Soczyste mięso z piekarnika. Domowa wędlina do kanapek. Pieczona karkówka z solanki
Soczyste mięso z piekarnika.
Jednym ze sposobów na soczyste mięso z piekarnika jest moczenie go przed pieczeniem w solance czyli w wodzie z dużą zawartością soli. Często piekę tak drób (przepis na perliczkę, przepis na kaczkę), można upiec w ten sposób wieprzowinę. Choć do wody dodajemy dwie czubate łyżki soli na litr, nie ma obawy, mięso nigdy nie jest zbyt słone. Nie należy piec kawałków mniejszych niż kilogram, mały kawałek nie utrzyma porządnie soczystości. Ta świetna pieczeń do pieczywa i sałatek, bez polepszaczy i chemicznych dodatków znika szybko i może leżeć w lodówce dłużej niż kupiona w sklepie. Po wyjęciu mięsa z wody, należy osuszyć je papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami i zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na wierzch).
Można też użyć foliowego rękawa czy formy typu “keksówka” nakrytej folią lub piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Niska temperatura pieczenia sprzyja delikatności mięsa, należy ją ustawić na 150 st i piec na drugiej od dołu półce piekarnika, przez 3 godziny.
Po upieczeniu i wyjęciu, zanim zaczniemy kroić, należy pozostawić mięso na 15 minut, inaczej soki znajdujące się w środku wypłyną na zewnątrz. Pyszny, świąteczny obiad i na zimno – doskonała wędlina.
Soczyste mięso z piekarnika – składniki:
– 1,5 kg karkówki
– trzy litry ciepłej wody wymieszanej z sześcioma czubatymi łyżkami soli
– 4 -5 ząbków czosnku
– olej do obsmażenia mięsa
jeśli lubimy “czysty” smak pieczonego mięsa – można pominąć poniższą mieszankę przypraw:
– łyżeczka kolendry, łyżeczka gorczycy, granulowany czosnek, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki chilli, utłuc i wymieszać w moździerzu
Soczyste mięso z piekarnika -przepis
Karkówkę umyć i ułożyć w niezbyt dużej misce czy naczyniu, zalać osoloną wodą tak, by mięso było całkowicie zanurzone.
Odstawić pod przykryciem do lodówki najlepiej na 24, najmniej na 12 godzin. W trakcie moczenia dobrze jest je obrócić. Wyjąć z wody, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, można odstawić jeszcze na pół godziny by porządniej obeschło.
Ostrym, wąskim nożem naciąć w różnych miejscach małe szczelinki i wepchnąć w nie przecięte na pół ząbki czosnku.
Mięso natrzeć mieszanką z moździerza. Piekarnik ustawić na 150 st.
Na dużej patelni mocno rozgrzać olej. Obsmażyć krótko mięso z wszystkich stron, posypać przyprawami, zawinąć w folię aluminiową, matową stroną na wierzch lub wsadzić do foliowego rękawa albo naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Wstawić mięso do piekarnika na trzy godziny. By uzyskać bardziej chrupiąca powierzchnię, można pod koniec pieczenia rozchylić folię, przeciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę z naczynia, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 15 minut lub ustawić funkcję “grill” i obserwować, czy mięso zbytnio się nie rumieni. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem odstawić koniecznie na 15 minut by “odpoczęło”.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Często moja mama taką robi, najlepsza domowe wędlina do kanapek 😉
domowe wędlinki są najlepsze 🙂 ja ostatnio robiłam szynkę z ziołami 🙂 skorzystam z tego sposobu pieczenia w przyszłości 🙂
ale dobry kawał mięcha! 🙂
Raczej takiej techniki obróbki u mnie się nie stosuje, ale hmm.. chyba ja się skuszę 😀
no, taka wędlina to porządna wędlina, musze przygotować według Twojego przepisu 🙂
Pachnie,aż u siebie w domu czuję:)
a jakie mięso oprócz karkówki jeszcze polecasz do takiego pieczenia? nie przepadam za karkówką, czy mogę użyć mięsa od szynki?
Tak, łopatka czy szynka będą odpowiednie. I drób.
Mam pytanie jeśli mam kilogramową szyneczkę to ta proporcja wody i soli będzie dobra? Planuje ją razem z karczkiem moczyć.
Mięso musi być całkiem zanurzone. Jeśli tej z przepisu nie starczy trzeba zachować proporcje i ilościowo dać więcej.
świetnie, czyli jest pole do popisu 🙂
A czy filet z indyka sie nadaje?
Nie piekłam, ale wydaje mi się, że tak, choć drób w całości jest bardziej soczysty. Jak upieczesz, daj znać!
Jaki czas na 1kg karkowki
Proponuję dwie godziny.
Dziękuje 🙂
Piekłam wg tego przepisu już 3 razy (raz schab środkowy) i przyznam, że jest super! Środkowy wyszedł aż nadto kruchy, ale karkówka pierwsza kasa 🙂
Cieszę się:)
Zaraz będę moczyć łopatkę 1,3kg. Jaki program pieczenia Pani poleca? Termoobieg?
Góra-doł.
Dziękuję 🙂
Witaj, czy 2 kg karkówki piec przez 3 godziny jak w przepisie czy przedłużyć czas pieczenia do np. 4 godzin?
Piekłabym trzy i pół.
Dziękuję ślicznie za odpowiedź 🙂
Skorzystam z przepisu i zrobię boczek 😉 mam nadzieję że wyjdzie pyszny.
A można dodać do solanki saletry? jeśli tak to ile?
Nie ma potrzeby, może dla koloru? Niestety nie znam się na saletrze.
Tak, dla koloru. Na pektosoli też nie? szukam przepisu na solankę z saletrą czy pektosolą.
Nie, nie mam doświadczenia z pektosolą.
Dla koloru łyżeczka cukru i nic więcej oprócz przypraw 🙂
DO ASTT – a po co Ci saletra i inna chemia? mało tego mamy na co dzień? moja mama robiła kiedyś zalewę do mięs z saletrą, mięsko miało ładny kolor, chociaż nie zawsze zalewa "przeszła" cały kawałek i w środku był zielonkawy kolor. Ale o niebo lepsza jest mieszanka ziół i naturalny kolor pieczonego mięsa.
Robiłam na święta i mogę powiedzieć że jest przepyszne śmiało można robić niebo w gębie jak to się mówi .Pozdrawiam
Zwykla sol czy ta peklowana? Chce pierwszy raz zrobic??
Zwykła.
A czy funkcja grill nie grzeje się oddzielnie? Czy to zależy od piekarnika? Chodzi o to, że jak nagle włączymy grill to grzałki od grilla muszą się zagrzać.
szybko się nagrzewają.
Oooo takie mięso to jest najlepsze!
Nie wiem czy kurier udzwignie te tony podziekowania za ten wspanialy przepis wiec na wszelki wypadek przesylam je juz teraz :))))))))
Ooo, jak cudnie:)
Witam, czy tym sposobem mogę zrobić schab????Czy może polecasz go z innego przepisu???Schab jest chudy w porównaniu do karkówki, chcę upiec na święta takie mięsko, ale schab zawsze wychodzi mi suchy i twardy, może coś poradzisz?Uczę się dopiero kuchni:)
Tak, sposób z solanką jest dobry na schab. Przy pieczeniu można go dodatkowo obłożyć plasterkami boczku, wtedy jest jeszcze pyszniej.
Dzięki bardzo, czyli najpierw poleży w solance, a potem dodam przyprawy i upiekę wg twojego przepisu, czy piec go też w niskiej temperaturze???
tak.
Witam, mam jeszcze takie pytanie jak długo mogę trzymać mięsko w takiej solance???
Po obsuszeniu i nasmarowaniu przyprawiamy mogę jeszcze schabik na dobę odłożyć do lodówki i potem piec???Czy wcześniej go obsmażyć???
Co jest lepsze folia czy rękaw???
Mięso w solance najlepiej trzymać 24 godziny. Po wyjęciu z wody najlepiej od razu piec, po nasmarowaniu przyprawami. Lepszy rękaw.
Czy można wsadzic mieso bezposrednio do naczynia bez folii??
Tak, albo naczynie albo folia. Tylko naczynie z przykryciem. Albo alufolia zamiast pokrywy.
czy po upieczeniu karkowki moge zawnac ja w folje alu
Takie cieple
niech sobie ostygnie i dopiero.
Mała dygresja: pieczenie mięs w niskich temperaturach oznacza, iż w piekarniku/piecu nigdy nie powinniśmy przekraczać temperatury powietrza powyżej 100 st. C.
Od ponad pół roku stosuję pieczenie mięs w temperaturach poniżej 100 st. C. w rozmaitych wariantach: z obsmażaniem wstępnym lub bez…
Z moich doświadczeń wynika, iż generalnie, wszystkie mięsa czerwone (wieprzowina, cielęcina, wołowina, jagnięcina) powinny być przed pieczeniem dosyć krótko, acz intensywnie przesmażone na mocno rozgrzanej patelni, na jakimś tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, a mięsa białe (czyli w zasadzie cały drób) już niekoniecznie. Potem można je przełożyć na odkryte naczynie żaroodporne, gęsiarkę, etc. i włożyć do pieca nagrzanego – powiedzmy – do 90 st. C.
Co się wtedy dzieje?
1) Woda w mięsie nie ma szansy zawrzeć, a więc mięso nie puści soku (przepraszam za wyrażenie, ale… nie zsika się do naczynia);
2) Skoro woda nie zawrze w komórkach mięsa, to pozostanie ono soczyste. Dlaczego? Albowiem w momencie, kiedy w komórkach mięsa woda wrze, to te pękają i… wycieka z nich sok! Utrata soczystości w tej sytuacji jest to kluczowa przy pieczeniu mięs chudych, jak np.: wieprzowy schab. Wiecie, co mam na myśli? Znacie to okrutne określenie na tak wypieczone mięso: zelówa? … Hmmm!
3) A czy się upiecze, czyli czy nie będzie surowe?
Oczywiście, że nie! Przypomnijmy sobie: w jakiej temperaturze ścina się białko? Odpowiedź: w około 42 st. C. Policzmy więc na chłodno: jaki dzieli nas dystans od 42 st. C. od 90 st. C.? Jeśli damy tej porcji mięsa trochę czasu i nie będziemy go "popędzać" (długie pieczenie w niskiej temperaturze), to ono odwdzięczy się nam wszystkim, co najlepsze w tego typu procesie przygotowywania posiłku. Ważne jest tu tylko to, aby w najgłębszym rdzeniu pieczeni temperatura osiągnęła powyżej 42 st. C., ale o to zadba już samodzielnie długi proces pieczenia…
4) Kilogramową porcję KAŻDEGO rodzaju mięsa należy wtedy wypiekać około 4~5 godzin. Pieczeń nie wymaga obracania. Ani razu! No, a co się stanie, jeśli "przeciągniemy" pieczenie o godzinę?
N I C!!! Dokładnie! To jest rewelacyjna metoda przygotowywania pieczeni w sytuacji, gdy zapraszamy gości a wiemy z doświadczenia, iż ci mają w charakterze wieczne spóźnialstwo! No i co z tego! Proszę bardzo: serwujemy soczystą, miękką, upieczoną porcję mięsa… Z najlepszymi dodatkami: kluski śląskie, surówka z modrej kapusty…
Proponuję zatem ciut pobuszować w intermieciu. I iść dalej za głosem miłości do pięknie upieczonych mięs, a soczystych i… nierozpadających się na wióry w sytuacji, gdybyśmy chcieli po uczcie pozostawiony kawałek następnego dnia ukroić jako cieniuśki plasterek na kanapkę…
Pozdrawiam serdecznie!
Piękny i bardzo przydatny komentarz. Baaardzo dziękujęmy!
A ile można taką upieczoną karkówkę trzymać w lodówce? Jaki ma "okres przydatności do spożycia"?
Dopóki ładnie pachnie – się nadaje, nie da się określić dokładnie. Zależy to od temperatury w lodówce, jakości mięsa i takich tam. Nieraz i trzy tygodnie a niekiedy po trzech czterech dniach już nie. Kiedy postoi na zewnątrz w burzowej pogodzie – psuje się szybciej.
chciałabym zrobić tak golonkę, jak myslisz uda się?
chciałabym upiec na święta pierś z indyka 1,5 1,6 kg. Jak radzisz mi to zrobić
Zrób wg. tego przepisu.
a jesli chce upiec łopatkę i szynkę to czy właczyc termoobieg
Nie.
Upiekłam mięsko na święta….wszyscy goście jednogłośnie karkówkę pochwalili. Osobiście nie jadłam lepszej.Dziękuje Opolanko za cudny przepis. Piekłam z termoobiegiem w 150 stopniach (mój piekarnik nie ma innej opcji) i w niczym to nie zaszkodziło 🙂
Bardzo się cieszę:)
Moja karkówka właśnie kończy się piec…. Spróbowałam troszeczkę takiej gorącej i jest przepyszna 🙂
Czy w ten sposób można zrobić mięso od szynki ? nie będzie za suche?
Będzie super.
Witam czy kilogramową szynkę również piec 2 godziny?
tak.
Czy jeśli mięso jest zawinięte w folię aluminiową, to należy także piec pod przykryciem czy niekoniecznie?
Niekoniecznie.
Zrobione…rewelacja. Polecam wszystkim. Upiekłam kawałek kilogramowy, wcześniej przeliczyłam proporcje do zalewy. Wyszło znakomicie.
Czy schab będzie też dobry z tego przepisu????
Tak.
WITAM SERDECZNIE CZY MIĘSO MOGĘ TRZYMAĆ W ZALEWIE 48 GODZIN
Tak, tylko w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.
“Mięso natrzeć mieszanką z moździerza” polecam to zrobić dopiero po obsmażeniu na patelni bo przyprawy się przypalają.
Robię ten karczek już 6 raz to pozycja obowiązkowa u mnie w domu nie tylko na święta 🙂
Robiłam już kilka razy. Naprawdę polecam i dzięki za przepis ?
Mi niestety wyszla twarda karkowka. Trzymalam sie przepisu. Kilogramowy kawalek pieklam 2 godz. w 150 stopniach po uprzednim 20 godz. moczeniu w solance. No coz, nie lubimy sie z miesem i trzeba to zaakceptowac.
Nie poddawaj się, czasem trafi się starszy wieprz i nic nie poradzisz. Spróbuj kupić węższy kawałek. Jak jest twardy, zawsze możesz dopiec, nawet godzinę dłużej.
Trzy godziny pieczenia, lub przynajmniej 2,5 i byłoby ok.
Robiłam karkowe z chyba tysiąca przepisów i nigdy nie udało mi się osiągnąć takiego smaku i delikatności jak z tego przepisu. Sekret tkwi w niskiej temperaturze i długim pieczeniu. Powtarzam go przy każdej nadarzającej się okazji. Niebo w gebie?
Super, bardzo się cieszę!
Pyszna wyszła! Na pewno nie raz powtórzę. Dziękuję za przepis 🙂
Cała przyjemność po mojej stronie!