Puszyste placki na serku wiejskim
Puszyste placki na serku wiejskim – dobre na niezbyt kaloryczne ale bardzo smaczne śniadanie czy podwieczorek. W upały mogą zastąpić nawet obiad. Dobrze smakują z sezonowymi owocami – truskawkami, jagodami czy pokrojonymi brzoskwiniami.
Są delikatne, puszyste i proste w przygotowaniu. Trzeba zaopatrzyć się w porządną, nieprzywierającą patelnię i szeroką łopatkę do przewracania. Przed smażeniem patelnię należy dobrze rozgrzać. To spowoduje, że delikatna faktura placuszków pozostanie we właściwym, nienaruszonym kształcie. Granulki serka ciekawie wzbogacają strukturę placków. W wersji fit można przygotować je na serku “lekkim”, należy wtedy odlać z niego płyn – serwatkę i użyć wyłącznie granulek.
W upały nie kombinuję zbytnio z jedzeniem, pewnie jak wszyscy – nie mam zbyt wiele energii i wolę siedzieć w pobliżu wentylatora:)
Serek, mąka i jajko – zwykle każdy ma te produkty w szafkach i lodówce. 15 minut i obiad/śniadanie czy podwieczorek są gotowe.
Proste, pyszne i nieskomplikowane. Bardzo polecam:)
zobacz też przepis na łatwe placki z jabłkami
puszyste placki na serku wiejskim – składniki (na 6 małych sztuk) :
- 2 białka jajka i ew. jedno żółtko
- szczypta soli
- łyżka ksylitolu lub cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- opakowanie serka wiejskiego granulowanego (200g)
- cukier – puder do posypania placków
- łyżeczka masła klarowanego i łyżka oleju do smażenia
puszyste placki na serku wiejskim – przepis
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodać cukier lub ksylitol i ubijać aż piana stanie się nieco błyszcząca.
Wlać roztrzepane widelcem żółtko i delikatnie wmieszać je w pianę.
Mąkę wsiać przez sitko i przy pomocy łopatki wmieszać w masę.
Dodać granulki serka (bez płynu, jeśli używamy serka z napisem “lekki”, z połową płynu, jeśli zwykły). Wmieszać.
Na dobrej, nieprzywierającej patelni mocno rozgrzać tłuszcz.
Nakładać łyżką porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smażyć na średnim ogniu ok. 2 minuty, delikatnie przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć do lekkiego zrumienienia.
Posypać przez sitko cukrem pudrem.
Podawać ze świeżymi owocami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Czy można zrobić ze zwykłym białym serem?
Można, tylko będą innymi plackami niż te na zdjęciu.Twaróg trzeba pokruszyć i dodać na końcu bez miksowania, by okruchy pozostały okruchami, może będzie podobnie.
Te z tego linku bardzo lubię – https://niebonatalerzu.pl/2013/08/placuszki-z-kaszy-manny.html.
Świetne takie puszyste 😀
Tak, te placki to…. niebo na talerzu 🙂
Świetnie się prezentują 😀
Niestety połowa poszła w kosz. Ciężko je usmażyć. Ciasto jest zbyt rzadkie.
To sprawa wielkości jajek i rodzaju serka. Trzeba odrobinę wyczucia. Jeśli ciężko się smażą można dodać nieco więcej mąki.