dobra zupa krem z dyni i soczewicy

Dobra zupa krem z dyni i soczewicy

Dobra zupa krem z dyni i soczewicy, gęsta, sycąca i bardzo smaczna. Podałam ją na pewnych warsztatach, nie wiadomo było ilu osób można będzie się spodziewać. Mogło być zarówno 20 jak i 50. Ostatecznie było koło 30, dla wszystkich wystarczyło ( garnek miał 10 l), zajadali solidnie i pytali o przepis – znaczy dobre było. Jednogarnkowe obiady najlepiej sprawdzają się w takich sytuacjach, jedna miseczka, a treści w niej tyle, że energii z niej starczy na solidnych parę godzin. Wiedziałam, że parę osób nie jada mięsa, zatem jego dodatek pozostał do wyboru jako posypka, do wyboru  razem ze słonecznikiem i natką pietruszki. Soczewica zawiera bardzo dużo białka i mięso stanowiło tylko dodatek smakowy dla mięsnych pożeraczy.
Jeszcze kilkanaście lat temu zupy kremy nie miała takiej popularności jak dziś , zdaje mi się że z uwagi na mniejszą ilość blenderów 🙂 Zupę przecierano przez metalowe sitko i trochę było z tym zachodu. Pamiętam, że moja mama przyrządzała w ten sposób grochówkę. Zupa krem z dyni i soczewicy bardzo przypomina ją w smaku. By uzyskała kremową konsystencję potrzeba sporo warzyw oraz do wyboru – ziemniaków lub batatów (mają mniejszy indeks glikemiczny) i kaszy. Zdrowa i pożywna, pyszna zupa, która wystarczy za cały obiad.

Dobra zupa krem z dyni i soczewicy (na ok. 2,5 l zupy) :

  • duża cebula lub dwie małe
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • ok. 200 g obranej ze skóry i pozbawionej pestek dyni
  • dwie marchewki
  • dwie pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • dwa bataty lub cztery duże ziemniaki
  • 5 łyżek kaszy jaglanej (należy ją  chwilę podprażyć na suchej patelni i przepłukać wrzątkiem na sicie) lub jęczmiennej
  • ok 1cm świeżego, startego imbiru (niekoniecznie)
  • łyżeczka soli, dwie łyżeczki czerwonej, mielonej papryki, łyżka majeranku, łyżeczka mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chilli

Do posypania – podprażony chwilę na gorącej patelni słonecznik (ok. 3- 4 łyżki) lub pestki dyni, czarny sezam, ew. kilka plastrów podsmażonego na chrupko boczku, dobrej kiełbasy lub piersi z kurczaka. Można wykorzystać też resztki pieczeni z obiadu.

Dobra zupa krem z dyni i soczewicy – przepis

Cebulę i warzywa pokroić w grubą kostkę. Do garnka włożyć dwie łyżki masła, oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę, podsmażyć mieszając a po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa. Dodać soczewicę, kaszę i przyprawy, zalać wszystko ok. 1,5 l wody. Zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa i soczewica będą całkowicie miękkie. Zblendować wszystko na krem. Na talerzach posypać pestkami, natką lub podsmażonym bekonem.

zupa krem z dyni i soczewicy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Olga
    26 października, 2018, 12:20 pm

    Zrobiłam. Pyszna. Rozgrzewająca. Pożywna. Super przepis. Szybko się robi.
    Dziś polędwiczki z ostatniego przepisu 😉

    1. Beata Królikiewicz
      27 października, 2018, 7:39 pm

      :))))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)