Najlepszy chłodnik z botwinki lub buraków

Najlepszy chłodnik z botwinki lub buraków jaki kiedykolwiek jadłam. Sekretem dobrego smaku chłodnika jest porządny, bogaty wywar z warzyw lub warzyw i mięsa, niech to nie będzie rosołowa kostka ze sklepu! Najlepszy jest niedzielny rosół ale jeśli nie mamy – trudno, da się go szybciej nieco przygotować z wołowych lub cielęcych kości, w ostateczności na kościach drobiowych.
Chłodnik z botwinki lub buraków dobrze jest zrobić poprzedniego dnia, by zupa mogła chłodzić się przez noc a smaki zdążyły wzajemnie przeniknąć. Musi być gęsto, soczyście, dlatego ilość botwinki powinna być duża, niech będą dwa pęczki, jeśli zupa ma starczyć dla czterech – pięciu osób. W przepisie wymieniłam w składnikach zielonego ogórka i rzodkiewkę – lubię och dodatek ale nie jest konieczny, można pozostać przy samych burakach lub botwince. To dobra opcja nie tylko na codzienny obiad ale i na weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przepis na najlepszy na świecie chłodnik, na chłodnik doskonały! 🙂

chłodnik z botwinki

 

chłodnik z buraków

składniki: 

na wywar: 
– ok. 70 dag kości wołowych lub cielęcych
– 3 marchewki
– 3 pietruszki
– cebula
– por
– seler
– dwa listki laurowe
– kilka kulek ziela angielskiego
– ok. 2 l wody (tyle ile potrzeba do przykrycia warzyw i kości)
– płaska łyżka soli

– dwa duże pęczki botwinki z małymi burakami lub cztery duże buraki
– zielony ogórek
– dwa pęczki rzodkiewki
– dwa ząbki czosnku
– duży pęczek koperku

– 1,5 l jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
– 2 łyżki śmietany 18%

– kilka jajek ugotowanych na twardo

Składniki wywaru zalać zimną wodą zagotować, nie solić. Zmniejszyć ogień i gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem pozostawiając uchyloną pokrywkę. Część wody odparuje, nie należy jej uzupełniać.
Botwinkę z liśćmi lub buraki pokroić w kostkę ok. 1 cm, dodać do wywaru razem z solą i gotować aż będą miękkie ale jędrna, nie rozgotowane. Zwykle zajmuje to ok. 10 – 15 minut.
Wywar z botwinką ostudzić do temperatury pokojowej.
Ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno posiekać Dodać do wywaru. Dolać jogurt i śmietanę, wymieszać. W razie potrzeby dosolić.
Chłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

najlepszy chłodnik z botwinki lub buraków

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Lena
    4 lipca, 2017, 9:06 am

    u mnie mało chłodnikowa pogoda, raczej na rosół 😉 ale mam nadzieję,że niedługo będzie sprzyjająca aura na chłodnik:)

    1. opalanka
      4 lipca, 2017, 6:48 pm

      Tak, to na pewno zaraz się zmieni:)

  2. Dorota
    4 lipca, 2017, 10:13 am

    Specjalistką od chłodników jest moja starsza córka. Również dodaje rzodkiewkę i ogórka. Bardzo apetyczne zdjęcia:)

  3. Joanna Mencel
    4 lipca, 2017, 11:00 am

    A mi własnie wczoraj przywizła koleżanka z Polski: botwinke i ogórki gruntowe,(czego nie mozna uświadczyc w Danii) olbrzymi koper i szczypior. Reszte dokupiłam tutaj:tzn rzodkiewki i kwasne mleko.Bedzie dziś chlodnik! Choc na dworze tez "chłodnik" 😛

    1. opalanka
      4 lipca, 2017, 6:47 pm

      No trudno. Jest lato – jemy:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)