dobra zupa krem z dyni i soczewicy

Dobra zupa krem z dyni i soczewicy

Dobra zupa krem z dyni i soczewicy, gęsta, sycąca i bardzo smaczna. Podałam ją na pewnych warsztatach, nie wiadomo było ilu osób można będzie się spodziewać. Mogło być zarówno 20 jak i 50. Ostatecznie było koło 30, dla wszystkich wystarczyło ( garnek miał 10 l), zajadali solidnie i pytali o przepis – znaczy dobre było. Jednogarnkowe obiady najlepiej sprawdzają się w takich sytuacjach, jedna miseczka, a treści w niej tyle, że energii z niej starczy na solidnych parę godzin. Wiedziałam, że parę osób nie jada mięsa, zatem jego dodatek pozostał do wyboru jako posypka, do wyboru  razem ze słonecznikiem i natką pietruszki. Soczewica zawiera bardzo dużo białka i mięso stanowiło tylko dodatek smakowy dla mięsnych pożeraczy.
Jeszcze kilkanaście lat temu zupy kremy nie miała takiej popularności jak dziś , zdaje mi się że z uwagi na mniejszą ilość blenderów 🙂 Zupę przecierano przez metalowe sitko i trochę było z tym zachodu. Pamiętam, że moja mama przyrządzała w ten sposób grochówkę. Zupa krem z dyni i soczewicy bardzo przypomina ją w smaku. By uzyskała kremową konsystencję potrzeba sporo warzyw oraz do wyboru – ziemniaków lub batatów (mają mniejszy indeks glikemiczny) i kaszy. Zdrowa i pożywna, pyszna zupa, która wystarczy za cały obiad.

Dobra zupa krem z dyni i soczewicy (na ok. 2,5 l zupy) :

  • duża cebula lub dwie małe
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • ok. 200 g obranej ze skóry i pozbawionej pestek dyni
  • dwie marchewki
  • dwie pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • dwa bataty lub cztery duże ziemniaki
  • 5 łyżek kaszy jaglanej (należy ją  chwilę podprażyć na suchej patelni i przepłukać wrzątkiem na sicie) lub jęczmiennej
  • ok 1cm świeżego, startego imbiru (niekoniecznie)
  • łyżeczka soli, dwie łyżeczki czerwonej, mielonej papryki, łyżka majeranku, łyżeczka mielonego kminku, 1/4 łyżeczki chilli

Do posypania – podprażony chwilę na gorącej patelni słonecznik (ok. 3- 4 łyżki) lub pestki dyni, czarny sezam, ew. kilka plastrów podsmażonego na chrupko boczku, dobrej kiełbasy lub piersi z kurczaka. Można wykorzystać też resztki pieczeni z obiadu.

Dobra zupa krem z dyni i soczewicy – przepis

Cebulę i warzywa pokroić w grubą kostkę. Do garnka włożyć dwie łyżki masła, oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę, podsmażyć mieszając a po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa. Dodać soczewicę, kaszę i przyprawy, zalać wszystko ok. 1,5 l wody. Zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa i soczewica będą całkowicie miękkie. Zblendować wszystko na krem. Na talerzach posypać pestkami, natką lub podsmażonym bekonem.

zupa krem z dyni i soczewicy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Olga
    26 października, 2018, 12:20 pm

    Zrobiłam. Pyszna. Rozgrzewająca. Pożywna. Super przepis. Szybko się robi.
    Dziś polędwiczki z ostatniego przepisu 😉

    1. Beata Królikiewicz
      27 października, 2018, 7:39 pm

      :))))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie