Najlepsze bułeczki z jagodami i serem. Drożdżówki z jagodami

Od puszystych drożdżówek  z serem lepsze są tylko bułeczki z jagodami i serem:) W żadnej , najlepszej cukierni nie spotkałam tak dobrego wypieku jak ten, domowy. Nawet jeśli bułeczka z jagodami wyjdzie nieco koślawo – jest o niebo, niebo lepiej.
I wcale nie jest to bardzo skomplikowana czynność do wykonania. Rzecz jasna- drożdżowe ciasto wymaga tylko troszkę więcej zachodu niż muffinki z jagodami  czy łatwe ciasto ze śliwkami. Ciasto można (ale nie trzeba) zagnieść wieczorem poprzedniego dnia, przykryć folią spożywczą i zostawić do rośnięcia w lodówce. Rano pozostanie tylko wymieszać twaróg i uformować bułeczki. Cierpliwie, bez pośpiechu, dla relaksu i odprężenia. To łatwy przepis i udaje się od pierwszego razu.

Mam dziś przyjaciółkowe spotkanie. Drożdżówki z jagodami i serem będą w sam raz. I pokażcie mi dziecko, które nie wyciągnie łapki w stronę tych bułeczek:)

P.S. Drożdżówki udają się ze świeżymi i mrożonym i owocami.

buleczki z jagodami i serem

bułeczki z jagodami i serem – składniki: 

składniki ( na ok. 15 – 18 sztuk) : 

– 3 szklanki ( poj.250 ml) mąki pszennej  (450g)
– 3/4 szklanki letniego (ok. 30 st.) mleka  (200ml)
– 7 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
– 1 jajko i dwa żółtka
– 3/4 szklanki drobnego cukru (190g)
– 1/4 kostki rozpuszczonego masła  (50 g)
– 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– mąka do podsypywania blatu lub stolnicy

masa serowa: 

– ok. 500 g zmielonego, zblendowanego, rozgniecionego widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków białego sera
– ok. 2-3 łyżki cukru (trzeba spróbować po wymieszaniu z serem i ewentualnie dosłodzić)
– jajko
Składniki masy serowej –  wymieszać.

ok. 300 g jagód lub borówek amerykańskich

lukier: 

 – 2/3 szklanki cukru pudru
– 2- 3 łyżki soku z cytryny
Składniki lukru wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.

ciasto
Jeśli używamy świeżych drożdży, dodać je do letniego mleka z łyżeczką
cukru i mąki, czekać ok. 15 minut, by urosły i dodać stopniowo do mąki.
Suche wsypać od razu do miski z mąką, dodawać mieszając, stopniowo
mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką
na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w
misce) na elastyczne ciasto. Kiedy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15
minutach, mikserem szybciej), dodać masło i wyrabiać jeszcze chwilę do wchłonięcia
tłuszczu.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 24- 28 st)  na
ok. godzinę, półtorej. Można zostawić je też do rośnięcia w lodówce na przykład na całą noc. Gdyby z jakiś powodów w lodówce nie urosło (czasem, rzadko tak się zdarzy) trzeba zostawić je w ciepłej kuchni na godzinę dwie, jeśli drożdże są aktywne – urośnie.

Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć każdą część umączoną ręką
na dobrze podsypanym mąką blacie, na dwa duże prostokąty grubości ok. 0,5 cm.

drożdżówki z serem

Oba placki posmarować połową porcji sera zmieszanego z jajkiem, cukrem . Posypać jagodami.
Złożyć jak na zdjęciach i pociąć na paski ok. 5 cm
szerokości. Odwrócić w połowie każdego paska tworząc „muszkę”. Wychodzi
nierówno i krzywo, tak ma być.
Układać na blaszkach wyłożonych papierem
do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do
lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z
termoobiegiem. Można wtedy piec dwie blaszki na raz, jeśli nie mamy
termoobiegu, pieczemy każdą osobno. Piec w całkowicie rozgrzanym
piekarniku ok. 15-20 min. z termoobiegiem, bez niego, ok. 20- 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Polać lukrem.

bułeczki z jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Amber
    6 sierpnia, 2016, 10:17 am

    Cudowne!
    Sięgam po jedną…

  2. Olga Pi
    6 sierpnia, 2016, 11:00 am

    Nie ma nic lepszego od domowych drożdżówek:)

  3. Lena
    6 sierpnia, 2016, 11:04 am

    wyglądają wspaniale:)

  4. kociolek-pysznosci
    7 sierpnia, 2016, 5:41 pm

    Cudowne jagodzianki.

  5. Łukasz Majchrowski
    8 sierpnia, 2016, 6:42 pm

    Co blog to inna pyszna wersja jagodzianek, chyba w końcu muszę je zrobić, bo inaczej będą śniły mi się po nocach 😀

    1. opalanka
      8 sierpnia, 2016, 10:04 pm

      Zrób koniecznie:)

  6. Ania
    9 sierpnia, 2016, 11:54 am

    Chce sprobowac i je zrobic…wyglodja apetycznie!
    Mogla bym poprosic o przelicznik z dag. na gramy?
    Np. ile to jest 30 dag jagod?

    Bardzo bym byla wdzieczna.

    1. opalanka
      9 sierpnia, 2016, 12:10 pm

      30 dag to 300 g. Mnożysz razy 10.

    2. Ania
      9 sierpnia, 2016, 12:51 pm

      Serdecznie dziekuje.

  7. Ela
    12 lutego, 2020, 2:08 pm

    Te bułeczki są naprawdę przepyszne, a ciasto bardzo delikatne.

  8. MONIKA
    28 maja, 2020, 11:16 am

    Najlepszy przepis! Bułeczki wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach. Polecam każdemu?

  9. Ilona
    29 lipca, 2020, 7:46 am

    Cudowne! Robiłam pierwszy raz bułeczki z jagodami i wyszły super. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)