Rolada ze schabu ze szpinakiem
Rolada ze schabu ze szpinakiem – pięknie się wpasuje jako obiad na niedzielę lub w pierwszy czy drugi dzień świąt. Albo na zimno, jako wędlina – zjedzona zostanie w pierwszej kolejności, gwarantuję.
Rzecz jasna, w dzisiejszych czasach kilogram schabu można mieć bez świątecznych okazji i piec mięso w tygodniu zamiast kupować wędlinę wątpliwej jakości. Wszystkim wychodzi to na zdrowie, wysiłku nie ma tu żadnego, robić może się w nocy, to mój ulubiony sposób na pieczone mięso. Najczęściej moczę je 12 godzin w wodzie w dużej ilości soli, bo wychodzi soczyste i zawsze jest miękkie jak trzeba. Rolada ze schabu ze szpinakiem to inna historia, namoczone mięso trudno byłoby okiełznać i pokroić, choć może i to da się wykonać.
Do szpinaku można dodać krojone, suszone pomidory, pieczarki, kukurydzę – wg. fantazji i upodobania.
Cienkie plasterki boczku lub wiórki zimnego masła położone na wierzchu rolady sprawią, że smak będzie jeszcze lepszy a mięso mniej suche.
PS Zapraszam do nabywania książki “Niebo Na Talerzu – kuchnia mojej mamy i babci”, jest dostępna w Empikach, marketach i księgarniach internetowych. Prezent z domowym klimatem, w rozsądnej cenie, teraz zdaje się za ok. 26 do 30 zł 🙂
Rolada ze schabu ze szpinakiem – składniki
- 1 – 1,20 schabu
- łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie szpinaku w liściach (ok. 400 g)
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli,
- do natarcia mięsa – 4 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżka majeranku, pół łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczka cząbru, łyżka soli – wszystkie przyprawy wymieszać
- ew. 6 – 7 plastrów wędzonego, parzonego lub surowego boczku lub cienkie plasterki zimnego masła
Rolada ze schabu ze szpinakiem – wykonanie
Na łyżce masła podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Kiedy zmięknie dorzucić rozgnieciony czosnek i po kilku sekundach szpinak. Smażyć wszystko mieszając aż szpinak się rozmrozi i zmięknie. Zwykle trwa to ok. 6-8 minut. Dodać sól, wymieszać, odstawić.
Mięso na roladę rozciąć na płat wg. wskazówek na zdjęciach lub jak na tym filmiku.
Posypać deskę połową przypraw, położyć na nich mięso i rozbić lekko tłuczkiem uważając by nie poprzecinać mięsa. Osolić i natrzeć przyprawami również z wewnętrznej strony. Nałożyć szpinak zostawiając ok 5 cm wolnej powierzchni z krótszej strony. Zawinąć mięso w roladę, położyć na niej plasterki boczku lub wiórki masła, zawinąć ciasno folią aluminiową lub związać bawełnianym sznurkiem. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik ustawić na 190 stopni. Piec ok. 1,35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut, dopiero kroić. Powstały z pieczenia sos można pozostawić w czystej formie lub przelać do rondelka i zagotować z dodatkiem czterech łyżek śmietanki wymieszanej z łyżką sosu sojowego i łyżeczką mąki.
Mówię Wam – Niebo na Talerzu:)
Zapewne pow przepis to niebo na talerzu, ale pod warunkiem, ze darujemy sobie ta folie aluminiowa
A szpinak świeży czy mrożony?
świeży albo mrożony – rozmrożony:)