puszyste placki na serku wiejskim

Puszyste placki na serku wiejskim

Puszyste placki na serku wiejskim – dobre na niezbyt kaloryczne ale bardzo smaczne śniadanie czy podwieczorek. W upały mogą zastąpić nawet obiad. Dobrze smakują z sezonowymi owocami – truskawkami, jagodami czy pokrojonymi brzoskwiniami.
Są delikatne, puszyste i proste w przygotowaniu. Trzeba zaopatrzyć się w porządną, nieprzywierającą patelnię i szeroką łopatkę do  przewracania. Przed smażeniem patelnię należy dobrze rozgrzać. To spowoduje, że delikatna faktura placuszków pozostanie we właściwym, nienaruszonym kształcie. Granulki serka ciekawie wzbogacają strukturę placków. W wersji fit można przygotować je na serku „lekkim”, należy wtedy odlać z niego płyn – serwatkę i użyć wyłącznie granulek.
W upały nie kombinuję zbytnio z jedzeniem, pewnie jak wszyscy – nie mam zbyt wiele energii i wolę siedzieć w pobliżu wentylatora:)
Serek, mąka i jajko – zwykle każdy ma te produkty w szafkach i lodówce. 15 minut i obiad/śniadanie czy podwieczorek są gotowe.
Proste, pyszne i nieskomplikowane. Bardzo polecam:)

puszyste placki na serku wiejskim – składniki (na 6 małych sztuk) :

  • 2 białka jajka i ew. jedno żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • opakowanie serka wiejskiego granulowanego (200g)
  • cukier – puder do posypania placków
  • łyżeczka masła klarowanego i łyżka oleju do smażenia

puszyste placki na serku wiejskim – przepis

Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodać cukier lub ksylitol i ubijać aż piana stanie się nieco błyszcząca.
Wlać roztrzepane widelcem żółtko i delikatnie wmieszać je w pianę.
Mąkę wsiać przez sitko i przy pomocy łopatki wmieszać w masę.
Dodać granulki serka (bez płynu, jeśli używamy serka z napisem „lekki”, z połową płynu, jeśli zwykły). Wmieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Nakładać łyżką porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smażyć na średnim ogniu ok. 2 minuty, delikatnie przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć do lekkiego zrumienienia.
Posypać przez sitko cukrem pudrem.
Podawać ze świeżymi owocami.

puszyste placki na serku wiejskim

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Aga
    25 czerwca, 2019, 3:48 pm

    Czy można zrobić ze zwykłym białym serem?

    1. Beata Królikiewicz
      25 czerwca, 2019, 6:55 pm

      Można, tylko będą innymi plackami niż te na zdjęciu.Twaróg trzeba pokruszyć i dodać na końcu bez miksowania, by okruchy pozostały okruchami, może będzie podobnie.
      Te z tego linku bardzo lubię – http://niebonatalerzu.pl/2013/08/placuszki-z-kaszy-manny.html.

  2. justyna
    21 lipca, 2019, 4:55 pm

    Świetne takie puszyste 😀

  3. Saudyjskie Wielbłady
    8 sierpnia, 2019, 7:23 pm

    Tak, te placki to…. niebo na talerzu 🙂

  4. 3ehealthy
    11 sierpnia, 2019, 1:40 pm

    Świetnie się prezentują 😀

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)