Najlepsze bułeczki z jagodami i serem. Drożdżówki z jagodami
Od puszystych drożdżówek z serem lepsze są tylko bułeczki z jagodami i serem:) W żadnej , najlepszej cukierni nie spotkałam tak dobrego wypieku jak ten, domowy. Nawet jeśli bułeczka z jagodami wyjdzie nieco koślawo – jest o niebo, niebo lepiej.
I wcale nie jest to bardzo skomplikowana czynność do wykonania. Rzecz jasna- drożdżowe ciasto wymaga tylko troszkę więcej zachodu niż muffinki z jagodami czy łatwe ciasto ze śliwkami. Ciasto można (ale nie trzeba) zagnieść wieczorem poprzedniego dnia, przykryć folią spożywczą i zostawić do rośnięcia w lodówce. Rano pozostanie tylko wymieszać twaróg i uformować bułeczki. Cierpliwie, bez pośpiechu, dla relaksu i odprężenia. To łatwy przepis i udaje się od pierwszego razu.
Mam dziś przyjaciółkowe spotkanie. Drożdżówki z jagodami i serem będą w sam raz. I pokażcie mi dziecko, które nie wyciągnie łapki w stronę tych bułeczek:)
P.S. Drożdżówki udają się ze świeżymi i mrożonym i owocami.
bułeczki z jagodami i serem – składniki:
składniki ( na ok. 15 – 18 sztuk) :
– 3 szklanki (poj.250 ml) mąki pszennej (450g)
– 3/4 szklanki ciepłego, niegorącego mleka (200ml)
– 7 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
– 1 jajko i dwa żółtka
– 3/4 szklanki drobnego cukru (190g)
– 1/4 kostki rozpuszczonego masła (50 g)
– 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– mąka do podsypywania blatu lub stolnicy
masa serowa:
– ok. 500 g zmielonego, zblendowanego, rozgniecionego widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków białego sera
– ok. 2-3 łyżki cukru (trzeba spróbować po wymieszaniu z serem i ewentualnie dosłodzić)
– jajko
Składniki masy serowej – wymieszać.
ok. 300 g jagód lub borówek amerykańskich
lukier:
– 2/3 szklanki cukru pudru
– 2- 3 łyżki soku z cytryny
Składniki lukru wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.
ciasto
Jeśli używamy świeżych drożdży, dodać je do letniego mleka z łyżeczką
cukru i mąki, czekać ok. 15 minut, by urosły i dodać stopniowo do mąki.
Suche wsypać od razu do miski z mąką, dodawać mieszając, stopniowo
mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką
na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w
misce) na elastyczne ciasto. Kiedy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15
minutach, mikserem szybciej), dodać masło i wyrabiać jeszcze chwilę do wchłonięcia
tłuszczu.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 24- 28 st) na
ok. godzinę, półtorej. Można zostawić je też do rośnięcia w lodówce na przykład na całą noc. Gdyby z jakiś powodów w lodówce nie urosło (czasem, rzadko tak się zdarzy) trzeba zostawić je w ciepłej kuchni na godzinę dwie, jeśli drożdże są aktywne – urośnie.
Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć każdą część umączoną ręką
na dobrze podsypanym mąką blacie, na dwa duże prostokąty grubości ok. 0,5 cm.
Oba placki posmarować połową porcji sera zmieszanego z jajkiem, cukrem . Posypać jagodami.
Złożyć jak na zdjęciach i pociąć na paski ok. 5 cm
szerokości. Odwrócić w połowie każdego paska tworząc “muszkę”. Wychodzi
nierówno i krzywo, tak ma być.
Układać na blaszkach wyłożonych papierem
do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do
lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z
termoobiegiem. Można wtedy piec dwie blaszki na raz, jeśli nie mamy
termoobiegu, pieczemy każdą osobno. Piec w całkowicie rozgrzanym
piekarniku ok. 15-20 min. z termoobiegiem, bez niego, ok. 20- 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Polać lukrem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Cudowne!
Sięgam po jedną…
Nie ma nic lepszego od domowych drożdżówek:)
wyglądają wspaniale:)
Cudowne jagodzianki.
Co blog to inna pyszna wersja jagodzianek, chyba w końcu muszę je zrobić, bo inaczej będą śniły mi się po nocach 😀
Zrób koniecznie:)
Chce sprobowac i je zrobic…wyglodja apetycznie!
Mogla bym poprosic o przelicznik z dag. na gramy?
Np. ile to jest 30 dag jagod?
Bardzo bym byla wdzieczna.
30 dag to 300 g. Mnożysz razy 10.
Serdecznie dziekuje.
Te bułeczki są naprawdę przepyszne, a ciasto bardzo delikatne.
Najlepszy przepis! Bułeczki wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach. Polecam każdemu?
Cudowne! Robiłam pierwszy raz bułeczki z jagodami i wyszły super. Pozdrawiam
Czy mogę dać mrożone jagody? Zamiast świeżych mi
Tak, bez rozmrażania ich.