Placuszki z kaszy manny

Dobry sposób na puszyste placuszki z kaszy manny. Są delikatne, mięciutkie, dość wyraźne w smaku przez dodatek twarogu. Lubią je dzieci i łasuchujący dorośli. Mały łakoć na podwieczorek albo na śniadanie. Można je posypać ulubionymi owocami, znakomite będą maliny lub jagody, albo jabłka ze słoika czy zwyczajny dżem lub konfitura.

 

Placuszki z kaszy manny

placuszki z kaszy manny składniki ( na ok.7- 8 szt) :

– pół szklanki kaszy manny
– 1/2 szklanki mleka
– 200 g białego sera lub twarogu
– dwa jajka
– 2 łyżki cukru
– olej do smażenia

Placuszki z kaszy manny – przepis

Kaszkę zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia na ok. 20 minut. Ser rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Kaszę połączyć z żołtkami, cukrem, serem, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć krótko po obu stronach na średnim ogniu. Należy zaopatrzyć się w szeroką łopatkę do przewracania, placuszki są dość delikatne.

 

Placuszki z kaszy manny

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
 

Zapisz

Zapisz



  1. kuchcikOla
    12 sierpnia, 2013, 8:53 am

    placuszki – obłoczki 🙂 bardzo zachęciłaś mnie do ich spróbowania, jeszcze takich nie jadłam 🙂

  2. Luka Li
    12 sierpnia, 2013, 11:42 am

    Przepis bardzo mi się podoba, a zdjęcie placuszków – jeszcze bardziej:):)

  3. Justin&Dorothy
    12 sierpnia, 2013, 1:01 pm

    Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ – ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

  4. evenka
    12 sierpnia, 2013, 8:18 pm

    Fajne te placuszki, z kaszą manną jeszcze nie robiłam. Zapisuję 🙂

  5. Urszula – Proste potrawy
    12 sierpnia, 2013, 8:22 pm

    Tak apetyczne, że zjadłabym zaraz, natychmiast:)

  6. Marzena
    13 sierpnia, 2013, 6:17 am

    O takie placuszki to ja bardzo chętnie zawsze:-)U Ciebie kasza i u mnie kasza, choć inna;-)

  7. Monika Kwiatkowska
    13 sierpnia, 2013, 12:21 pm

    Robiłam już kiedyś podobne. Pychotka…polecam 🙂

  8. Aguś kulinarnie
    14 sierpnia, 2013, 10:17 pm

    Mniamniusne:)

  9. Alina w Krainie Smaków
    17 sierpnia, 2013, 7:57 pm

    Nigdy takich nie jadłam, kaszkę lubię, więc na pewno mi zasmakują 🙂

  10. opalanka
    18 sierpnia, 2013, 11:15 am

    Jak lubisz – zasmakują:)

  11. Tassarinian
    12 maja, 2014, 11:45 am

    Przetestowane wczoraj, smakują troszkę jak racuchy, bardzo, bardzo smaczne, także na zimno 🙂 Ale rzeczywiście okropnie delikatne, więc moje w zdecydowanej większości były w częściach.

  12. opalanka
    12 maja, 2014, 4:45 pm

    Trzeba dobrze wyczuć dobry moment przewracania, tuż przed zbytnim zrumienieniem:)

  13. Anonimowy
    20 października, 2015, 8:02 pm

    Dzisiaj robiłam – Polecam wypróbować – wyszły pyszne!

  14. ~simple ;*
    1 maja, 2016, 3:56 pm

    Czy mogłabyś napisać ile 1 na kcal ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)