pierożki azjatyckie na skróty

Pierożki azjatyckie na skróty (bez lepienia)

Pierożki azjatyckie na skróty, kiedy nie masz czasu lub ochoty na lepienie, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Do podania solo, w chińskim rosole albo na ryżu lub którymś z azjatyckich makaronów. Zresztą po prawdzie – samo mięso jest dobrze doprawione, więc jeśli uznasz, że nie chcesz zewnętrznej powłoczki z ciasta, zrób po prostu pulpety.
Podane na sałacie, z sosem słodko-kwaśnym albo sojowym będzie w bardzo azjatyckim klimacie.

Całość udaje się wykonać w około 15- 20 minut, z czego najwięcej przeznacz na mieszanie mięsa, musi złapać zwartość. Dłuższe wyrabianie pomoże w uzyskaniu mniej płynnej konsystencji.  Proponuję robić to w gumowych rękawiczkach.

Ciasto również nie powinno być wodniste, musi mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki.
Czasem podczas gotowania gdzieniegdzie nieco odpadnie lub przerwie powłokę – nie szkodzi. Nie szukajmy ideału. Jest blisko i wystarczająco dobrze. A jeśli nie, następnym razem skocz po przepis na azjatyckie pierożki w pełnej krasie. Ja czasem idę na skróty. Wakacje, pośpiech, lenistwo, błogość!
Pomysł  zgapiłam od pan.lengus z Instagrama!

Jeśli chodzi o sos – nie musisz mieć wszystkich składników. Można też zastąpić go czerwonym, słodko-kwaśnym z tego przepisu. lub maczać je w sojowym sosie.
Pierożki ładnie wyglądają ułożone na sałacie.

Pierożki azjatyckie na skróty:

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowego, drobiowego, wołowego lub dowolnej mieszanki)
  • czubata łyżeczka startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mirinu (jeśli nie ma na kuchennym stanie – można pominąć)
  • łyżka siekanej kolendry (podobnie, wiem, że nie każdy lubi)
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • kilka kropli oleju sezamowego  (j.w, bez – nie ma paniki)
  • małe jajko (bez – też się udaje)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

ciasto:

  • 2 jajka
  • 50ml wody
  • 75 g mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej “na pierogi” )
  • szczypta soli

sos:

  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • chilli (w ilości lubianej)
  • szczypta pieprzu syczuańskiego
  • szczypta kuminu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2g kory cynamonu
  • 3g ziaren kolendry
  • 10g imbiru (startego)
  • 70 g siekanej cebuli
  • 3 ząbki posiekanego drobno czosnku
  • 3g soli, szczypta cukru, łyżka sezamu

Przyprawy (oprócz sezamu i cebuli) tłuc w moździerzu, dodać z resztą rzeczy do oleju, wymieszać.

Pierożki azjatyckie na skróty – przepis:

Do mięsa dodać wszystkie składniki i wyrabiać ręką (może być w gumowej rękawiczce) kilka minut.
Z masy utoczyć kulki wielkości włoskiego orzecha.

Składniki ciasta włożyć do jednej miski i wymieszać porządnie kuchenną rózgą. Powinno być gęste jak śmietana. W razie potrzeby dodać więcej mąki.

W szerokim garnku zagotować ok. 2 l wody, osolić 1/2 łyżki soli.
Zmniejszyć ogień na nieduży, zanurzać kulki w cieście (obracałam drewnianą pałeczką) i przy pomocy widelca lub nadziewając na pałeczkę wrzucać na wrzątek. Nie dopuszczać do bardzo intensywnego gotowania wody, niech lekko bąbluje.

Gotować ok. 3 minuty i wyławiać łyżką cedzakową. Układać na sałacie. Gotowe polewać sosem.

pierożki azjatyckie na skróty

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie