Pierogi z kapustą i grzybami
Podobnie jak uszka, wigilijne pierogi z kapustą i grzybami robię wcześniej i zamrażam. Wolałabym pewnie świeże, ale zwyczajnie nie mam póki co aż tyle czasu (chyba nawet bardziej ochoty) by lepić je w wigilię. Farsz można przygotować nawet kilka dni wcześniej, może czekać w lodówce na odpowiednią chwilę.
składniki ( na ok. 40-50 szt) :
lepiej) lub 0,7 kg pieczarek lub mieszanka tych i tych
– cebula
– liść laurowy, ziele angielskie (ok. 3 sztuki), sól,
pieprz, mielona ostra papryka
– olej do smażenia
Suszone grzyby zalać wodą (ok. 0,5 l) na noc albo przynajmniej na kilka godzin. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie ( jeśli nadal jest mocno kwaśna, czynność powtórzyć), odcisnąć i pokroić. Gotować w wodzie z grzybów albo zwykłej, jeśli używasz pieczarek, z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i łyżeczki – dwóch soli. Grzyby i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju aż zmiękną. Dodać do gotującej się kapusty i dusić wszystko razem na małym ogniu ok. 20- 30 minut. W razie potrzeby odkryć garnek i odparować nadmiar wody, farsz powinien być dość suchy. Dodać pieprz i paprykę. Dosolić, jeśli potrzeba. Wyjąć liście laurowe i ziele.
o matko jakiego mi smaka narobiłaś !!! zaraz mnie skręci normalnie ….. farsz GENIALNY !!!!
🙂
Ja jestem jeszcze sprytniejsza. Pierogów nie robię wcale i wpraszam się do mamy 😉