Jajka marynowane
Jajka marynowane stają się ostrzejszą przystawką przez marynowanie ich przez kilka dni (bez skorupek!) w zalewie octowej, wyraźne w smaku. No i ten kolor! Przypominają te, które barwi się w skorupkach w cebuli. Nadają się do sałatek, kanapek, solo, z majonezem, chrzanem i sosami, (np. tatarskim, takim jak tutaj ). Moja przyjaciółka nazwała jajka “murzyńskimi” 🙂 Dla urozmaicenia smaków wielkanocnego stołu – polecam! Jajka marynowane.
Jajka marynowane – składniki:
na ok. 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:
zalewa:
– 1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
– 0,25 szklanki czerwonego octu winnego
– 0,5 szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki cukru lub miodu
– pół łyżeczki soli
do słoika:
– duża, czerwona cebula
– 3 listki laurowe
– 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu
Jajka marynowane – przepis
Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, kulkami przypraw i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo “łapały” kolor.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Bardzo fajny pomysł, muszę wypróbować, też robię marynowane jaja ale zupełnie inaczej. Pozdrawiam
własnie zrobiłam i wstawiłam do lodówki w sam raz na wielkanocne śniadanko:) już nie mogę sie doczekać jak smakuje:)Pozdrawiam wesołych świąt