Błyskawiczna babka piaskowa zaparzana

Babka piaskowa zaparzana, łatwiej i szybciej się nie da. Gdyby ktoś pracował do późnych godzin przed świętami (nie życzę rzecz jasna nikomu), może w ramach odpoczynku, przy pomocy aromaterapii (zapach pieczonego ciasta powoduje lepsze samopoczucie, to udowodnione) złapać oddech. I w ciągu kilku minut zapakować formę do piekarnika. I tylko jedna miska i jeden rondelek w całej kuchni będą do umycia. I właściwie nawet święta do jej upieczenia nie są potrzebne. Można ją mieć w każdej chwili. Babka piaskowa zaparzana jest miękka, puszysta, lekko piaskowa. Bardzo dobra.

babka piaskowa zaparzana
babka piaskowa zaparzana


babka piaskowa zaparzana – składniki ( na formę ok. 20 cm) : 

– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 2 szklanki mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– kostka masła bez oleju  (200g)
– cukier puder do posypania ciasta
– tarta bułka i 1/3 łyżki  masła do wysmarowania blaszki

babka piaskowa zaparzana – przepis

Formę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, silikonowej można nie smarować niczym. Ustawić piekarnik na 170 st.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito bezpośrednio do masy jajecznej. Doprowadzić do wrzenia masło (krótko, by się nie przypaliło) i zalać gorącym mąkę w misce, szybko zmiksować ubijająca końcówką miksera. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec ok. 45 minut. Gdyby się szybko zrumieniła – okryć folią aluminiową.

babka piaskowa zaparzana

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Justyna Żak
    9 kwietnia, 2014, 7:29 am

    pyszności wygląda na puszysta i wilgotną, mniam:D

  2. Aguś kulinarnie
    9 kwietnia, 2014, 7:47 am

    Jaka leciutka i pyszna:)na taką wygląda:)

  3. poproszedokladke
    9 kwietnia, 2014, 10:32 am

    takiej jeszcze nie piekłam, wygląda smakowicie 🙂

  4. Itgirl
    14 kwietnia, 2014, 10:06 pm

    ale, że gorące? Boję się 😀

    1. opalanka
      15 kwietnia, 2014, 8:55 pm

      🙂

  5. BiegaDorka
    15 kwietnia, 2014, 8:07 am

    pierwszy raz tu zawitałam i już mam zapisanych kilka przepisów na te święta 😀 najbardziej czekam aż upiekę drożdżową :-)))

  6. opalanka
    15 kwietnia, 2014, 8:54 pm

    Cieszę się, daj znać czy wyszła:)

  7. baska zaba
    4 kwietnia, 2015, 5:51 pm

    W wielką sobotę wychodzi bajecznie. Nie wiem jak ją do jutra uchowam, bo małe Żabki oszalały na jej punkcie. Spróbowałyśmy kawałek odkrojony z dołu, bo wyrosła jak szalona i teraz każdy czai się w kuchni, żeby skubnąć jeszcze.
    Świątecznie pozdrawiam

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2015, 7:48 pm

      pozdrowionka:)

  8. Katarzyna
    2 marca, 2018, 7:09 pm

    Jestem zadowolonym użytkownikiem Pani przepisów. Dziękuję za inspiracje kulinarne.
    Dziś zrobiłam tę babkę, dla odmiany, bo tydzień temu cytrynowa jogurtowa wyszła nam ? smacznie.
    Ale dzisiaj porażka -zakalec ? co mogłam zrobić źle? Postępowałam zgodnie z przepisem i coś nie tak, co? Oczywiście się nie zmarnuje, w smaku bez zarzutu, do kawki “zejdzie”.
    Pozdrawiam Panią serdecznie i dziękuję za przepisy, zwłaszcza na bazie drożdży, bo jestem wielką wielbicielką i wykonawcą wypieków drożdżowych.

    1. Beata Królikiewicz
      2 marca, 2018, 8:03 pm

      Z tym zakalcem, to jeden diabeł wie. Trochę napisałam kiedyś tu https://niebonatalerzu.pl/poradniki/blog-page_22, najpierw proszę sprawdzić, może tu znajdzie Pani odpowiedź. Zakalec w cytrynowej czy w tej piaskowej?

  9. Katarzyna
    3 marca, 2018, 12:25 pm

    W babce piaskowej, moim zdaniem prosty wypiek, a tu “niespodzianka”. Myślałam, że to mogło spowodować wlanie gorącego masła, ale jak czytam podane przez Panią przyczyny, to popełniłam 2 grzechy: dokładne mieszanie (nawyki z drożdżowego ciasta) i otwarcie piekarnika ok. kwadrans przed końcem, celem sprawdzenia czy się zbyt nie rumieni.
    Coż, zdarzyło się, ale to nie zniechęca mnie do kolejnego próbowania nowych przepisów. Następnym razem pochwalę się sukcesem ?

    1. Beata Królikiewicz
      3 marca, 2018, 4:56 pm

      Super,bardzo się cieszę i pozdrawiam, mam za sobą tysiąc zakalców:)

  10. Ewa
    25 maja, 2018, 8:12 pm

    Dzisiaj zrobiłam pierwszą babkę w moim życiu i skorzystałam z Pani przepisu. Wyszło naprawdę fantastycznie,a to kolejny przepis z Pani kolekcji,który wypróbowałam i który się udał. Dziękuję za pomysły.

    1. Beata Królikiewicz
      25 maja, 2018, 9:18 pm

      Bardzo się cieszę, że daje Pani znać, pozdrawiam serdecznie:)

  11. Marcela
    2 września, 2019, 1:38 pm

    Robilam kiedys zaparzana ale zgubilam przepis? Twoj byl pierwszy jaki sie pojawil w goglach i o niebo latwiejszy. Przyznam ze bylam ciut przerazona wkladajac patyczek zeby zprawdzic czy juz bo bylam pewna ze zakalec? ale nie. Jest rewelacyjne!!!!!!! Pycha. Jeszcze cieple a juz polowa zjedzona?

  12. Monika
    24 listopada, 2020, 6:46 pm

    Witam. Czy ową babkę mozna piec w foremce keksowej? Czy koniecznie tej z dziurką po środku?

    1. Beata Królikiewicz
      25 listopada, 2020, 9:34 am

      Można piec w keksówce.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie