Przepisy na jajka faszerowane

Jajka faszerowane to wdzięczny produkt do tworzenia i mieszania ich z różnościami. Nie trzeba czekać przecież na Wielkanoc, żeby np. na kolacyjkę z przyjaciółmi podać właśnie takie małe co nieco. Święta obchodzić można każdego wieczoru przecież. Co nam szkodzi. Tylko my decydujemy przecież o własnym  nastroju. A najlepiej to zadbać o dobry cudzy. Wróci z nawiązką. Na wielkanocny stół i codzienne kolacje – przepisy na jajka faszerowane.

jajka faszerowane


Jajka faszerowane śledziem 

na 10 połówek :
– 5 jajek
– ok. 10 dag płatów śledziowych (1-2 małe sztuki)
– mała szalotka lub dymka ze szczypiorkiem
– łyżka musztardy (najlepiej francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)
– łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu
– 1/4 kwaśnego jabłka
– pół małego ogórka kiszonego
– duża szczypta cukru, ew. szczypta soli, świeży pieprz mielony
– szczypiorek lub kiełki do dekoracji

Płaty wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka gotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka, pokroić w kostkę.
Szalotkę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie a następnie przelać zimną wodą, lekko złagodnieje. Kto lubi ostrą – pomija parzenie. Jabłko i ogórka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Żółtka, śledzie, cebulę, jabłko i ogórka wymieszać z musztardą, majonezem, musztardą i przyprawami  (trzeba próbować) na pastę. Napełnić nią białka jaj i udekorować odrobiną francuskiej musztardy, szczypiorkiem, kiełkami lub inną zieleniną.

jajka faszerowane

Warto zobaczyć jeszcze :

jajka faszerowane serem feta i suszonymi pomidorami 

jajka faszerowane

 

jajka faszerowane łososiem

jajka faszerowane

 

jajka faszerowane po polsku

jajka faszerowane szpinakiem

jajka faszerowane

nie faszerowane ale warte polecenia – jajka marynowane

Jajka można faszerować też każdą pastą, moje ulubione przepisy – tutaj 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    17 marca, 2016, 9:56 am

    nie ma to jak jajka faszerowane;)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)