Przepisy na jajka faszerowane
Jajka faszerowane to wdzięczny produkt do tworzenia i mieszania ich z różnościami. Nie trzeba czekać przecież na Wielkanoc, żeby np. na kolacyjkę z przyjaciółmi podać właśnie takie małe co nieco. Święta obchodzić można każdego wieczoru przecież. Co nam szkodzi. Tylko my decydujemy przecież o własnym nastroju. A najlepiej to zadbać o dobry cudzy. Wróci z nawiązką. Na wielkanocny stół i codzienne kolacje – przepisy na jajka faszerowane.
Jajka faszerowane śledziem
na 10 połówek :
– 5 jajek
– ok. 10 dag płatów śledziowych (1-2 małe sztuki)
– mała szalotka lub dymka ze szczypiorkiem
– łyżka musztardy (najlepiej francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)
– łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu
– 1/4 kwaśnego jabłka
– pół małego ogórka kiszonego
– duża szczypta cukru, ew. szczypta soli, świeży pieprz mielony
– szczypiorek lub kiełki do dekoracji
Płaty wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka gotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka, pokroić w kostkę.
Szalotkę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie a następnie przelać zimną wodą, lekko złagodnieje. Kto lubi ostrą – pomija parzenie. Jabłko i ogórka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Żółtka, śledzie, cebulę, jabłko i ogórka wymieszać z musztardą, majonezem, musztardą i przyprawami (trzeba próbować) na pastę. Napełnić nią białka jaj i udekorować odrobiną francuskiej musztardy, szczypiorkiem, kiełkami lub inną zieleniną.
Warto zobaczyć jeszcze :
jajka faszerowane serem feta i suszonymi pomidorami
nie faszerowane ale warte polecenia – jajka marynowane
Jajka można faszerować też każdą pastą, moje ulubione przepisy – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
nie ma to jak jajka faszerowane;)