rolada ze schabu

Rolada ze schabu ze szpinakiem

Rolada ze schabu ze szpinakiem –  pięknie się wpasuje jako obiad na niedzielę lub w pierwszy czy drugi dzień świąt. Albo na zimno, jako wędlina – zjedzona zostanie w pierwszej kolejności, gwarantuję.

Rzecz jasna, w dzisiejszych czasach kilogram schabu można mieć bez świątecznych okazji i piec mięso w tygodniu zamiast kupować wędlinę wątpliwej jakości. Wszystkim wychodzi to na zdrowie, wysiłku nie ma tu żadnego, robić może się w nocy, to mój ulubiony sposób na pieczone mięso. Najczęściej moczę je 12 godzin w wodzie w dużej ilości soli, bo wychodzi soczyste i zawsze jest miękkie jak trzeba. Rolada ze schabu ze szpinakiem to inna historia, namoczone mięso trudno byłoby okiełznać i pokroić, choć może i to da się wykonać.

Do szpinaku można dodać krojone, suszone pomidory, pieczarki, kukurydzę – wg. fantazji i upodobania.
Cienkie plasterki boczku lub wiórki zimnego masła położone na wierzchu rolady sprawią, że smak będzie jeszcze lepszy a mięso mniej suche.

PS Zapraszam do nabywania książki „Niebo Na Talerzu – kuchnia mojej mamy i babci”, jest dostępna w Empikach, marketach i księgarniach internetowych. Prezent z domowym klimatem, w rozsądnej cenie, teraz zdaje się za ok. 26 do 30 zł 🙂

Rolada ze schabu ze szpinakiem – składniki

  • 1 – 1,20 schabu
  • łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie szpinaku w liściach (ok. 400 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli,
  • do natarcia mięsa – 4 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki,  łyżka majeranku, pół łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczka cząbru, łyżka soli – wszystkie przyprawy wymieszać
  • ew. 6 – 7 plastrów wędzonego, parzonego lub surowego boczku lub cienkie plasterki zimnego masła

Rolada ze schabu ze szpinakiem – wykonanie

Na łyżce masła podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Kiedy zmięknie dorzucić rozgnieciony czosnek i po kilku sekundach szpinak. Smażyć wszystko mieszając aż szpinak się rozmrozi i zmięknie. Zwykle trwa to ok. 6-8 minut. Dodać sól, wymieszać, odstawić.

Mięso na roladę rozciąć na płat wg. wskazówek na zdjęciach lub jak na tym filmiku. 

Posypać deskę połową przypraw, położyć na nich mięso i rozbić lekko tłuczkiem uważając by nie poprzecinać mięsa. Osolić i natrzeć przyprawami również z wewnętrznej strony. Nałożyć szpinak zostawiając ok 5 cm wolnej powierzchni z krótszej strony. Zawinąć mięso w roladę, położyć na niej plasterki boczku lub wiórki masła, zawinąć ciasno folią aluminiową lub związać bawełnianym sznurkiem. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik ustawić na 190 stopni. Piec ok. 1,35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut, dopiero kroić. Powstały z pieczenia sos można pozostawić w czystej formie lub przelać do rondelka i zagotować z dodatkiem czterech łyżek śmietanki wymieszanej z łyżką sosu sojowego i łyżeczką mąki.

rolada ze schabu ze szpinakiem  rolada ze schabu ze szpinakiem     rolada ze schabu ze szpinakiem  

rolada ze schabu ze szpinakiem   rolada ze schabu ze szpinakiem

Mówię Wam – Niebo na Talerzu:)

 

 



  1. Mariola
    4 grudnia, 2017, 11:33 pm

    Zapewne pow przepis to niebo na talerzu, ale pod warunkiem, ze darujemy sobie ta folie aluminiowa

  2. Malwina
    19 grudnia, 2017, 4:13 am

    A szpinak świeży czy mrożony?

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2017, 7:02 am

      świeży albo mrożony – rozmrożony:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)