Chłodnik z ogórków – bułgarski tarator
Chłodnik z ogórków, bałkańska, przepyszna zupa na zimno, w sam raz na lato i upały. Wraz z ogórkami z mamowej działki przywiózł go kiedyś do nas Kuba, smakosz dobrego jedzenia i zawodowy kontrabasista. Pracowicie tarł ogórki a w międzyczasie nagrał z nami co nieco:). Chłodnik najlepiej smakuje jeśli przygotuje się go wieczorem, poprzedniego dnia przed podaniem. Poleżawszy w chłodzie lodówki kilkanaście godzin staje się prawdziwie zimny, do samego spodu, a smaki całkowicie przenikają wzajemnie. Zdarza mi się rzecz jasna robić go również w szybkiej wersji, tuż przed podaniem, z mocno schłodzonego jogurtu z większą ilością lodu. Robię go regularnie, to mój najulubieńszy z chłodników, łatwiejszy do przygotowania niż chłodnik z botwinki lub buraków czy chłodnik z pomidorów – gazpacho.
Są różne szkoły dotyczące sposobu siekania ogórków do tej zupy, można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę – do wyboru, do koloru. Jeśli zaś chodzi o podstawę zupy, to stanowi ją gęsty jogurt, można wykorzystać np. bałkański czy grecki. Nada się też mieszanka jogurtu z kefirem lub kwaśną śmietaną. Bułgarski chłodnik tarator – zdrowa, lekka i pyszna zupa na upały, bardzo polecam.
Chłodnik z ogórków – składniki (na dwie porcje) :
- 400 ml mocno zimnego, gęstego jogurtu (bałkańskiego, greckiego lub naturalnego)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (nie jest konieczna ale dodaje smaku)
- 5 gruntowych ogórków lub jeden długi – szklarniowy
- 2 ząbki czosnku
- mniej niż 1/4 łyżeczki soli, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- pęczek koperku
- 4 łyżki włoskich orzechów posiekanych w grubą kostkę
- kilka kostek lodu
Chłodnik z ogórków – przepis
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Koperek posiekać, zostawić łyżkę siekanego i kilka gałązek do dekoracji.
Jogurt i śmietanę wymieszać w misce, dodać czosnek, koperek i ogórki. Schłodzić w lodówce 2 lub więcej godzin. Osolić, wymieszać.
Nałożyć do miseczek, do każdej włożyć 2 kostki lodu, posypać siekanymi orzechami, oprószyć świeżo mielonym, czarnym pieprzem, udekorować koperkiem i skropić oliwą.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Dawno nie jadłyśmy chłodnika a teraz mamy na taki właśnie ochotę 🙂
Nie robiłam nigdy z orzechami , chętnie skorzystam z przepisu wygląda bardzo apetycznie.
uwaga, będę dzisiaj robić 🙂
daj znak jak poszło:)
Jednak wyszło dopiero dziś, ale może lepiej, bo jest jeszcze goręcej niż wczoraj. W skrócie – szybko, łatwo i przyjemnie 🙂 Ja tylko nie pozbywałam się gniazd nasiennych. No i mimo, że od dziecka byłam karmiona białym chłodnikiem, nigdy nie wpadłam na to, żeby dodać oliwę – na pewno od teraz będę tak robić 🙂
Ja też zrobiłam, ale z pośpiechu zapomniałam o kostkach lodu. Jeszcze został zatem nic straconego. Zapytałam męża czy dobry, w odpowiedzi usłyszałam: pyszny! Ważne żeby mieć dobre ogórki i smaczny jogurt (lub z czym tam się robi). Także jakby to ująć najtrafniej: niebo na talerzu ???
Bardzo się cieszę, takie proste sposoby na obiad to duża wygoda:)
Oliwa to genialny pomysł! Zapomniałam dodać ?
Dziękuję za wspaniały przepis. Chłodnik pyszny.
Bardzo się cieszę, my też lubimy bardzo:)