Placuszki z kaszy manny

Dobry sposób na puszyste placuszki z kaszy manny. Są delikatne, mięciutkie, dość wyraźne w smaku przez dodatek twarogu. Lubią je dzieci i łasuchujący dorośli. Mały łakoć na podwieczorek albo na śniadanie. Można je posypać ulubionymi owocami, znakomite będą maliny lub jagody, albo jabłka ze słoika czy zwyczajny dżem lub konfitura.

 

Placuszki z kaszy manny

placuszki z kaszy manny składniki ( na ok.7- 8 szt) :

– pół szklanki kaszy manny
– 1/2 szklanki mleka
– 200 g białego sera lub twarogu
– dwa jajka
– 2 łyżki cukru
– olej do smażenia

Placuszki z kaszy manny – przepis

Kaszkę zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia na ok. 20 minut. Ser rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Kaszę połączyć z żołtkami, cukrem, serem, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć krótko po obu stronach na średnim ogniu. Należy zaopatrzyć się w szeroką łopatkę do przewracania, placuszki są dość delikatne.

 

Placuszki z kaszy manny

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
 

Zapisz

Zapisz



  1. kuchcikOla
    12 sierpnia, 2013, 8:53 am

    placuszki – obłoczki 🙂 bardzo zachęciłaś mnie do ich spróbowania, jeszcze takich nie jadłam 🙂

  2. Luka Li
    12 sierpnia, 2013, 11:42 am

    Przepis bardzo mi się podoba, a zdjęcie placuszków – jeszcze bardziej:):)

  3. Justin&Dorothy
    12 sierpnia, 2013, 1:01 pm

    Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ – ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

  4. evenka
    12 sierpnia, 2013, 8:18 pm

    Fajne te placuszki, z kaszą manną jeszcze nie robiłam. Zapisuję 🙂

  5. Urszula – Proste potrawy
    12 sierpnia, 2013, 8:22 pm

    Tak apetyczne, że zjadłabym zaraz, natychmiast:)

  6. Marzena
    13 sierpnia, 2013, 6:17 am

    O takie placuszki to ja bardzo chętnie zawsze:-)U Ciebie kasza i u mnie kasza, choć inna;-)

  7. Monika Kwiatkowska
    13 sierpnia, 2013, 12:21 pm

    Robiłam już kiedyś podobne. Pychotka…polecam 🙂

  8. Aguś kulinarnie
    14 sierpnia, 2013, 10:17 pm

    Mniamniusne:)

  9. Alina w Krainie Smaków
    17 sierpnia, 2013, 7:57 pm

    Nigdy takich nie jadłam, kaszkę lubię, więc na pewno mi zasmakują 🙂

  10. opalanka
    18 sierpnia, 2013, 11:15 am

    Jak lubisz – zasmakują:)

  11. Tassarinian
    12 maja, 2014, 11:45 am

    Przetestowane wczoraj, smakują troszkę jak racuchy, bardzo, bardzo smaczne, także na zimno 🙂 Ale rzeczywiście okropnie delikatne, więc moje w zdecydowanej większości były w częściach.

  12. opalanka
    12 maja, 2014, 4:45 pm

    Trzeba dobrze wyczuć dobry moment przewracania, tuż przed zbytnim zrumienieniem:)

  13. Anonimowy
    20 października, 2015, 8:02 pm

    Dzisiaj robiłam – Polecam wypróbować – wyszły pyszne!

  14. ~simple ;*
    1 maja, 2016, 3:56 pm

    Czy mogłabyś napisać ile 1 na kcal ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie