Łatwe placki z jabłkami

Można nie ubijać piany z białek, wtedy jest szybciej. Nie będą wtedy takie puszyste i delikatne. Moja mama nie ubijała a i tak placki z jabłkami znikały w oka mgnieniu. Nie należy zbytnio przywiązywać wagi do skrupulatnego odmierzania składników. Ciasto przed dodaniem ubitych białek ma być konsystencji gęstej śmietany. W tym wariancie, dodatkiem jest homogenizowany serek, który nieco odmienia smak placków, jego leciutko kwaśnawy smak powoduje, że jest bardziej owocowo niż bez niego. Nie znam dziecka, które odmówiłoby zjedzenia tych pyszności:)

Łatwe placki z jabłkami

 

Łatwe placki z jabłkami

składniki: 

– dwa duże jabłka
– dwa jajka
– półtorej szklanki mąki
– szklanka mleka
– mały serek homogenizowany naturalny lub waniliowy
– łyżka cukru
– cukier puder do posypania
– olej do smażenia

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z mlekiem, cukrem, żółtkami i serkiem homogenizowanym. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli zbyt gęste – mleka. Jabłka obrać i pokroić w niezbyt grube plastry, a te na małe kawałki. Dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Na końcu delikatnie, przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej, wykładać niezbyt grube placuszki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przewracać szeroką łopatką kiedy spód się zezłoci.Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu,  posypać cukrem pudrem.

Łatwe placki z jabłkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    2 października, 2013, 9:09 am

    Najlepsze placuszki na świecie:)Lekkie i apetyczne:)

  2. Angie
    2 października, 2013, 11:21 am

    Placuszki z jabłkami są idealne na teraz: )

  3. ola in the kitchen
    2 października, 2013, 2:09 pm

    Nie tylko dzieci maja apetyt na takie pyszotki 😀 Pyszotka!

  4. Salvador Dali
    3 października, 2013, 6:03 am

    ja już duże dziecko, ale i tak zjadłabym je ze smakiem 😀
    Pyszne!

    1. opalanka
      3 października, 2013, 8:04 am

      🙂 To zupełnie tak jak ja 🙂

  5. Sosna
    4 października, 2013, 4:55 pm

    Ojej, już dawno ich nie jadłem, chyba zrobię jutro na śniadanie! 🙂

  6. Anonimowy
    29 października, 2014, 1:14 pm

    wygladaja przepysznie dobry pomysl z tym serkiem dzis je robie a wiec dodam serek;)

  7. Anonimowy
    7 listopada, 2014, 9:36 am

    mam pytanie piane z białek wymieszać i dodac do pozostałych składników?

    1. opalanka
      7 listopada, 2014, 10:38 am

      Tak, wmieszać delikatnie.

  8. Anonimowy
    24 października, 2016, 11:44 am

    tylko ten przepis mi pasuje, bo jest idealny!!!

  9. Unknown
    21 listopada, 2016, 11:55 am

    Co robie nie tak, ze rozpadaja mi sie lub jak dluzej przytrzymam to pala. Probowalam na wolnym i duzym ogniu. Za kazdym razem to samo :(((

  10. opalanka
    21 listopada, 2016, 2:52 pm

    A jaka mąka?

  11. Marzena
    31 stycznia, 2018, 11:46 am

    Sprawdzone. Polecam przepis

  12. Marzena
    1 lutego, 2018, 10:08 am

    Tylko porcja jest mała. Mnie wyszło 25 małych placuszków które rozpłynęły się błyskawicznie. Dzisiaj zrobiłam je ponownie ale jabłko starłam na tarce. Lepsze są jednak z jabłkiem w kawałkach.

    1. Beata Królikiewicz
      1 lutego, 2018, 8:35 pm

      Tak, też wolę te z kawałkami.

  13. Marzena
    5 lutego, 2018, 2:25 pm

    A ja nie miałam dzisiaj serka homo więc dodałam jogurt naturalny z cukrem waniliowym. Też wyszły chociaż z serkiem są smaczniejsze

  14. Karolina
    14 sierpnia, 2018, 8:09 pm

    Błyskawicznie się je robi i równie szybko znikają z talerza. Polecam!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)