Łatwe ciasto ze śliwkami

Łatwe ciasto ze śliwkami. Naprawdę bardzo, bardzo łatwe ciasto, zupełnie nie wymagające wielkich umiejętności cukierniczych, a pyszne jak nie wiem co. Nieśpieszna, wakacyjna kawa w leniwe, ciepłe popołudnie, sielsko i przyjemnie. Do tego taki placek z owocami, zupełnie jak u mojej babci – idealnie. Jesteśmy w miejscu, gdzie gospodarze częstują kozim mlekiem, do kawy przynoszą ciasto, a do bułek na śniadanie pachnący, swojski miód. Piszę sobie siedząc pod wielkim modrzewiem, po pysznym obiedzie. Pani Dagmara ma talent kulinarny, oj ma! Przyniosła zeszyt, zatem przepis na jej pyszny placek, łatwe ciasto ze śliwkami podaję:)

 

Łatwe ciasto ze śliwkami

 

Łatwe ciasto ze śliwkami


Łatwe ciasto ze śliwkami- składniki ( na blaszkę ok. 23×28 cm) : 

lepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę. 

– 3 szklanki mąki (450g)
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła  (170 g)
– 1 i 1/3 szklanki cukru (lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy – ok. 260 g)
– 3-5 łyżek śmietany 18%
– 4 jajka
– kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)

Łatwe ciasto ze śliwkami- przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. na funkcję góra-dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wymieszać dobrze łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać więcej śmietany lub jedno jajko więcej.
Owoce ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu, niezbyt ściśle, zostawiając nieco wolnych przestrzeni, by ciasto mogło ładnie wyrosnąć.
Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. godzinę. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony ciastem.

Łatwe ciasto ze śliwkami

Mówię Wam – niebo na talerzu!

Zapisz



  1. Salvador Dali
    24 lipca, 2014, 6:23 am

    kocham ciasta z owocami.. cudeńko 🙂

  2. agnieszka
    24 lipca, 2014, 7:43 am

    Ucierane ze śliwkami to moje ulubione!! Pyszne 🙂

  3. gin
    25 lipca, 2014, 11:28 pm

    Rogowo? To kawałeczek raptem ode mnie 🙂
    Ciasto wygląda wspaniale 🙂

    1. opalanka
      26 lipca, 2014, 2:07 pm

      o widzisz, przyjeżdżaj!

    2. Anonimowy
      2 stycznia, 2016, 7:19 pm

      Ale które Rogowo? Powiat żniński czy rypiński

    3. opalanka
      2 stycznia, 2016, 9:57 pm

      Rypiński.

  4. Katarzyna K
    27 lipca, 2014, 7:48 am

    Jak dobrze że wpadłam na ten blog takiego ciasta od dawna szukam a sliwek u mnie pod dostatkiem heheh:))) kradne przepis i gorąco pozdrawiam:*

    1. opalanka
      27 lipca, 2014, 12:35 pm

      Pozdrawiam również:)

  5. Aguś kulinarnie
    29 lipca, 2014, 11:20 pm

    Wpadłabym na kawałeczek:)

  6. Anonimowy
    24 września, 2014, 11:16 am

    Wyszlo pyszne! Dziekuje za przepis.Joanna

  7. Anonimowy
    27 września, 2014, 5:02 pm

    Ciasto jest przepyszne i szybko się robi 🙂

  8. Anonimowy
    27 września, 2014, 7:59 pm

    rewelacja!!! pieke juz trzeci raz:-) dzieki wielkie

  9. Anonimowy
    21 listopada, 2014, 10:56 am

    super przepis!

  10. roomas
    24 maja, 2015, 3:07 pm

    wychodzi nawet facetowi 🙂 pozdro i dzięki

  11. Anonimowy
    26 czerwca, 2015, 7:40 pm

    Czy produkty musza byc w jednakowej temperaturze ( pokojowa )

    1. opalanka
      27 czerwca, 2015, 7:07 am

      Tak, najlepiej, zmniejsza to ryzyko powstania zakalca.

  12. Anonimowy
    27 czerwca, 2015, 1:43 pm

    ��dzieki. Przystępuje do pracy☺️

  13. Anonimowy
    27 czerwca, 2015, 11:02 pm

    Ciasto wyszło przepyszne i delikatne. Urosło bardzo, następnym razem dam wiecej owoców. Trochę sie obawiałm rezultatu bo użyłam dwie części maki orkiszowej i jedna pszennej. Mimo tego super. I zdrowo przy okazji. Dzieki za super przepis

    1. opalanka
      28 czerwca, 2015, 7:56 am

      Bardzo się cieszę:) Z owocami z rozwagą należy, bo duża ilość soku może zaskutkować zakalcem. Stopniowo można badać, o ile więcej dać można:)

    2. Anonimowy
      15 września, 2015, 7:41 am

      Ja dodałam razowej 🙂 ale zapomniałam śmietany 🙁 i czekam na wynik

  14. Anonimowy
    8 lipca, 2015, 3:57 pm

    Pycha i baaardzo latwe do zrobienia, robie juz drugi raz.

  15. Anonimowy
    19 lipca, 2015, 2:47 pm

    Super przepis! Latwy, szybki a ciasto smakuje ze……palce lizac. Fajne, takie prawdziwe domowe ciasto bez zadnych udziwnien. Poniewaz lubimy kruszonke ( kalorie, kalorie – a co tam ! ) moje ciasto zrobilam z cynamonowa kruszonka. No, nie moge powiedziec- sliwki I cynamon ida w parze. Pozdrawiam serdecznie I do nastepnego, innego wypieku !!!!! Ela

    1. opalanka
      20 lipca, 2015, 9:27 am

      🙂 Zapraszam!

  16. szaramysz
    20 lipca, 2015, 9:09 am

    Mąż zrobił i pycha wyszło 🙂 polecam! dziś ja robię.

    1. opalanka
      20 lipca, 2015, 9:27 am

      Daj znać jak poszło i które lepsze:)

  17. Anonimowy
    27 lipca, 2015, 9:24 am

    pyszne i delikatne ciasto. pięknie wyrosło z pewnością powtórzę :)))

  18. Anonimowy
    30 lipca, 2015, 3:41 pm

    a czy można dodać mąki luksusowej? czy raczej zwykła pszenna? jutro planuję upiec:)

    1. opalanka
      30 lipca, 2015, 9:35 pm

      Luksusowa da bardziej puszyste ciasto.

    2. Anonimowy
      1 sierpnia, 2015, 10:20 am

      Ciasto się udało, pychotka:)

  19. Beata, Tajemnice Natury
    31 lipca, 2015, 10:08 am

    Właśnie kupiłam śliwki i szukałam przepisu na ciasto i trafiłam od razu do Ciebie, zaraz biorę się za pieczenie, cisto wygląda fantastycznie, ja będę robić z 1,5 porcji 🙂

  20. Anonimowy
    3 sierpnia, 2015, 12:23 pm

    I ja właśnie zabieram się za ciasto ;)… przepis najfajniejszy jaki znalazłam w internecie, podobnie robiła je moja babcia, ale nie pamiętałam proporcji. Pozdrawiam 🙂

  21. jagodzianka
    5 sierpnia, 2015, 8:49 am

    miał byc makowiec a że kobieta zmienną jest (szczególnie jak jest w ciąży 😀 ) to będzie ze śliweczkami ciasto 😀 Widzę same pochwały więc i ja się skuszę,,, a co! Pozdrawiam

    1. opalanka
      5 sierpnia, 2015, 3:37 pm

      Pozdrawiam również:)

  22. Anonimowy
    6 sierpnia, 2015, 2:22 pm

    Jeszcze 10 minut i wyjmuję z piekarnika;) MyślAłam tylko, że wyrośnie nieco bardziej, a przez 10 minut raczej już nie zdązy;( mam nadzieję, że smak wszystko uratuje

  23. Anonimowy
    6 sierpnia, 2015, 4:47 pm

    Właśnie stygnie 🙂 dobrze wyrosło i smakuje super 🙂

  24. Anonimowy
    7 sierpnia, 2015, 12:07 pm

    Jeszcze 20 min .Żeby tylko wyszło-niespodzianka dla dziewczyny syna.Wygląda apetycznie ….czy tak samo będzie smakować-zobaczymy.

  25. Anonimowy
    7 sierpnia, 2015, 12:28 pm

    Piec z termoobiegiem czy bez?

    1. opalanka
      9 sierpnia, 2015, 10:38 am

      Bez, jeśli z nim, trzeba ustawić temp. 10 stopni mniej

  26. Weronika Bez
    8 sierpnia, 2015, 10:10 am

    Moge uzyć mikseera do wymieszania składników?

    1. opalanka
      9 sierpnia, 2015, 10:38 am

      Krótko, bez nadmiernego napuszania.

  27. Katarinka Z
    11 sierpnia, 2015, 10:48 am

    ja wczoraj robiłam mikserem jest pyszne 🙂

  28. Anonimowy
    13 sierpnia, 2015, 5:43 pm

    Fajny przepis, zamierzam jutro zrobić, zastanawiam sie czy część mąki pszennej można zastąpić krupczatką???

  29. Anonimowy
    14 sierpnia, 2015, 8:15 pm

    Właśnie wstawiłam do piekarnika
    ..czekam na dobre efekty 🙂

  30. Anonimowy
    15 sierpnia, 2015, 8:06 am

    Ja też właśnie wstawiłam do piekarnika i czekam na efekt….

  31. Anonimowy
    17 sierpnia, 2015, 1:49 pm

    Witam 🙂 Właśnie przed chwilą upiekłam ciasto według Pani przepisu 🙂 I JEST SUUUUPER!!!!! Czy mogę na swoim blogu umieścić linkę do Pani przepisu???? Pozdrawiam http://szydelkowanieija.bloog.pl

  32. opalanka
    18 sierpnia, 2015, 7:40 am

    Pewnie! Pozdrawiam:)

  33. Anonimowy
    20 sierpnia, 2015, 4:05 pm

    Najlepsza mąka luksusowa, ale nie mam. Może być pszenna tortowa lub krupczatka? Czy owoców nie trzeba obtoczyć w mące? Dziękuję. i pozdrawiam

    1. opalanka
      20 sierpnia, 2015, 7:04 pm

      Pszenna tortowa lepsza, krupczatka lepsza do kruchych ciast.

    2. Anonimowy
      23 sierpnia, 2015, 1:52 pm

      Dziękuję, zrobiłam, ale trochę wyszło za ścisłe. Można powiedzieć: suche. Czy powodem jest to,że zamiast masła dałam margarynę? I zapomniałam o śmietanie. Spróbuję jeszcze raz, z masłem i śmietaną.

    3. opalanka
      24 sierpnia, 2015, 7:30 am

      Nie dajemy margaryny, jest dużo gorsza w smaku i bardzo niezdrowa. Śmietana i masło pomoże:)

    4. Anonimowy
      25 sierpnia, 2015, 8:12 am

      Dzięki wielkie, spróbuję zatem jeszcze raz. Tym razem z masłem i na pewno nie zapomnę o śmietanie. Dam znać czy "wyszło" lepsze. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

  34. Anonimowy
    21 sierpnia, 2015, 3:43 pm

    Pani przepisy są naprawde niesamowite ciasto jak narazie pieknie urosło dodam iz to moje pierwsze ciato w zyciu,ale zapisalam juz niezliczoną ilosc kolejnych ktore mam zamiar wykonac. Dziekuje 🙂
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2015, 6:46 pm

      Pozdrowionka:)

  35. Anonimowy
    22 sierpnia, 2015, 6:57 am

    wstawiłam do piekarnika:) mam nadzieję że będzie tak pysznie jak smakowicie wygląda!
    Miłego weekendu 🙂
    Alina

  36. Anonimowy
    22 sierpnia, 2015, 8:55 am

    wczoraj znalazłam ten przepis i ciasto wyszło doskonale 🙂 na pewno nie raz skorzystam
    pozdrawiam Edyta

  37. Anonimowy
    23 sierpnia, 2015, 11:01 am

    Ciasto super się udało, przepyszne!!!!!

  38. Anonimowy
    25 sierpnia, 2015, 11:23 am

    Właśnie zabieram się za pieczenie:))) a śmietana 18% taka zwykła "lejąca" nie gęsta ?????

    1. opalanka
      25 sierpnia, 2015, 1:24 pm

      18. Jaka będzie:)

    2. pssstro
      5 października, 2016, 6:11 pm

      Czy wyjdzie bez śmietany?

  39. Anonimowy
    28 sierpnia, 2015, 4:14 pm

    Niestety nie będę oryginalna w komentarzu – ciasto wyszło przepyszne:) Puszyste, zero zakalca, śliwki nie opadły, szybkie i proste w wykonaniu.

  40. Ewelina K
    1 września, 2015, 6:41 pm

    Łatwe ciasto. Wyszło wspaniale. Jednak 1 1/3 szklanki cukru to dla mnie za dużo – ale mojemu M. odpowiada:) Ja zamiast śmietany dodałam mleko 3,2%. Konsystencja ciasta wyszła mi bardzo gęsta – nie wiem jak Wam? Polecam! Wczoraj zrobiłam podobne ciasto ale z innego przepisu i wyszedł mi zakalec:( Może dodałam za zimne składniki…

    1. opalanka
      1 września, 2015, 9:27 pm
  41. Anonimowy
    3 września, 2015, 10:47 am

    Wystraczy wymieszac? Czy ucierac?

    1. opalanka
      4 września, 2015, 7:18 am

      Wymieszać.

  42. Anonimowy
    11 września, 2015, 6:46 pm

    Witam, jajek sie nie ubija tylko miesza?!

    1. opalanka
      12 września, 2015, 11:22 am

      tak.

  43. Anonimowy
    11 września, 2015, 10:27 pm

    Czy smiatane18 mozna zamienic smite. do kawy10%?lub greckim jogurtem ?A wymiary fomy?

    1. opalanka
      12 września, 2015, 11:23 am

      Spróbowałabym. Wymiary formy w przepisie.

  44. Joanna Urbańczyk
    19 września, 2015, 10:53 am

    Zapomniałam śmietany dodać 🙁 chyba wyjdzie bardziej kruche

  45. Unknown
    20 września, 2015, 8:58 am

    Moje wyszło twarde strasznie, czy to możliwe, że za długo było w piekarniku?

    1. opalanka
      20 września, 2015, 4:59 pm

      Jeśli było tyle ile zostało podane w przepisie i temperatura ta sama – powinno być ok. Można następnym razem zmniejszyć ją nieco, może to różnica między piekarnikami.

  46. Aleksandra Przyborska
    29 września, 2015, 7:02 am

    Czy można wzbogacić placek o kruszonke? I jak ja zrobić? 🙂

  47. Aleksandra Przyborska
    29 września, 2015, 7:02 am

    Czy można wzbogacić placek o kruszonke? I jak ja zrobić? 🙂

    1. opalanka
      29 września, 2015, 7:12 am

      Można. Zasada kruszonki – tyle samo masła ( objętościowo), tyle samo mąki i cukru. Rozgnieść palcami na okruchy i wyłożyć na ciasto. Tylko nie w ogromnej ilości, bo ciasto musi mieć przestrzeń do oddychania, śliwki i kruszonka zatkają ujście pary wodnej i zakalec gotowy. Tu kruszonkę z 60 g masła proponuję 🙂

  48. Anonimowy
    2 października, 2015, 7:42 am

    ciasto przepyszne,polecam wszystkim,proste,tanie i szybkie.U mnie znikło w jeden wieczór.jeszcze gorące pałaszowali- łacznie ze mną .miłego dnia,pozdrawiam i dziękuję za super przepis

  49. Unknown
    10 października, 2015, 6:54 pm

    Właśnie wstawilam do piekarnika i czekam…

  50. SkyMaster993
    10 października, 2015, 6:55 pm

    Właśnie wstawilam do piekarnika i czekam…

  51. Iwona Paciok
    14 października, 2015, 3:31 pm

    Witam mam pytanie robię to ciasto poraz drugi i znowu mi nie wyszło śliwki opadły na dno ciasto ładnie wyrosło ale już drugi raz śliwki znikły dlaczego? Byłabym wdzięczna za info dodam że wszystko robiłam jak w przepisie pozdrawiam

    1. opalanka
      14 października, 2015, 9:32 pm

      Nie wiem. Ciasto po zrobieniu od razu wkładaj do pieca, niech nie czeka na kuchennym blacie. Jeśli wyszło zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Śliwki przed ułożeniem osusz papierowym ręcznikiem, może mają za dużo wody. Owoce układaj skórką do dołu. Można je tez lekko oprószyć mąką. Pozdrawiam

  52. Anonimowy
    17 października, 2015, 11:53 am

    Zrobiłam dokładnie wg. przepisu – po godzinie pieczenia w 160 stopniach ciasto pięknie wyrosło, jest rumiane, ale w środku surowe 🙁 Teraz je dopiekam, może nie będę musiała wyrzucać… Ale z pewnością więcej z tego przepisu nie skorzystam…:(

    1. opalanka
      17 października, 2015, 12:28 pm

      Przeczytaj komentarze powyżej. Pieczenie ciast to nauka cierpliwości. Każdy piekarnik działa inaczej. Gdy ciasto mocno się rumieni w środku jest surowe można okryć je luźno folią aluminiową i piec nieco dłużej. Pozdrowionka:)

  53. Anonimowy
    17 października, 2015, 7:19 pm

    upiekło sie, mniam pycha, jestem w szoku bo konsystencja surowego ciasta była jakaś strasznie gęsta, podeszłam sceptycznie, załuję tylko że tak mało śliwek dałam. Pycha, moje pierwsze (w 30sto letnim życiu!!) ciasto, serio! Mój mąż nie uwierzy 🙂

    1. opalanka
      17 października, 2015, 10:19 pm

      Bardzo się cieszę. Nie przesadź z ta ilością śliwek następnym razem, z rozwagą, w dużej ilości lubią tworzyć zakalce:)

  54. Martitta
    24 października, 2015, 2:11 pm

    23×28 to bardzo mala blaszka czy mi sie wydaje???

  55. Anonimowy
    17 stycznia, 2016, 11:12 am

    ciasto rewelacja. Zrobiłam wczoraj, przepyszne nawet z owocami mrożonymi. Szybkość wykonania powala. Piekłam tylko 35minut, bo mój piekarnik jest jakiś "szybszy". Za tydzień wypróbuję z margaryną (z racji dużych zapasów po świątecznych).

  56. Anonimowy
    26 lutego, 2016, 12:42 pm

    pierwszy raz robilam wczoraj ,,,byl przepyszny.Teraz bede zmieniac owoce,dziekuje za tak dobry szybki i latwy przepis.
    aga

  57. karollla
    26 maja, 2016, 7:39 pm

    tyle pozytywnych komentarzy ze musze wyprobowac ten przepis�� zanim zrobie, czy moge uzyc sliwek z kompotu?pozdrawiam

    1. opalanka
      26 maja, 2016, 8:09 pm

      Można spróbować ale jest większe ryzyko zakalca, i rozpadnięcia się owoców.

  58. karollla
    26 maja, 2016, 8:16 pm

    ajaj no tego sie obawialam. dziekuje za ekspresowa odpowiedz:)

  59. Anonimowy
    2 lipca, 2016, 7:33 am

    A czy można użyć mrożonych śliwek?

    1. opalanka
      2 lipca, 2016, 8:50 am

      Tak, bez wcześniejszego rozmrażania.

    2. Anonimowy
      2 lipca, 2016, 10:11 am

      Dziękuję za pomoc: )

  60. Anonimowy
    18 lipca, 2016, 12:22 pm

    a czy śmietana ma być z lodowki czy w temperaturze pokojowej i czy mam nasmarować czymś blachę albo wyłożyć papierem do pieczenia???

    1. opalanka
      18 lipca, 2016, 2:50 pm

      Lepiej – w temp. pokojowej. Można wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i oprószyć tartą bułką.

  61. Anonimowy
    24 lipca, 2016, 5:11 pm

    Ciasto wyszło pyszne,gdzie można znależć inne Pani przepisy (nie tylko na ciasta) ? Pozdrawiam.

    1. opalanka
      24 lipca, 2016, 6:59 pm

      W prawej kolumnie bloga, na dole jest spis kategorii. Tam:)

  62. Anonimowy
    24 lipca, 2016, 7:33 pm

    Dziękuję?

  63. magda
    26 lipca, 2016, 2:50 pm

    bardzo fajny przepis,podxziekowac,tym co nie wyszło,współczuć,nie każdy ma rękę nawet do tak prostych ciast ;p

  64. Anonimowy
    28 lipca, 2016, 2:54 pm

    Chyba coś nie wyszło bo całe masło wypłynęło na wierzch (dałam trzy kostki). Co może być tego przyczyną? Liczę na odpowiedź i pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      28 lipca, 2016, 4:37 pm

      🙂 Następnym razem daj ok. 170 g i będzie ok:)

  65. Anonimowy
    29 lipca, 2016, 12:33 pm

    Mega proste ciasto, szybko się robi a jeszcze szybciej zjada? Ja zamiast śmietany dodałam jogurt grecki 4 łyżki

  66. Anonimowy
    29 lipca, 2016, 5:50 pm

    Ja zamiast masła dodałam margarynę ….wyjdzie coś z tego? ��

    1. opalanka
      29 lipca, 2016, 6:10 pm

      Wyjdzie.
      Będzie nieco mniej pachnąco i mniej zdrowo. Ale wyjdzie:)

  67. hutka1
    30 lipca, 2016, 4:45 pm

    Ciasto wyszło super? dzięki za przepis. Następnym razem dam więcej śliwek bo dałam ich za mało

  68. barbasia
    3 sierpnia, 2016, 9:16 pm

    I ja muszę spróbować upiec takie ciasto. Właśnie poszukuję coś ze śliwkami i wpadłam na ten przepis. Zobaczymy.

  69. Anonimowy
    5 sierpnia, 2016, 9:49 am

    To ciasto jest przepyszne,super ten przepis!!!

  70. Anonimowy
    5 sierpnia, 2016, 9:54 am

    Właśnie zrobiłam to ciasto,wystygnie to będziemy próbować,ale pięknie wygląda i super pachnie. Polecam ten przepis,szybki,tani i łatwy?

  71. Anonimowy
    6 sierpnia, 2016, 3:17 pm

    Rewelacja ! Szukałam takiego przepisu .Dziękuje.Polecam ! Już zapraszam moją wnuczkę.

  72. Anonimowy
    7 sierpnia, 2016, 1:27 pm

    Kurcze, a mi to ciasto coś za mocno się przypiekło, jest chrupiące i mocno słodkie.

    1. opalanka
      7 sierpnia, 2016, 3:09 pm

      Każdy piekarnik jest inny. Następnym razem zmniejsz odrobinę temperaturę albo okryj ciasto luźno folią alu i daj mniej cukru.

  73. Anonimowy
    9 sierpnia, 2016, 11:19 am

    Z całą pewnością nie 60 minut. Dobrze, że zaglądam do ciast. Po 35 minutach było już mocno zarumienione, test patyczka też wypadł pomyślnie. Jeszcze chwilę, a by się przypaliło. Strach pomyśleć co by było po godzinie. Węgiel.

    1. Aga Molek
      5 września, 2016, 12:57 pm

      Moje siedzialo dokladnie 1h, srodkowa polka, piekarnik gora-dol i wyszlo idealne. 🙂

  74. Anonimowy
    15 sierpnia, 2016, 4:42 am

    raz juz zrobiłam, teraz w piekarniku jest drugie, wygląda tak samo pięknie jak to pierwsze a smak mmmmmm rewelacja, tego własnie przepisu szukalam tak długo, dziękuję pięknie 🙂

  75. Anonimowy
    15 sierpnia, 2016, 6:48 am

    Czy mozna uzyc smietany 12%?

    1. opalanka
      15 sierpnia, 2016, 3:21 pm

      Tak.

  76. Anonimowy
    17 sierpnia, 2016, 1:52 pm

    Ratunku. Zapomnialam dodac jajek. Leżą sobie na blacie. Ciasto ma jeszcze 30 min. Czekac? Czy wywalic ?

    1. opalanka
      17 sierpnia, 2016, 3:02 pm

      Czekać. No i? 🙂

  77. J.
    20 sierpnia, 2016, 6:38 pm

    Właśnie zrobiłam :). Za ciepłe, żeby spróbować, ale wygląda i pachnie ładnie 🙂

    1. J.
      21 sierpnia, 2016, 10:23 am

      No, więc wyszło jak na obrazku :). Dobre, ale miałam gdzieś przepis z trochę lżejszym i bardziej mokrym, więc chyba go poszukam jednak na następne. Albo spróbuję ten twój drugi, bo jeszcze chyba jeden przepis na śliwkowe masz? 🙂

  78. Anonimowy
    27 sierpnia, 2016, 7:38 pm

    Zrobiłyśmy to ciasto razem z mamą dziś po raz pierwszy dokładnie według przepisu i wyszło przepyszne. Właśnie zjadłyśmy po dwa kawałki cieplutkiego ciasta. Proste, pyszne naprawdę polecam i dziękuję ��

    1. opalanka
      28 sierpnia, 2016, 8:58 am

      Uściski:)

  79. Anonimowy
    30 sierpnia, 2016, 5:14 pm

    Przypadkowo trafiłam na bloga..szukajac ciasta ze śliwkami. Jestem mile zaskoczona 🙂 przepis bardzo przejrzysty,jasny. Ciasto wyszło super! Na pewno zaczytam się tutaj i będę robiła z Twoich przepisów jeszcze inne-coraz trudniejsze ciasta! ps. Bardzo trafne i bardzo pomocne tematy :)- o ciescie drozdzowym, roladzie biszkoptowej(której zawsze się obawiałam- dzięki temu blogu wypróbuje rolady) 🙂
    Krysia

    1. opalanka
      31 sierpnia, 2016, 6:48 am

      Zapraszam:)

  80. Unknown
    5 września, 2016, 12:36 pm

    Superaśny przepis! Dziękuję! Robiłam w formie o wymiarach podanych w przepisie i moje wcale jakoś specjalnie mocno nie wyrosło; tyle co obkleiło jak należy śliwki wokòł, i to nie miało żadnego wpływu na jego smak czy konsystencję – zero zakalca a ciasto bardzo delikatne i lekko wilgotne. W trakcie mieszania stwierdziłam, że coś za gęste było, pewnie kwestia mąki, i dodałam jedną łyżkę śmietany więcej. Pysznie! Pozdrawiam!

  81. Anonimowy
    10 września, 2016, 4:54 pm

    Ciasto piecze się, wygląda pięknie, rośnie cudnie, ale…śliwki puściły mnóstwo soku a nie dałam ich dużo!
    Będzie zakalec:((((????

    1. opalanka
      10 września, 2016, 5:32 pm

      Niekoniecznie:)

  82. Anonimowy
    10 września, 2016, 6:07 pm

    Masz rację!!!
    Wyszło OBŁEDNE:))))))
    Przepyszne, nie ma zakalca, puszek, pyszne:)))))

    1. opalanka
      11 września, 2016, 5:34 pm

      🙂 bardzo się cieszę:)

  83. Klaudia eM
    11 września, 2016, 10:24 am

    Czym można zastąpić śmietanę? Zamiast śmietany mąż kupił jogurt,a dzisiaj sklepy pozamykane 🙁 (mieszkamy w Niemczech)

    1. opalanka
      11 września, 2016, 5:33 pm

      Może być jogurt.

  84. Anonimowy
    14 września, 2016, 11:49 am

    Ciasto wyszło bardzo dobre. zamiast śmietany dodałam zsiadłego mleka. Następnym razem chciałam zrobić z jabłkami. Tylko czy kłaść całe połówki skórką do dołu, czy kroić w małe łódeczki. Nie chcę aby zrobił się zakalec:)

    1. opalanka
      14 września, 2016, 2:16 pm

      Nie piekłam co prawda z jabłkiem ale ryzykowałabym bez skórki małe łódeczki. Zależy od soczystości jabłek. Może się udać, ale głowy uciąć nie dam:)

  85. Anonimowy
    18 września, 2016, 10:08 am

    Bardzo dobre w smaku, ale dość zbite…
    Zastanawiam się , czy jakby ubić osobno białka i dodać je na końcu w formie piany to nie byłoby delikatniejsze, puszystsze???

    1. opalanka
      18 września, 2016, 10:56 am

      Można. Tylko wcześniej trochę więcej płynu trzeba, żeby dało się wymieszać.

  86. Anonimowy
    19 września, 2016, 5:09 pm

    Mam 13 lat i nie mam zbyt doświadczenia, ale dodałam troche mąki, zmniejszylam ilość śmietany i jest PYSZNE!

    1. opalanka
      19 września, 2016, 5:59 pm

      Super, gratulacje!

  87. blog857987
    23 września, 2016, 2:51 pm

    Wyszlo super! Zrobilam 2 szklanki maki, 1 szklanka mielonych migdalow.

  88. Nina, Anna Ostasiuk
    24 września, 2016, 1:11 pm

    witam bardzo podoba mi sie ten przepis bede pierwsy raz piec ;p mam piekarnik gora-dol i termoobieg w tkiej sytuacji jak dlugi i w jakiej temp. piec ?

    1. opalanka
      24 września, 2016, 2:00 pm

      Góra – dół, 160 st.bez termoobiegu ok. godziny.

  89. Nina, Anna Ostasiuk
    24 września, 2016, 2:38 pm

    ok tak z 50 min wytarczy chyba ;p i patyczkiem go 😉 dzieki i pozdrawiam 🙂

  90. Unknown
    28 września, 2016, 7:33 am

    czy można mikserem wymieszać ciasto?

  91. opalanka
    28 września, 2016, 10:42 am

    Tak, tylko krótko, do połączenia składników i już.

    1. opalanka
      5 października, 2016, 7:55 pm

      Wyjdzie z jogurtem, kwaśnym mlekiem lub maślanką. Można też dać dwa jajka więcej i 50 g więcej masła.

  92. Anonimowy
    16 października, 2016, 2:01 pm

    Pierwsxy przepis na jaki weszłam i tak palcem przeciagnelam na komentarze czego prawie nigdy nie robie. Moje pierwsze spostrzeżenie Rogowo (pisze jedna Pani do drugiej ) a ja z Rogowa jestem ale zachodniopomorskiego . To znak ja musze to ciasto zrobić ☺

    1. opalanka
      16 października, 2016, 9:46 pm

      A ja mam siostrę w Rogowie w łódzkiem:)

  93. Majka Kubicz
    22 marca, 2017, 8:19 pm

    chcialam zrobić z owoców mrożonych – czy wczesniej musze je rozmrozic?

    1. opalanka
      23 marca, 2017, 7:18 pm

      Nie, dać zamrożone.

  94. Anonimowy
    4 sierpnia, 2017, 11:20 am

    Dzisiaj zobaczyłam i postanowiłam zrobić… i niestety został mi sie tylko mały kawałek Dzięki. Towarzystwo powiedziało ,że to najlepsza pochwała dla Ciebie za ten przepis.

    1. opalanka
      4 sierpnia, 2017, 1:16 pm

      I dla Ciebie za wykonanie przecież:)

  95. Natalia
    5 sierpnia, 2017, 4:48 pm

    Właśnie upiekłam ciasto, jest pyszne, polecam!
    Wszystkim w rodzinie smakuje!
    Bardzo fajny przepis

  96. Anonimowy
    10 września, 2017, 3:53 pm

    ja też nie bede oryginalna, dzis to ciasto zagościło na moim stole ale tylko na chwilke, znikło tak szybko jak się pojawiło, wyszło dokładnie takie jak na ilustracji i smakowało nieziemsko, pozdrawiam

    1. opalanka
      10 września, 2017, 6:22 pm

      Bo ono szybkoznikające jest:)

  97. Titi
    29 kwietnia, 2018, 2:42 pm

    Robiłam dokładnie wg przepisu i przed pieczeniem miało konsystencję twardej plasteliny, formę musiałam wylepiać (z trudem). Już drugi raz, ostatnio to samo. Tak ma być czy robię coś źle?

    1. Beata Królikiewicz
      29 kwietnia, 2018, 7:02 pm

      Daj jedno jajko i łyżkę śmietany więcej. Ciasto jest dość gęste ale nie jak twarda plastelina. Może to kwestia rodzaju mąki albo masz małe jajka.

  98. Aga
    29 sierpnia, 2018, 7:27 pm

    Zrobiłam wg.przepisu, wyrosło, przed pieczeniem było b.ciezkie, lekko gumowate, dałam więcej śmietany i od razu do piekarnika.Upieklo się, ale mimo przykrycia folia stwardniało i wcale nie jest puszyste ale ” ciężkie”

    1. Beata Królikiewicz
      30 sierpnia, 2018, 6:29 pm

      A jaki typ mąki miałaś? Chodzi o numer na opakowaniu.

  99. Aga
    31 sierpnia, 2018, 7:35 am

    550, mąka pszenna luksusowa, wszystko wg przepisu i uwzględniłam rady w komentarzach.

    1. Beata Królikiewicz
      1 września, 2018, 6:34 am

      Spróbuj 450 i dorzuć jedno jajko.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)