczne. Będzie mniej zgrabnie ale tak samo pysznie.
W uroczystej wersji, obok mięsa w brytfannie połóż kiść czerwonych winogron, albo ćwiartki pokrojonych ze skórką (bez środków) jabłek, niech się upieką razem. Podane razem z pokrojonym mięsem na półmisku zrobią wrażenie i super się komponują smakowo.
W wolnej chwili poczytaj też o marynatach do mięsa, to bardzo proste.
Łatwa pieczona pierś kurczaka – składniki (na 2-3 osoby):
- 2 pojedyncze piersi kurczaka, najlepiej z ekologicznego chowu, zagrodowego
solanka : 1,5 l zimnej wody, czubata łyżka soli, 5 kulek ziarnistego pieprzu
przyprawy: dwa zgniecione ząbki czosnku, trzy łyżeczki sosu sojowego, dwie łyżeczki musztardy, dwie łyżeczki miodu, łyżka stopionego w rondelku masła klarowanego (ewentualnie dwie łyżki oleju, choć lepiej – masła)
Łatwa pieczona pierś kurczaka – przepis
Mięso umyć, wrzucić do solanki na minimum 2, najdłużej 24 godziny. Odstawić na kuchenny blat (jeśli na 2 godziny) lub do lodówki (jeśli na dłużej).
Przyprawy wymieszać z miseczce.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Wyjąć mięso z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Zasznurować lub pominąć tę czynność. Przy pomocy pędzelka lub ręką wsmarować mięso pastą z przypraw. Ułożyć na brytfannie. Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 25 minut. Wyjąć z pieca i odczekać 5-10 minut przed krojeniem. Kroić i podawać. polane sosem z pieczenia.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Pieczemy w rękawie?
nie, nie ma potrzeby.
A pod przykryciem czy też nie trzeba?
Bez przykrycia.
Proste i pyszne . Na pewno wkrótce wypróbuję. Czy piersi są ze skórą, czy to filety?
Moje były bez, ale jeśli są ze skórą – lepiej.
Dzisiaj będą na obiad 🙂
Zrobiłam. Absolutnie fantastyczne!
Wspanialy przepis! A co najwazniejsze nie duzo pracy, przygotowanie 15 minut, super rady! A smak! Prawdziwe niebo! Maz pytal co to za miasto bo nie poznal smaku