Rolmopsy. Marynowane śledzie zawijane z cebulą
Rolmposy – za moment.
By nie mieć zbyt dużo pracy przed samymi świętami, niektóre rzeczy można przygotować wcześniej. Kapusta z grochem na przykład – spokojnie wytrzyma tydzień w lodówce. Podobnie mają pierniczki nadziewane, śledź marynowany, bigos, kapusta z grzybami. Pierogi i uszka zamrażam i wyciągam dopiero w samą wigilię przed podaniem.
Zatem do rzeczy. Rolmopsy spokojnie poleżą w zalewie tydzień. Można je zrolować tuż przed podaniem albo od razu znaleźć odpowiednie naczynie w którym utrzymają formę. Płaty przecinam wzdłuż na pół, by były niedużą, odpowiednią porcją na kilka kęsów. To dobra przekąska na wigilię i na imprezę sylwestrową.
W zakładce przepisy na Boże Narodzenie – tutaj jest 114 przepisów dla inspiracji:)
P.S. W zakładce SKLEP można kupić świąteczne prezenty:)
rolmopsy – składniki:
– 0,5 kg płatów śledziowych solonych
– duża cebula
– 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
– kilka płatów konserwowej papryki
zalewa:
– 500 ml wody
– 200 ml octu spirytusowego 10 % lub 300 ml winnego
– 3 łyżki cukru
– liść laurowy
– kilka kulek ziela angielskiego
– łyżeczka gorczycy w kulkach
rolmopsy – przepis
Płaty wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją dwukrotnie. Powinny się moczyć ok. 2-3 godziny.
Składniki zalewy wraz z pokrojoną w półkrążki cebulą umieścić w rondelku i podgrzać aż cukier się rozpuści. Ostudzić. To ważne, śledzie zalane ciepłą zalewą stracą jędrność.
Płaty przekroić wzdłuż na pół, w każdy zawinąć trochę cebuli, pokrojone w kawałki ogórki i paprykę w paskach. Zrolować i spiąć wykałaczką. Umieścić w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Trzymać w lodówce do najmniej 2-3 dni, by przesiąknęły smakiem marynaty. Przed podaniem udekorować cebulą i koperkiem.
idealne na święta 🙂
wygląda to super 🙂
ale to wygląda świetnie