Pyszna szarlotka śmietankowa. Przepis na jabłecznik

Szarlotka śmietankowa, jabłecznik- najczęściej kruche, z lodami, kojarzą się z babcią i jesienią, prawda? Moja, piekła pyszne ciasto z ziarenkami maku, które nazywała gnieciuchem. Szarlotka bywała, acz w rankingu rodzinnych słodkości na drugim miejscu . Przepis na gnieciucha nie przetrwał i na razie nie udało mi się odtworzyć smaku. Może ktoś zna i wie jak się robiło „gnieciuch” z makiem? Wilgotny, jakby drożdżowy? Szarlotki robię za to na kilka sposobów. Najczęściej na cieście z dodatkiem mąki krupczatki dla lepszego efektu kruchości. A tu, jabłka zalane są jajeczno- śmietankową masą. Najlepiej zaczekać aż ciasto zupełnie wystygnie, wtedy dobrze się kroi. Szarlotka śmietankowa smakuje pysznie, rzecz jasna.

Inne moje szarlotki znajdziesz tu. Do wyboru, do koloru:)
krucha szarlotka z lodami
krucha szarlotka z budyniem
najbardziej krucha szarlotka
szybka szarlotka sypana
szarlotka babci
szarlotka krucho-drożdżowa

szarlotka śmietankowa – składniki ( na blaszkę ok.23×32 cm) : 

– 160 g zimnego masła
– 150 g mąki krupczatki
– 200 g mąki pszennej tortowej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– dwa żółtka ( białka należy zachować)
– dwie łyżki lodowatej wody

– 2 kg jabłek twardych jabłek
– sok z cytryny
– 3 łyżki cukru

– 3 jajka i białko pozostałe z ciasta
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
– 200 ml słodkiej śmietanki

ew. siekane orzechy do posypania

Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto ( ręką, malakserem lub mikserem z końcówką hak). Odłożyć do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lub spłaszczyć i palcami wykleić dno blaszki. Ponakłuwać gęsto widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu podczas pieczenia.

Wstawić ciasto do piekarnika na 10-12 minut. Podpieczone wyjąć z pieca, zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Jedno z białek pozostawionych przy przygotowaniu ciasta roztrzepać widelcem i posmarować nim spód ciasta. Dzięki temu pozostanie kruche, nie nasiąknie jabłkowym sokiem. Jabłka obrać, pokroić w grube plastry. Polać cytrynowym sokiem, oprószyć cukrem i lekko przemieszać w misce. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Jajka i białko ubić z cukrem na pienistą, jasną masę. Dodać po łyżce mąki, a na końcu wlać śmietankę. Piana stanie się rzadka. Powstałą mieszaniną zalać jabłka. Piec ok. 45- 50 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać siekanymi orzechami.

szarlotka śmietankowa

 

inspiracja – u Smacznej Pyzy

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Angie
    15 września, 2015, 9:23 am

    Bardzo apetyczne to Twoje ciacho:))

  2. Ania
    15 września, 2015, 9:33 am

    Wspaniale wygląda, zapewne jeszcze lepiej pachnie i smakuje.Z przyjemnością wypróbuję ten przepis. 🙂

  3. Lena
    15 września, 2015, 10:05 am

    Koniecznie zrobię taki jabłecznik:)

  4. Kaka
    15 września, 2015, 11:52 am

    Oj tak, babcie maja w sobie coś magicznego…Pamiętam jak moja piekła szarotki, drożdżówki, serniki mmmm …a wszystko tak rach-ciach szybciutko i już pachnialo w całym domku i wszyscy zajadali się świeżymi wypiekami. A jak coś zostawało to przykryte sciereczką tak pachniało w kuchennym kredensie że hej. 😉

  5. Magda Głowacka
    15 września, 2015, 1:17 pm

    Moja Babcia piekła pyszną szarlotkę, a składników dawała tak "na oko". Zawsze wychodziła pyszna (: Twoja szarlotka wygląda wyśmienicie (:

  6. Olga Pi
    15 września, 2015, 2:19 pm

    Ostatnio mam fazę na ciasta z jabłkami, pycha!

  7. Lukas Palkovski
    15 września, 2015, 3:10 pm

    Wygląda bardzo smakowicie! 🙂

  8. gin
    16 września, 2015, 7:25 am

    Szarlotek u Ciebie pod dostatkiem widzę 🙂 Pyszności 🙂

  9. Ula
    16 września, 2015, 5:54 pm

    Pyszniutkie:-) Beatko zaglądałam do Ciebie po przepis na szarlotkę i jak zwykle spędzam tutaj godzinę;) tyle masz pyszności, cudne zdjęcia i rewelacyjny opis,pozdrawiam cieplutko;-)))

    1. opalanka
      16 września, 2015, 8:53 pm

      Ściskam i pozdrawiam serdecznie:) Zaglądaj ile wlezie:)

  10. dietetyk.pw
    16 września, 2015, 6:49 pm

    Wygląda apetycznie, moim ideałem póki co jest szarlotka wg. siostry Anastazji, ale może czas dać szanse innej? 😉

  11. Martha
    17 września, 2015, 5:49 pm

    Przepięknie wygląda! 🙂
    Ta szarlotka musiała być pyszna! *.*

  12. Poproszę Dokładkę
    19 września, 2015, 5:11 am

    mmm uwielbiam takie smaki – jabłka i śmietanka!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)