sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią podana na ciepło lub zimno, w wersji wege – z soczewicą, dla niewegan – z kawałkami kurczakowej piersi. Nada się do pudełka zabieranego do pracy czy na uczelnię. Na obiad albo kolację. Pyszna!

Dynia jest wszechstronym, niskokalorycznym warzywem, w sam raz do wykorzystania jej w gulaszach, sałatkach czy zupach. Marynowana w słoiku w słodko-kwaśnej zalewie była specjalnością mojej mamy. Kiedy mam sporą dynię (jak np. teraz – dzięki Ev!), Tomek kroi ją na mniej więcej dwucentymetrowe paski i układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pryskam oliwą, lekko solę i wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Część blenduję na mus do sernika czy muffinek i zamykam w niedużych słoikach. Potem siup je do piekarnika lub zmywarki. Tak zmywarka, świetnie nadaje się do wekowania przetworów:)
Część upieczonej dyni leci do gulaszu czy sałatki, takiej jak ta z przepisu poniżej. Pychota!

zobacz też przepis na zupę krem z dyni i soczewicy

Sałatka z pieczoną dynią – składniki (na 2-3 osoby):

  • 1/2 szklanki grubej kaszy jęczmiennej lub pęczaku albo gryczanej palonej lub niepalonej (szklanka 250ml)
  • ok. 500g dyni
  • ok. 250g piersi z kurczaka lub w wersji wege – ciecierzycy ze słoika
  • 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki słodkiej i szczypta ostrej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki soli – do natarcia mięsa
  • mała, żółta lub biała cebula
  • dwie łyżki włoskich orzechów
  • dwie garści szpinaku, rukoli lub roszponki
  • ok. 100g sera mozzarella lub jakiegoś sera z niebieską pleśnią

na sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka wody
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu balsamicznego
  • półtorej łyżeczki miodu
  • szczypta soli, szczypta pieprzu

Sałatka z pieczoną dynią – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Dynię razem ze skórą pokroić na 2-3 cm paski, odrzucić pestki.
Cebulę pokroić na ósemki lub w grube półplasterki.
Mięso przekroić na dwa-trzy cienkie filety, oprószyć curry, słodką i ostrą papryką oraz solą.
Ułożyć warzywa oraz mięso na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać oliwą lub olejem, oprószyć solą.
Piec 20 minut. Jeśli używamy ciecierzycy ze słoika – dodać ją na blachę po 5 minutach pieczenia.

Kiedy warzywa się pieką, kaszę zalać 1 i 1/2 szklanki wody, dodać 1/8 łyżeczki soli, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 15 – 20 minut. Zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem.
Z dyni odkroić skórę, chyba że jest odmiany hokkaido, ta może pozostać ze skórą. Pokroić w centymetrową lub nieco grubszą kostkę, wg uznania.
Kurczaka pokroić w kostkę lub paski.
Płatki cebuli z ósemek rozdzielić.
Układać wszystko naprzemiennie na talerzach lub w miseczkach,  ze szpinakiem lub sałatą, część listków zostawić do dekoracji.
Posypać porozrywanymi na okruchy kawałkami sera.
Polać sosem z dobrze zmieszanych składników.
Orzechy posiekać i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię. Podprażyć mieszając ok. 1-2 minuty.
Posypać porcje sałatki.
sałatka z dynią

sałatka z dynią

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)