puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami, póki sezon na te pachnące, cudne owoce w pełni. W zakładce ciasta z owocami właściwie każde da się upiec z ich udziałem. I tak np. łatwe ciasto ze śliwkami przy pomocy podmiany owoców zyska nowe ubranko i inny wymiar smaku.
Przy pieczeniu tego rodzaju placków ważne jest, by owoce po umyciu dobrze odsączyć na sicie a potem dodatkowo wysypać je na podwójnie złożony, papierowy ręcznik i dodatkowo osuszyć. Nadmiar soku przy zbyt dużej ich ilości,  jak również wody po umyciu z truskawek, śliwek czy malin często powoduje powstanie zakalca.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, puszyste, lekkie i bardzo wilgotne od upieczonych w nim owoców. Przedsmak lata, idealny do kawy i popołudniowej herbaty.
Truskawki na placek kupiłam w sklepiku u Pani Iwonki, ostatni raz. Pani Iwonka z Panem Marianem kończą już działalność, gdzie ja teraz będę wpadać na pogaduchy i załatwiać wszystkie ważne sprawy, no żal mi bardzo, bardzo. Pani Iwonka obiecała, że teraz prywatnie będzie odwiedzać wszystkie klientki, trzymam za słowo i relacje z gospodarskich konsultacji będę zdawać pilnie. No tu już się nie wywinie, napisane i ma moc:)

puszyste ciasto z truskawkami – składniki:

  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • cukier waniliowy ( 16g)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (200g)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej (340g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki do oprószenia truskawek
  • 500 g umytych, pozbawionych szypułek i osuszonych truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

puszyste ciasto z truskawkami – przepis ( na formę ok. 25×30) :

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Duże sztuki owoców przekroić na połówki.

Masło, mleko i cukier waniliowy włożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia (można włożyć rondelek do naczynia z zimną wodą).
Białka oddzielić od żółtek, pozostawiając białka w większej misce.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodawać w kilku porcjach cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Odłożyć mikser i przy pomocy łopatki wmieszać w pianę po jednym żółtku.
Cienką strużką wlewać powoli stopione masło (nie gwałtownie, by piana nie opadła), jednocześnie powoli i delikatnie wszystko mieszając.
Przy pomocy sitka wsypać do ubitych jajek ok. 1/4 ilości mąki wymieszanej z proszkiem. Wymieszać, wsypać kolejną porcję, wymieszać i tak do zużycia całej mąki.
Masę wlać do formy.
Owoce przez sitko oprószyć mąką i ułożyć na cieście.
Ciasto wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika (funkcja góra -dół, 180 st.) na 55 minut. Pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem.

puszyste ciasto z truskawkami

 

 

 



  1. magicznykociolek.blox.pl
    1 czerwca, 2018, 7:52 am

    Nie potrzeba wiele i jest pyszne ciasto 🙂

  2. anna
    13 lipca, 2018, 6:07 am

    Witam
    marzy mi się Pani książka z samymi ciastami, masami, tortami.
    Pozdrawiam
    I….czekam

    1. Beata Królikiewicz
      15 lipca, 2018, 8:48 pm

      Może i będzie, materiał mam, czekam na decyzję wydawcy:)

  3. Kasia
    15 listopada, 2018, 2:23 pm

    Czy można wykorzystać mrożone truskawki?

    1. Beata Królikiewicz
      15 listopada, 2018, 6:24 pm

      Tak, bez rozmrażania.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)