Muffinki z jagodami. Babeczki jagodowe z kruszonką
Muffinki z jagodami robi się najłatwiej ze wszystkich pieczonych słodkości. Składniki suche miesza się w misce pierwszej. Składniki mokre – w drugiej. Potem wlewa mokre do suchych, miesza, ale koniecznie szybko i dość nieporządnie i… koniec przepisu. Ciasto nie lubi czekać na blacie przed włożeniem do piekarnika. Mieszane przez bardzo porządnych lub powolnych miewa fochy i zakalec. A takie byle jak robione – w przypadku muffinek – wyrasta zawsze:) Lepiej, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
składniki do muffinków z jagodami ( na 12 średniej wielkości lub 8 dużych sztuk):
– 200 g mąki
– 3/4 ( lub pół – dla mniej słodzących ) szklanki cukru
– duża szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżka cukru waniliowego
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– 1/4 szklanki mleka
– ok. 30 dag jagód
kruszonka :
– 50 g masła i tyle samo ile zajmuje masło – mąki i cukru – zagnieść palcami na okruchy
Piekarnik włączyć na 180 st. Formy do muffinek nasmarować porządnie masłem i wysypać tartą bułką, silikonowe przesmarować lekko olejem. Można też wyłożyć foremki nasmarowanymi olejem papilotkami. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. W osobnym naczyniu zmieszać jajka z olejem i mlekiem. Wlać mieszankę do miski z mąką, szybko i niestarannie wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać delikatnie jagody. Napełniać foremki do ok. 3/4 wysokości lub do pełna. Na wierzch każdej muffinki wyłożyć trochę kruszonki. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 20 – 25 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiam takie muffinki 🙂 Są bardzo pyszne, idealne do herbaty.
Mniam! Kuszące…
Słodkie, porywam jedną:)
Uwielbiam takie:)
Takie idealne do popołudniowej kawy w niedzielne popołudnie<3
Mmm, pyszności! <3
Te babeczki musiały smakować genialnie! *.*