Pierożki azjatyckie na skróty (bez lepienia)
Pierożki azjatyckie na skróty, kiedy nie masz czasu lub ochoty na lepienie, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Do podania solo, w chińskim rosole albo na ryżu lub którymś z azjatyckich makaronów. Zresztą po prawdzie – samo mięso jest dobrze doprawione, więc jeśli uznasz, że nie chcesz zewnętrznej powłoczki z ciasta, zrób po prostu pulpety.
Podane na sałacie, z sosem słodko-kwaśnym albo sojowym będzie w bardzo azjatyckim klimacie.
Całość udaje się wykonać w około 15- 20 minut, z czego najwięcej przeznacz na mieszanie mięsa, musi złapać zwartość. Dłuższe wyrabianie pomoże w uzyskaniu mniej płynnej konsystencji. Proponuję robić to w gumowych rękawiczkach.
Ciasto również nie powinno być wodniste, musi mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki.
Czasem podczas gotowania gdzieniegdzie nieco odpadnie lub przerwie powłokę – nie szkodzi. Nie szukajmy ideału. Jest blisko i wystarczająco dobrze. A jeśli nie, następnym razem skocz po przepis na azjatyckie pierożki w pełnej krasie. Ja czasem idę na skróty. Wakacje, pośpiech, lenistwo, błogość!
Pomysł zgapiłam od pan.lengus z Instagrama!
Jeśli chodzi o sos – nie musisz mieć wszystkich składników. Można też zastąpić go czerwonym, słodko-kwaśnym z tego przepisu. lub maczać je w sojowym sosie.
Pierożki ładnie wyglądają ułożone na sałacie.
Pierożki azjatyckie na skróty:
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowego, drobiowego, wołowego lub dowolnej mieszanki)
- czubata łyżeczka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mirinu (jeśli nie ma na kuchennym stanie – można pominąć)
- łyżka siekanej kolendry (podobnie, wiem, że nie każdy lubi)
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- kilka kropli oleju sezamowego (j.w, bez – nie ma paniki)
- małe jajko (bez – też się udaje)
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta cukru
ciasto:
- 2 jajka
- 50ml wody
- 75 g mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej “na pierogi” )
- szczypta soli
sos:
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- chilli (w ilości lubianej)
- szczypta pieprzu syczuańskiego
- szczypta kuminu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2g kory cynamonu
- 3g ziaren kolendry
- 10g imbiru (startego)
- 70 g siekanej cebuli
- 3 ząbki posiekanego drobno czosnku
- 3g soli, szczypta cukru, łyżka sezamu
Przyprawy (oprócz sezamu i cebuli) tłuc w moździerzu, dodać z resztą rzeczy do oleju, wymieszać.
Pierożki azjatyckie na skróty – przepis:
Do mięsa dodać wszystkie składniki i wyrabiać ręką (może być w gumowej rękawiczce) kilka minut.
Z masy utoczyć kulki wielkości włoskiego orzecha.
Składniki ciasta włożyć do jednej miski i wymieszać porządnie kuchenną rózgą. Powinno być gęste jak śmietana. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
W szerokim garnku zagotować ok. 2 l wody, osolić 1/2 łyżki soli.
Zmniejszyć ogień na nieduży, zanurzać kulki w cieście (obracałam drewnianą pałeczką) i przy pomocy widelca lub nadziewając na pałeczkę wrzucać na wrzątek. Nie dopuszczać do bardzo intensywnego gotowania wody, niech lekko bąbluje.
Gotować ok. 3 minuty i wyławiać łyżką cedzakową. Układać na sałacie. Gotowe polewać sosem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)