Dobra zupa krem z dyni i soczewicy
Dobra zupa krem z dyni i soczewicy, gęsta, sycąca i bardzo smaczna. Podałam ją na pewnych warsztatach, nie wiadomo było ilu osób można będzie się spodziewać. Mogło być zarówno 20 jak i 50. Ostatecznie było koło 30, dla wszystkich wystarczyło ( garnek miał 10 l), zajadali solidnie i pytali o przepis – znaczy dobre było. Jednogarnkowe obiady najlepiej sprawdzają się w takich sytuacjach, jedna miseczka, a treści w niej tyle, że energii z niej starczy na solidnych parę godzin. Wiedziałam, że parę osób nie jada mięsa, zatem jego dodatek pozostał do wyboru jako posypka, do wyboru razem ze słonecznikiem i natką pietruszki. Soczewica zawiera bardzo dużo białka i mięso stanowiło tylko dodatek smakowy dla mięsnych pożeraczy.
Jeszcze kilkanaście lat temu zupy kremy nie miała takiej popularności jak dziś , zdaje mi się że z uwagi na mniejszą ilość blenderów 🙂 Zupę przecierano przez metalowe sitko i trochę było z tym zachodu. Pamiętam, że moja mama przyrządzała w ten sposób grochówkę. Zupa krem z dyni i soczewicy bardzo przypomina ją w smaku. By uzyskała kremową konsystencję potrzeba sporo warzyw oraz do wyboru – ziemniaków lub batatów (mają mniejszy indeks glikemiczny) i kaszy. Zdrowa i pożywna, pyszna zupa, która wystarczy za cały obiad.
Dobra zupa krem z dyni i soczewicy (na ok. 2,5 l zupy) :
- duża cebula lub dwie małe
- 200 g czerwonej soczewicy
- ok. 200 g obranej ze skóry i pozbawionej pestek dyni
- dwie marchewki
- dwie pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- dwa bataty lub cztery duże ziemniaki
- 5 łyżek kaszy jaglanej (należy ją chwilę podprażyć na suchej patelni i przepłukać wrzątkiem na sicie) lub jęczmiennej
- ok 1cm świeżego, startego imbiru (niekoniecznie)
- łyżeczka soli, dwie łyżeczki czerwonej, mielonej papryki, łyżka majeranku, łyżeczka mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chilli
Do posypania – podprażony chwilę na gorącej patelni słonecznik (ok. 3- 4 łyżki) lub pestki dyni, czarny sezam, ew. kilka plastrów podsmażonego na chrupko boczku, dobrej kiełbasy lub piersi z kurczaka. Można wykorzystać też resztki pieczeni z obiadu.
Dobra zupa krem z dyni i soczewicy – przepis
Cebulę i warzywa pokroić w grubą kostkę. Do garnka włożyć dwie łyżki masła, oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę, podsmażyć mieszając a po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa. Dodać soczewicę, kaszę i przyprawy, zalać wszystko ok. 1,5 l wody. Zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa i soczewica będą całkowicie miękkie. Zblendować wszystko na krem. Na talerzach posypać pestkami, natką lub podsmażonym bekonem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zrobiłam. Pyszna. Rozgrzewająca. Pożywna. Super przepis. Szybko się robi.
Dziś polędwiczki z ostatniego przepisu 😉
:))))