puszyste placki na serku wiejskim

Puszyste placki na serku wiejskim

Puszyste placki na serku wiejskim – dobre na niezbyt kaloryczne ale bardzo smaczne śniadanie czy podwieczorek. W upały mogą zastąpić nawet obiad. Dobrze smakują z sezonowymi owocami – truskawkami, jagodami czy pokrojonymi brzoskwiniami.
Są delikatne, puszyste i proste w przygotowaniu. Trzeba zaopatrzyć się w porządną, nieprzywierającą patelnię i szeroką łopatkę do  przewracania. Przed smażeniem patelnię należy dobrze rozgrzać. To spowoduje, że delikatna faktura placuszków pozostanie we właściwym, nienaruszonym kształcie. Granulki serka ciekawie wzbogacają strukturę placków. W wersji fit można przygotować je na serku “lekkim”, należy wtedy odlać z niego płyn – serwatkę i użyć wyłącznie granulek.
W upały nie kombinuję zbytnio z jedzeniem, pewnie jak wszyscy – nie mam zbyt wiele energii i wolę siedzieć w pobliżu wentylatora:)
Serek, mąka i jajko – zwykle każdy ma te produkty w szafkach i lodówce. 15 minut i obiad/śniadanie czy podwieczorek są gotowe.
Proste, pyszne i nieskomplikowane. Bardzo polecam:)

zobacz też przepis na łatwe placki z jabłkami

puszyste placki na serku wiejskim – składniki (na 6 małych sztuk) :

  • 2 białka jajka i ew. jedno żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • opakowanie serka wiejskiego granulowanego (200g)
  • cukier – puder do posypania placków
  • łyżeczka masła klarowanego i łyżka oleju do smażenia

puszyste placki na serku wiejskim – przepis

Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodać cukier lub ksylitol i ubijać aż piana stanie się nieco błyszcząca.
Wlać roztrzepane widelcem żółtko i delikatnie wmieszać je w pianę.
Mąkę wsiać przez sitko i przy pomocy łopatki wmieszać w masę.
Dodać granulki serka (bez płynu, jeśli używamy serka z napisem “lekki”, z połową płynu, jeśli zwykły). Wmieszać.
Na dobrej, nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać tłuszcz.
Nakładać łyżką porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smażyć na średnim ogniu ok. 2 minuty, delikatnie przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć do lekkiego zrumienienia.
Posypać przez sitko cukrem pudrem.
Podawać ze świeżymi owocami.

puszyste placki na serku wiejskim

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Aga
    25 czerwca, 2019, 3:48 pm

    Czy można zrobić ze zwykłym białym serem?

    1. Beata Królikiewicz
      25 czerwca, 2019, 6:55 pm

      Można, tylko będą innymi plackami niż te na zdjęciu.Twaróg trzeba pokruszyć i dodać na końcu bez miksowania, by okruchy pozostały okruchami, może będzie podobnie.
      Te z tego linku bardzo lubię – https://niebonatalerzu.pl/2013/08/placuszki-z-kaszy-manny.html.

  2. justyna
    21 lipca, 2019, 4:55 pm

    Świetne takie puszyste 😀

  3. Saudyjskie Wielbłady
    8 sierpnia, 2019, 7:23 pm

    Tak, te placki to…. niebo na talerzu 🙂

  4. 3ehealthy
    11 sierpnia, 2019, 1:40 pm

    Świetnie się prezentują 😀

  5. Monika
    14 maja, 2021, 2:13 pm

    Niestety połowa poszła w kosz. Ciężko je usmażyć. Ciasto jest zbyt rzadkie.

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2021, 4:49 pm

      To sprawa wielkości jajek i rodzaju serka. Trzeba odrobinę wyczucia. Jeśli ciężko się smażą można dodać nieco więcej mąki.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie