Rosół z pierożkami na sposób azjatycki
Rosół z pierożkami. Myślę sobie, że nawet zwolennicy zwykłego, tradycyjnego rosołu zmiękną i zachwycą się tą zupą tak jak ja. Naprawdę jest wyjątkowa. I Olcia, która zjeździła (w jednych spodniach i z dwiema podkoszulkami w plecaku, z czego jestem bardzo dumna) wschodnią Azję wzdłuż i wszerz mówi, że moja zupa nie różni się od tych sprzedawanych na ulicach Bangkoku. Jest sukces! Wiele narodowości uznaje za specjał pierożki w rosole, różnią się tylko rodzajem mięsa i sposobem ich przyprawienia. Takie np. kołduny litewskie, rosyjskie pielmieni, gruzińskie chinkali czy żydowskie kreplach. Różni je trochę sposób sklejania pierożka, ale chodzi w gruncie rzeczy o to samo. Tych nie robi się specjalnie długo, wykonanie kształtu sakiewki wydaje mi się szybsze i łatwiejsze niż tradycyjnych, polskich. No i te o nieco azjatyckich skłonnościach są lekkie i delikatne. Do zrobienia ciasta użyłam oprócz mąki pszennej dodatku skrobi ziemniaczanej. Ciasto jest bardzo elastyczne, lekko szkliste, wykorzystuję je też czasem w tradycyjnych pierogach, na przykład w ruskich tutaj.
Przygotowanie jest łatwe. Wystarczy ugotować rosół na kurczaku i warzywach, dodać paczkę orientalnej lub chińskiej mrożonki, nieco imbiru, chili, sosu sojowego i właściwie już. Pozostałe przyprawy wg. własnego widzimisia, uznane powszechnie za azjatyckie, trawa cytrynowa, olej sezamowy, sos rybny i takie tam, ale niekoniecznie. Robię ją też w wersji bez pierożków, gotując w niej ryż jaśminowy lub podając z makaronem ryżowym czy nudle. Pierożki są łatwiejsze niż ruskie czy te wigilijne. Promisss. Warto. Rosół z pierożkami.
Rosół z pierożkami – składniki:
zupa (ok. 2,5 l)
– korpus lub części kurczaka lub kaczki z kośćmi (użyłam 3 kaczych skrzydełek i połowy korpusu, razem ok. 70 dkg)
– 3-4 marchewki
– 2-3 pietruszki
– duży kawałek pora
– pół selera
– łyżka sosu sojowego
– sól do smaku
– ok. 3 cm startego imbiru lub łyżeczka proszku
– nieco chilli w proszku lub mała, posiekana papryczka
– paczka chińskiej lub orientalnej mieszanki warzywnej z mrożonki
– ew. garść namoczonych przez noc i pokrojonych grzybów mun
– dwie, trzy łyżki posiekanego szczypiorku do posypania zupy na talerzu
pierożki:
ciasto:
– dwie szklanki mąki pszennej
– dwie łyżki mąki ziemniaczanej
– ok. 3/4 szklanki mocno gorącej wody (należy uważać by się nie poparzyć przy wyrabianiu)
– łyżka oleju
– pół łyżeczki soli
farsz:
– ok. 400 g surowego, drobiowego mięsa mielonego (zmieliłam udka)
– szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej (ok. 250g)
– 2 cm startego, obranego, świeżego imbiru
– starta marchewka
– dwa ząbki wyciśniętego czosnku (jeśli ktoś lubi)
– dwie łyżki sosu sojowego
– łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– sól, pieprz, spora szczypta chili lub innej ostrej papryki
Rosół z pierożkami – przepis
Składniki zupy (bez przypraw i mrożonki) zalać zimną wodą ok. 2-3 cm powyżej mięsa i warzyw.
Gotować, aż warzywa będą całkiem miękkie, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości (ok. godziny, półtorej).
Dodać mieszankę warzywną, przyprawy i gotować jeszcze 10-15 minut.
Wyjąć mięso, marchewkę, pietruszkę, pora i selera.
Zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Składniki na ciasto zagniatać razem, aż powstanie elastyczna masa.
Podzielić ją na pół, rozwałkować cienko na grubość ok. 0,5 mm.
Z ciasta wykrawać kółka ok. 6 cm średnicy. Można to zrobić szklanką, metalową foremką do ciastek lub dużym kieliszkiem do wina
Składniki farszu wymieszać. Nakładać na krążki ciasta kulki farszu wielkości dużego orzecha laskowego. Najlepiej robić to przy pomocy łyżeczki zanurzanej w zimnej wodzie. Sklejać sakiewki zbierając kółko z ciasta u góry, mniej więcej na 3/4 wysokości i układać na lekko oprószonej mąką desce.
Zagotować w garnku wrzątek, osolić.
Wrzucić tyle pierożków by swobodnie pływały obok siebie. Gotować ok. 7 minut od wypłynięcia mieszając je od czasu do czasu delikatnie, by nie przykleiły się do dna. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku lekko posmarowany olejem. Nakładać po kilka sztuk do miseczek i zalewać ugotowanym rosołem z warzywami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jakię śliczne pierożki:)i ta zupka,mmmmniam…
miałam okazję jeść taki rosół i bardzo mi smakował:) przepiękne fotografie:) pozdrawiam: http://www.martawkuchni.blog.pl
Dziękujemy:)
Ale mi narobiłaś apetytu 😀 rosół wygląda niesamowicie apetycznie!
Jestem za, a nawet przeciw, spróbuję 😀
na zdrowie:)
Witam super wyglądają te pierożki:) a czy można takie z robić z ruskim farszem lub innym???warzywny orientalny?
Jeśli chodzi o ruskie, nie wiem jak zniosą gotowanie w rosole. Nie próbowałam. Warzywny orientalny – pewniak.
Jeśli chodzi o ruskie to myślałam żeby gotować je normalnie w wodzie, tylko moje pytanie czy taka forma – sakiewka nadaje się na ruskie???
Pewnie. Kto nam zabroni?:) Bardzo ładna, nowa forma na ruskie.
Moje pierożki nie wyszły takie ładne ale bardzo smaczne tylko z wołowinką. Bardzo fajny przepis 🙂
To kwestia wprawy. Za drugim razem idzie ładniej:)
Dziś podejmuje próbę nr 2. Wróciłam po ten wspaniały przepis. Trzymajcie kciuki 😀
Dziś podejmuje próbę nr 2. Wróciłam po ten wspaniały przepis. Trzymajcie kciuki 😀
Wygląda smakowicie, spróbuję zrobić, mam nadzieję, że mi wyjdzie.
daj znak:)
Używaż skrobi ziemniaczanej czy mąki ziemniaczanej ???? W opisie jest skrobia a w przepisie mąka. Jest różnica, skrobia wytwarzana jest z wypłukiwania surowych ziemniaków a mąka z ugotowanych ziemniaków.
Dla konsystencji – nie ma znaczenia. Można zamiennie.
Mieszanka orientalna, chodzi o mieszanke na patelnię z przyprawa orientalna?
Warzywna, warzywna:)
przepis jest rewelacyjny skorzystałam z niego juz wiele razy ,pieroszki są przepyszne. Wszystko przygotowuje się szybko. Wszyscy się nim zachwycają. Gorąco polecam .dzisiaj tez robiłam.