Łatwe ciasto ze śliwkami
Łatwe ciasto ze śliwkami. Naprawdę bardzo, bardzo łatwe ciasto, zupełnie nie wymagające wielkich umiejętności cukierniczych, a pyszne jak nie wiem co. Nieśpieszna, wakacyjna kawa w leniwe, ciepłe popołudnie, sielsko i przyjemnie. Do tego taki placek z owocami, zupełnie jak u mojej babci – idealnie. Jesteśmy w miejscu, gdzie gospodarze częstują kozim mlekiem, do kawy przynoszą ciasto, a do bułek na śniadanie pachnący, swojski miód. Piszę sobie siedząc pod wielkim modrzewiem, po pysznym obiedzie. Pani Dagmara ma talent kulinarny, oj ma! Przyniosła zeszyt, zatem przepis na jej pyszny placek, łatwe ciasto ze śliwkami podaję:)
Łatwe ciasto ze śliwkami- składniki ( na blaszkę ok. 23×28 cm) :
lepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę.
– 3 szklanki mąki (450g)
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła (170 g)
– 1 i 1/3 szklanki cukru (lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy – ok. 260 g)
– 3-5 łyżek śmietany 18%
– 4 jajka
– kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)
Łatwe ciasto ze śliwkami- przepis
Piekarnik ustawić na 160 st. na funkcję góra-dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wymieszać dobrze łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać więcej śmietany lub jedno jajko więcej.
Owoce ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu, niezbyt ściśle, zostawiając nieco wolnych przestrzeni, by ciasto mogło ładnie wyrosnąć.
Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. godzinę. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony ciastem.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
kocham ciasta z owocami.. cudeńko 🙂
Ucierane ze śliwkami to moje ulubione!! Pyszne 🙂
Rogowo? To kawałeczek raptem ode mnie 🙂
Ciasto wygląda wspaniale 🙂
o widzisz, przyjeżdżaj!
Ale które Rogowo? Powiat żniński czy rypiński
Rypiński.
Jak dobrze że wpadłam na ten blog takiego ciasta od dawna szukam a sliwek u mnie pod dostatkiem heheh:))) kradne przepis i gorąco pozdrawiam:*
Pozdrawiam również:)
Wpadłabym na kawałeczek:)
Wyszlo pyszne! Dziekuje za przepis.Joanna
Ciasto jest przepyszne i szybko się robi 🙂
rewelacja!!! pieke juz trzeci raz:-) dzieki wielkie
super przepis!
wychodzi nawet facetowi 🙂 pozdro i dzięki
Czy produkty musza byc w jednakowej temperaturze ( pokojowa )
Tak, najlepiej, zmniejsza to ryzyko powstania zakalca.
��dzieki. Przystępuje do pracy☺️
Ciasto wyszło przepyszne i delikatne. Urosło bardzo, następnym razem dam wiecej owoców. Trochę sie obawiałm rezultatu bo użyłam dwie części maki orkiszowej i jedna pszennej. Mimo tego super. I zdrowo przy okazji. Dzieki za super przepis
Bardzo się cieszę:) Z owocami z rozwagą należy, bo duża ilość soku może zaskutkować zakalcem. Stopniowo można badać, o ile więcej dać można:)
Ja dodałam razowej 🙂 ale zapomniałam śmietany 🙁 i czekam na wynik
Pycha i baaardzo latwe do zrobienia, robie juz drugi raz.
Super przepis! Latwy, szybki a ciasto smakuje ze……palce lizac. Fajne, takie prawdziwe domowe ciasto bez zadnych udziwnien. Poniewaz lubimy kruszonke ( kalorie, kalorie – a co tam ! ) moje ciasto zrobilam z cynamonowa kruszonka. No, nie moge powiedziec- sliwki I cynamon ida w parze. Pozdrawiam serdecznie I do nastepnego, innego wypieku !!!!! Ela
🙂 Zapraszam!
Mąż zrobił i pycha wyszło 🙂 polecam! dziś ja robię.
Daj znać jak poszło i które lepsze:)
pyszne i delikatne ciasto. pięknie wyrosło z pewnością powtórzę :)))
a czy można dodać mąki luksusowej? czy raczej zwykła pszenna? jutro planuję upiec:)
Luksusowa da bardziej puszyste ciasto.
Ciasto się udało, pychotka:)
Właśnie kupiłam śliwki i szukałam przepisu na ciasto i trafiłam od razu do Ciebie, zaraz biorę się za pieczenie, cisto wygląda fantastycznie, ja będę robić z 1,5 porcji 🙂
I ja właśnie zabieram się za ciasto ;)… przepis najfajniejszy jaki znalazłam w internecie, podobnie robiła je moja babcia, ale nie pamiętałam proporcji. Pozdrawiam 🙂
miał byc makowiec a że kobieta zmienną jest (szczególnie jak jest w ciąży 😀 ) to będzie ze śliweczkami ciasto 😀 Widzę same pochwały więc i ja się skuszę,,, a co! Pozdrawiam
Pozdrawiam również:)
Jeszcze 10 minut i wyjmuję z piekarnika;) MyślAłam tylko, że wyrośnie nieco bardziej, a przez 10 minut raczej już nie zdązy;( mam nadzieję, że smak wszystko uratuje
Właśnie stygnie 🙂 dobrze wyrosło i smakuje super 🙂
Jeszcze 20 min .Żeby tylko wyszło-niespodzianka dla dziewczyny syna.Wygląda apetycznie ….czy tak samo będzie smakować-zobaczymy.
Piec z termoobiegiem czy bez?
Bez, jeśli z nim, trzeba ustawić temp. 10 stopni mniej
Moge uzyć mikseera do wymieszania składników?
Krótko, bez nadmiernego napuszania.
ja wczoraj robiłam mikserem jest pyszne 🙂
Fajny przepis, zamierzam jutro zrobić, zastanawiam sie czy część mąki pszennej można zastąpić krupczatką???
Właśnie wstawiłam do piekarnika
..czekam na dobre efekty 🙂
Ja też właśnie wstawiłam do piekarnika i czekam na efekt….
Witam 🙂 Właśnie przed chwilą upiekłam ciasto według Pani przepisu 🙂 I JEST SUUUUPER!!!!! Czy mogę na swoim blogu umieścić linkę do Pani przepisu???? Pozdrawiam http://szydelkowanieija.bloog.pl
Pewnie! Pozdrawiam:)
Najlepsza mąka luksusowa, ale nie mam. Może być pszenna tortowa lub krupczatka? Czy owoców nie trzeba obtoczyć w mące? Dziękuję. i pozdrawiam
Pszenna tortowa lepsza, krupczatka lepsza do kruchych ciast.
Dziękuję, zrobiłam, ale trochę wyszło za ścisłe. Można powiedzieć: suche. Czy powodem jest to,że zamiast masła dałam margarynę? I zapomniałam o śmietanie. Spróbuję jeszcze raz, z masłem i śmietaną.
Nie dajemy margaryny, jest dużo gorsza w smaku i bardzo niezdrowa. Śmietana i masło pomoże:)
Dzięki wielkie, spróbuję zatem jeszcze raz. Tym razem z masłem i na pewno nie zapomnę o śmietanie. Dam znać czy "wyszło" lepsze. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Pani przepisy są naprawde niesamowite ciasto jak narazie pieknie urosło dodam iz to moje pierwsze ciato w zyciu,ale zapisalam juz niezliczoną ilosc kolejnych ktore mam zamiar wykonac. Dziekuje 🙂
Pozdrawiam
Pozdrowionka:)
wstawiłam do piekarnika:) mam nadzieję że będzie tak pysznie jak smakowicie wygląda!
Miłego weekendu 🙂
Alina
wczoraj znalazłam ten przepis i ciasto wyszło doskonale 🙂 na pewno nie raz skorzystam
pozdrawiam Edyta
Ciasto super się udało, przepyszne!!!!!
Właśnie zabieram się za pieczenie:))) a śmietana 18% taka zwykła "lejąca" nie gęsta ?????
18. Jaka będzie:)
Czy wyjdzie bez śmietany?
Niestety nie będę oryginalna w komentarzu – ciasto wyszło przepyszne:) Puszyste, zero zakalca, śliwki nie opadły, szybkie i proste w wykonaniu.
Łatwe ciasto. Wyszło wspaniale. Jednak 1 1/3 szklanki cukru to dla mnie za dużo – ale mojemu M. odpowiada:) Ja zamiast śmietany dodałam mleko 3,2%. Konsystencja ciasta wyszła mi bardzo gęsta – nie wiem jak Wam? Polecam! Wczoraj zrobiłam podobne ciasto ale z innego przepisu i wyszedł mi zakalec:( Może dodałam za zimne składniki…
http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html tu kilka słów o zakalcu:)
Wystraczy wymieszac? Czy ucierac?
Wymieszać.
Witam, jajek sie nie ubija tylko miesza?!
tak.
Czy smiatane18 mozna zamienic smite. do kawy10%?lub greckim jogurtem ?A wymiary fomy?
Spróbowałabym. Wymiary formy w przepisie.
Zapomniałam śmietany dodać 🙁 chyba wyjdzie bardziej kruche
Moje wyszło twarde strasznie, czy to możliwe, że za długo było w piekarniku?
Jeśli było tyle ile zostało podane w przepisie i temperatura ta sama – powinno być ok. Można następnym razem zmniejszyć ją nieco, może to różnica między piekarnikami.
Czy można wzbogacić placek o kruszonke? I jak ja zrobić? 🙂
Czy można wzbogacić placek o kruszonke? I jak ja zrobić? 🙂
Można. Zasada kruszonki – tyle samo masła ( objętościowo), tyle samo mąki i cukru. Rozgnieść palcami na okruchy i wyłożyć na ciasto. Tylko nie w ogromnej ilości, bo ciasto musi mieć przestrzeń do oddychania, śliwki i kruszonka zatkają ujście pary wodnej i zakalec gotowy. Tu kruszonkę z 60 g masła proponuję 🙂
ciasto przepyszne,polecam wszystkim,proste,tanie i szybkie.U mnie znikło w jeden wieczór.jeszcze gorące pałaszowali- łacznie ze mną .miłego dnia,pozdrawiam i dziękuję za super przepis
Właśnie wstawilam do piekarnika i czekam…
Właśnie wstawilam do piekarnika i czekam…
Witam mam pytanie robię to ciasto poraz drugi i znowu mi nie wyszło śliwki opadły na dno ciasto ładnie wyrosło ale już drugi raz śliwki znikły dlaczego? Byłabym wdzięczna za info dodam że wszystko robiłam jak w przepisie pozdrawiam
Nie wiem. Ciasto po zrobieniu od razu wkładaj do pieca, niech nie czeka na kuchennym blacie. Jeśli wyszło zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Śliwki przed ułożeniem osusz papierowym ręcznikiem, może mają za dużo wody. Owoce układaj skórką do dołu. Można je tez lekko oprószyć mąką. Pozdrawiam
Zrobiłam dokładnie wg. przepisu – po godzinie pieczenia w 160 stopniach ciasto pięknie wyrosło, jest rumiane, ale w środku surowe 🙁 Teraz je dopiekam, może nie będę musiała wyrzucać… Ale z pewnością więcej z tego przepisu nie skorzystam…:(
Przeczytaj komentarze powyżej. Pieczenie ciast to nauka cierpliwości. Każdy piekarnik działa inaczej. Gdy ciasto mocno się rumieni w środku jest surowe można okryć je luźno folią aluminiową i piec nieco dłużej. Pozdrowionka:)
upiekło sie, mniam pycha, jestem w szoku bo konsystencja surowego ciasta była jakaś strasznie gęsta, podeszłam sceptycznie, załuję tylko że tak mało śliwek dałam. Pycha, moje pierwsze (w 30sto letnim życiu!!) ciasto, serio! Mój mąż nie uwierzy 🙂
Bardzo się cieszę. Nie przesadź z ta ilością śliwek następnym razem, z rozwagą, w dużej ilości lubią tworzyć zakalce:)
23×28 to bardzo mala blaszka czy mi sie wydaje???
ciasto rewelacja. Zrobiłam wczoraj, przepyszne nawet z owocami mrożonymi. Szybkość wykonania powala. Piekłam tylko 35minut, bo mój piekarnik jest jakiś "szybszy". Za tydzień wypróbuję z margaryną (z racji dużych zapasów po świątecznych).
pierwszy raz robilam wczoraj ,,,byl przepyszny.Teraz bede zmieniac owoce,dziekuje za tak dobry szybki i latwy przepis.
aga
tyle pozytywnych komentarzy ze musze wyprobowac ten przepis�� zanim zrobie, czy moge uzyc sliwek z kompotu?pozdrawiam
Można spróbować ale jest większe ryzyko zakalca, i rozpadnięcia się owoców.
ajaj no tego sie obawialam. dziekuje za ekspresowa odpowiedz:)
A czy można użyć mrożonych śliwek?
Tak, bez wcześniejszego rozmrażania.
Dziękuję za pomoc: )
a czy śmietana ma być z lodowki czy w temperaturze pokojowej i czy mam nasmarować czymś blachę albo wyłożyć papierem do pieczenia???
Lepiej – w temp. pokojowej. Można wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Ciasto wyszło pyszne,gdzie można znależć inne Pani przepisy (nie tylko na ciasta) ? Pozdrawiam.
W prawej kolumnie bloga, na dole jest spis kategorii. Tam:)
Dziękuję?
bardzo fajny przepis,podxziekowac,tym co nie wyszło,współczuć,nie każdy ma rękę nawet do tak prostych ciast ;p
Chyba coś nie wyszło bo całe masło wypłynęło na wierzch (dałam trzy kostki). Co może być tego przyczyną? Liczę na odpowiedź i pozdrawiam 🙂
🙂 Następnym razem daj ok. 170 g i będzie ok:)
Mega proste ciasto, szybko się robi a jeszcze szybciej zjada? Ja zamiast śmietany dodałam jogurt grecki 4 łyżki
Ja zamiast masła dodałam margarynę ….wyjdzie coś z tego? ��
Wyjdzie.
Będzie nieco mniej pachnąco i mniej zdrowo. Ale wyjdzie:)
Ciasto wyszło super? dzięki za przepis. Następnym razem dam więcej śliwek bo dałam ich za mało
I ja muszę spróbować upiec takie ciasto. Właśnie poszukuję coś ze śliwkami i wpadłam na ten przepis. Zobaczymy.
To ciasto jest przepyszne,super ten przepis!!!
Właśnie zrobiłam to ciasto,wystygnie to będziemy próbować,ale pięknie wygląda i super pachnie. Polecam ten przepis,szybki,tani i łatwy?
Rewelacja ! Szukałam takiego przepisu .Dziękuje.Polecam ! Już zapraszam moją wnuczkę.
Kurcze, a mi to ciasto coś za mocno się przypiekło, jest chrupiące i mocno słodkie.
Każdy piekarnik jest inny. Następnym razem zmniejsz odrobinę temperaturę albo okryj ciasto luźno folią alu i daj mniej cukru.
Z całą pewnością nie 60 minut. Dobrze, że zaglądam do ciast. Po 35 minutach było już mocno zarumienione, test patyczka też wypadł pomyślnie. Jeszcze chwilę, a by się przypaliło. Strach pomyśleć co by było po godzinie. Węgiel.
Moje siedzialo dokladnie 1h, srodkowa polka, piekarnik gora-dol i wyszlo idealne. 🙂
raz juz zrobiłam, teraz w piekarniku jest drugie, wygląda tak samo pięknie jak to pierwsze a smak mmmmmm rewelacja, tego własnie przepisu szukalam tak długo, dziękuję pięknie 🙂
Czy mozna uzyc smietany 12%?
Tak.
Ratunku. Zapomnialam dodac jajek. Leżą sobie na blacie. Ciasto ma jeszcze 30 min. Czekac? Czy wywalic ?
Czekać. No i? 🙂
Właśnie zrobiłam :). Za ciepłe, żeby spróbować, ale wygląda i pachnie ładnie 🙂
No, więc wyszło jak na obrazku :). Dobre, ale miałam gdzieś przepis z trochę lżejszym i bardziej mokrym, więc chyba go poszukam jednak na następne. Albo spróbuję ten twój drugi, bo jeszcze chyba jeden przepis na śliwkowe masz? 🙂
http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/09/puszyste-ciasto-ze-sliwkami.html
albo tu – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/08/atwe-ciasto-ze-sliwkami-warstwowe.html
albo tu – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/ciasto-jogurtowe-z-owocami.html
Zrobiłyśmy to ciasto razem z mamą dziś po raz pierwszy dokładnie według przepisu i wyszło przepyszne. Właśnie zjadłyśmy po dwa kawałki cieplutkiego ciasta. Proste, pyszne naprawdę polecam i dziękuję ��
Uściski:)
Przypadkowo trafiłam na bloga..szukajac ciasta ze śliwkami. Jestem mile zaskoczona 🙂 przepis bardzo przejrzysty,jasny. Ciasto wyszło super! Na pewno zaczytam się tutaj i będę robiła z Twoich przepisów jeszcze inne-coraz trudniejsze ciasta! ps. Bardzo trafne i bardzo pomocne tematy :)- o ciescie drozdzowym, roladzie biszkoptowej(której zawsze się obawiałam- dzięki temu blogu wypróbuje rolady) 🙂
Krysia
Zapraszam:)
Superaśny przepis! Dziękuję! Robiłam w formie o wymiarach podanych w przepisie i moje wcale jakoś specjalnie mocno nie wyrosło; tyle co obkleiło jak należy śliwki wokòł, i to nie miało żadnego wpływu na jego smak czy konsystencję – zero zakalca a ciasto bardzo delikatne i lekko wilgotne. W trakcie mieszania stwierdziłam, że coś za gęste było, pewnie kwestia mąki, i dodałam jedną łyżkę śmietany więcej. Pysznie! Pozdrawiam!
Ciasto piecze się, wygląda pięknie, rośnie cudnie, ale…śliwki puściły mnóstwo soku a nie dałam ich dużo!
Będzie zakalec:((((????
Niekoniecznie:)
Masz rację!!!
Wyszło OBŁEDNE:))))))
Przepyszne, nie ma zakalca, puszek, pyszne:)))))
🙂 bardzo się cieszę:)
Czym można zastąpić śmietanę? Zamiast śmietany mąż kupił jogurt,a dzisiaj sklepy pozamykane 🙁 (mieszkamy w Niemczech)
Może być jogurt.
Ciasto wyszło bardzo dobre. zamiast śmietany dodałam zsiadłego mleka. Następnym razem chciałam zrobić z jabłkami. Tylko czy kłaść całe połówki skórką do dołu, czy kroić w małe łódeczki. Nie chcę aby zrobił się zakalec:)
Nie piekłam co prawda z jabłkiem ale ryzykowałabym bez skórki małe łódeczki. Zależy od soczystości jabłek. Może się udać, ale głowy uciąć nie dam:)
Bardzo dobre w smaku, ale dość zbite…
Zastanawiam się , czy jakby ubić osobno białka i dodać je na końcu w formie piany to nie byłoby delikatniejsze, puszystsze???
Można. Tylko wcześniej trochę więcej płynu trzeba, żeby dało się wymieszać.
Mam 13 lat i nie mam zbyt doświadczenia, ale dodałam troche mąki, zmniejszylam ilość śmietany i jest PYSZNE!
Super, gratulacje!
Wyszlo super! Zrobilam 2 szklanki maki, 1 szklanka mielonych migdalow.
witam bardzo podoba mi sie ten przepis bede pierwsy raz piec ;p mam piekarnik gora-dol i termoobieg w tkiej sytuacji jak dlugi i w jakiej temp. piec ?
Góra – dół, 160 st.bez termoobiegu ok. godziny.
ok tak z 50 min wytarczy chyba ;p i patyczkiem go 😉 dzieki i pozdrawiam 🙂
czy można mikserem wymieszać ciasto?
Tak, tylko krótko, do połączenia składników i już.
Wyjdzie z jogurtem, kwaśnym mlekiem lub maślanką. Można też dać dwa jajka więcej i 50 g więcej masła.
Pierwsxy przepis na jaki weszłam i tak palcem przeciagnelam na komentarze czego prawie nigdy nie robie. Moje pierwsze spostrzeżenie Rogowo (pisze jedna Pani do drugiej ) a ja z Rogowa jestem ale zachodniopomorskiego . To znak ja musze to ciasto zrobić ☺
A ja mam siostrę w Rogowie w łódzkiem:)
chcialam zrobić z owoców mrożonych – czy wczesniej musze je rozmrozic?
Nie, dać zamrożone.
Dzisiaj zobaczyłam i postanowiłam zrobić… i niestety został mi sie tylko mały kawałek Dzięki. Towarzystwo powiedziało ,że to najlepsza pochwała dla Ciebie za ten przepis.
I dla Ciebie za wykonanie przecież:)
Właśnie upiekłam ciasto, jest pyszne, polecam!
Wszystkim w rodzinie smakuje!
Bardzo fajny przepis
ja też nie bede oryginalna, dzis to ciasto zagościło na moim stole ale tylko na chwilke, znikło tak szybko jak się pojawiło, wyszło dokładnie takie jak na ilustracji i smakowało nieziemsko, pozdrawiam
Bo ono szybkoznikające jest:)
Robiłam dokładnie wg przepisu i przed pieczeniem miało konsystencję twardej plasteliny, formę musiałam wylepiać (z trudem). Już drugi raz, ostatnio to samo. Tak ma być czy robię coś źle?
Daj jedno jajko i łyżkę śmietany więcej. Ciasto jest dość gęste ale nie jak twarda plastelina. Może to kwestia rodzaju mąki albo masz małe jajka.
Zrobiłam wg.przepisu, wyrosło, przed pieczeniem było b.ciezkie, lekko gumowate, dałam więcej śmietany i od razu do piekarnika.Upieklo się, ale mimo przykrycia folia stwardniało i wcale nie jest puszyste ale ” ciężkie”
A jaki typ mąki miałaś? Chodzi o numer na opakowaniu.
550, mąka pszenna luksusowa, wszystko wg przepisu i uwzględniłam rady w komentarzach.
Spróbuj 450 i dorzuć jedno jajko.