puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami, póki sezon na te pachnące, cudne owoce w pełni. W zakładce ciasta z owocami właściwie każde da się upiec z ich udziałem. I tak np. łatwe ciasto ze śliwkami przy pomocy podmiany owoców zyska nowe ubranko i inny wymiar smaku.
Przy pieczeniu tego rodzaju placków ważne jest, by owoce po umyciu dobrze odsączyć na sicie a potem dodatkowo wysypać je na podwójnie złożony, papierowy ręcznik i dodatkowo osuszyć. Nadmiar soku przy zbyt dużej ich ilości,  jak również wody po umyciu z truskawek, śliwek czy malin często powoduje powstanie zakalca.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, puszyste, lekkie i bardzo wilgotne od upieczonych w nim owoców. Przedsmak lata, idealny do kawy i popołudniowej herbaty.
Truskawki na placek kupiłam w sklepiku u Pani Iwonki, ostatni raz. Pani Iwonka z Panem Marianem kończą już działalność, gdzie ja teraz będę wpadać na pogaduchy i załatwiać wszystkie ważne sprawy, no żal mi bardzo, bardzo. Pani Iwonka obiecała, że teraz prywatnie będzie odwiedzać wszystkie klientki, trzymam za słowo i relacje z gospodarskich konsultacji będę zdawać pilnie. No tu już się nie wywinie, napisane i ma moc:)

puszyste ciasto z truskawkami – składniki:

  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • cukier waniliowy ( 16g)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (200g)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej (340g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki do oprószenia truskawek
  • 500 g umytych, pozbawionych szypułek i osuszonych truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

puszyste ciasto z truskawkami – przepis ( na formę ok. 25×30) :

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Duże sztuki owoców przekroić na połówki.

Masło, mleko i cukier waniliowy włożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia (można włożyć rondelek do naczynia z zimną wodą).
Białka oddzielić od żółtek, pozostawiając białka w większej misce.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodawać w kilku porcjach cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Odłożyć mikser i przy pomocy łopatki wmieszać w pianę po jednym żółtku.
Cienką strużką wlewać powoli stopione masło (nie gwałtownie, by piana nie opadła), jednocześnie powoli i delikatnie wszystko mieszając.
Przy pomocy sitka wsypać do ubitych jajek ok. 1/4 ilości mąki wymieszanej z proszkiem. Wymieszać, wsypać kolejną porcję, wymieszać i tak do zużycia całej mąki.
Masę wlać do formy.
Owoce przez sitko oprószyć mąką i ułożyć na cieście.
Ciasto wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika (funkcja góra -dół, 180 st.) na 55 minut. Pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem.

puszyste ciasto z truskawkami

 

 

 



  1. magicznykociolek.blox.pl
    1 czerwca, 2018, 7:52 am

    Nie potrzeba wiele i jest pyszne ciasto 🙂

  2. anna
    13 lipca, 2018, 6:07 am

    Witam
    marzy mi się Pani książka z samymi ciastami, masami, tortami.
    Pozdrawiam
    I….czekam

    1. Beata Królikiewicz
      15 lipca, 2018, 8:48 pm

      Może i będzie, materiał mam, czekam na decyzję wydawcy:)

  3. Kasia
    15 listopada, 2018, 2:23 pm

    Czy można wykorzystać mrożone truskawki?

    1. Beata Królikiewicz
      15 listopada, 2018, 6:24 pm

      Tak, bez rozmrażania.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie