Ostry sos chili jak od “chińczyka”. Sos słodko-kwaśny

Łatwy sos chili, paprykowy, znany z budek i barów z azjatyckim jedzeniem. Każdy szanujący się “chińczyk” stawia dzbanek tego lekko pomarańczowego sosu na stole. Gotowy, ostro-słodki sos można kupić w sklepach, ma wtedy całkiem sporą cenę (jak na ilość użytych w nim produktów) oraz cały zestaw niekoniecznie przydatnych środków konserwujących. Nadaje się nie tylko do “chińszczyzny”, Tomek potrafi np. zjeść zawartość słoika z kanapkami na kolację. Zatem tadaaam, mam i ja. Jak się robi sos jak od “chińczyka”?

Przepis na domowy sos chili jest bardzo łatwy. Podstawą jest oczywiście ostra papryka i czosnek. Do tego cukier, ocet, przyprawy i skrobia ziemniaczana rozrobiona w zimnej wodzie jako zagęstnik. Im więcej papryki, tym mocniejsze wrażenia. Kiedy sos chili jest gorący, przelewam go do małych słoików, zakręcam pokrywką i  kiedy stygną, pięknie się zamykają bez gotowania. Proporcje słodko-kwaśno-ostre są orientacyjne i na pierwszy raz proponuję te właśnie. Za drugim będzie już wiadomo czy dodać więcej soli, może mniej czy więcej octu,  jak z ostrością i czy powinien być bardziej lub mniej gęsty. Przepis na domowy, słodko-kwaśny sos chili  jak od “chińczyka”, proszszsz:)

sos chili

 

sos chili – składniki (na dwa słoiczki po 220 ml, jeszcze praktyczniej uszykować więcej mniejszych, po koncentracie pomidorowym np.) :

– 1 długa papryczka chili (dla bardzo ostrolubnych – dwie, trzy) lub 1/4 lub pół łyżeczki suszonych płatków chili
– 3 obrane ząbki czosnku
– centymetrowy kawałek obranego imbiru (niekoniecznie)
– 80 g cukru
– 300 ml wody
– 80 ml octu ryżowego (lub winnego, tego mniej i po spróbowaniu dodawać po łyżce)
– 1/4 łyżeczki soli
– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej plus 3 łyżki zimnej wody

Papryczki, czosnek i imbir włożyć do blendera/malaksera, zasypać dwiema łyżkami cukru. Miksować aż warzywa rozdrobnione zostaną na małe kawałeczki. Przełożyć wszystko do rondelka, zalać wodą, dodać ocet, sól i pozostały cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień  i pozostawić gotujące na ok. 5 minut.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać dobrze w osobnym kubku z zimną wodą. Wlać do rondelka z warzywami, mieszać dwie, trzy minuty aż wszystko zgęstnieje. Po ostygnięciu sos stanie się nieco bardziej gęsty. Jeśli zależy nam na bardziej czerwonym kolorze, można dosypać łyżeczkę, dwie słodkiej papryki.

sos chili

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Marzena Szkodzińska
    14 kwietnia, 2016, 6:40 am

    Moje ukochane smaki 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    14 kwietnia, 2016, 7:29 am

    Polanie sosem kanapek,to pestka w porównaniu z "dosmaczeniem"nim tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej,czego dokonał mój mąż:)))Domowy sosik napewno pyszniutki:)

  3. Lena
    14 kwietnia, 2016, 7:45 am

    wspaniały i jaki musi być aromatyczny ;0

  4. Anonimowy
    14 kwietnia, 2016, 7:52 am

    Super przepis.Tradycyjne pytanie -jak długo można przechowywać?Pozdraeiam.Mamercik.

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2016, 10:12 am

      Nie sprawdzałam. Myślę, że ostrożnie szacując, te w zassanych temperaturą słoikach, dwa tygodnie w lodówce co najmniej.

    2. Anonimowy
      15 kwietnia, 2016, 8:43 am

      Bardzo dziękuję za odpowiedź.Sos zrobiłam i jest pyszny.Mamercik��

    3. PiotPiotrr
      5 maja, 2018, 6:58 pm

      kilka tygodni spokojnie, wystarczy po zalaniu słoików od razu odwrócić do góry nogami i spokojnie kilka tygodni można trzymać. Osobiście robię teraz 10x porcja 🙂 zmniejszyłem jedynie ilość skrobi z łyżek na łyżeczki

  5. Jacek
    14 kwietnia, 2016, 10:54 am

    Przepis się przyda, jak będę jakąś chińszczyznę pitrasić.
    Myślę,że taki sos można długo przechowywać, w składzie jest ocet w sporej ilości, działający konserwująco.
    Zawsze też można takie słoiczki pasteryzować przez 3 dni (tyndalizacja), wtedy jak słoiczek się przypadkowo nie rozszczelni, to może stać latami.

  6. Kasia S
    14 kwietnia, 2016, 12:11 pm

    Ten sos jest najlepszy 🙂
    Nie wyobrażam sobie dania kuchni chińskiej bez niego 🙂

  7. Ania – Kto ugości moich gości?
    14 kwietnia, 2016, 5:40 pm

    Super! Uwielbiam ten sos i nawet nie przyszło mi do głowy żeby zrobić go w domu 🙂

  8. Angie
    15 kwietnia, 2016, 7:00 am

    Bardzo lubię takie azjatyckie sosy, Twój wygląda świetnie!

  9. Moje Bistro
    15 kwietnia, 2016, 5:50 pm

    Kocham ten sos, jutro robię!

  10. Marzena
    16 kwietnia, 2016, 7:30 pm

    Przy okazji robienia sajgonek wypróbuję:-)

  11. nyota
    18 kwietnia, 2016, 10:31 am

    sos pyszny, tylko ile tej mąki ziemniaczanej dać? bo mnie się taka galareta z niego zrobiła, że płynny to on na pewno nie jest 🙂 ale smak ma jak najbardziej właściwy 😀

    1. opalanka
      18 kwietnia, 2016, 11:06 am

      No to mniej, rzecz jasna, może mam mniejsze łyżki:) Niestety nie zważyłam przed robieniem, ja dałam za mało i dodawałam w trakcie. W miarę możliwości, wkrótce to ustalę szczegółowo:)

  12. Jacek Fefliński
    21 kwietnia, 2016, 11:05 am

    Zamiast Chilli może być Habanero?

    1. opalanka
      21 kwietnia, 2016, 12:55 pm

      Może, tylko trzeba dodawać po niewielkiej porcyjce:)

  13. Anatol Kaczmarek
    22 kwietnia, 2016, 11:47 am

    Beato 🙂 zrobiłem, wyszło super. dzieki. EFU

    1. opalanka
      22 kwietnia, 2016, 1:54 pm

      No to bardzo się cieszę:)

  14. Jacek
    23 kwietnia, 2016, 12:07 pm

    Wczoraj zrobiłem, rzeczywiście smakuje jak od "chińczyka" 🙂 Użyłem octu jabłkowego, ryżowego nie mogłem nigdzie kupić. Ciekaw jestem czy jest różnica w smaku, jak doda się ryżowy? Teraz pora na sajgonki.

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2016, 1:14 pm

      Nie ma dużej różnicy. Jabłkowy jest bardziej aromatyczny, ale i tak ginie w czosnku i papryce, zostaje tylko kwas:)

    2. Jacek
      24 kwietnia, 2016, 3:04 pm

      Sajgonki dziś zrobione, zjadłem z Twoim sosem 22 sztuki na śniadanie 🙂
      Przepis na sos podlinkuje u siebie, można chyba?

    3. opalanka
      24 kwietnia, 2016, 6:20 pm

      Jasne 🙂 Ja jeszcze nie nabrałam wprawy w smażeniu sajgonek, strrrasznie mi się raz rozwaliły. Zbieram siły do drugiego podejścia:)

  15. Anonimowy
    24 kwietnia, 2016, 7:57 am

    Czy skrobię można zastąpić zwykłą mąką/ kokosową?

    1. opalanka
      24 kwietnia, 2016, 9:14 am

      Raczej nie. Jeśli chodzi o zamiennik, spróbowałabym ze skrobią kukurydzianą.

    2. Anatol Kaczmarek
      25 kwietnia, 2016, 9:14 am

      ja zabieliłem maka ziemniaczana i
      wyszło git.efu

  16. Anonimowy
    27 marca, 2017, 2:00 pm

    znalazłam dziś przepis,zrobiłam z podsuszonej już papryczki i… nigdy już nie kupię w sklepie, do chrupiącego kurczaka dziś jedzone było z chińską surówką, rzeczywiście- niebo ! POLECAM BARRRDZO 😀 . Bożena

  17. Anonimowy
    8 czerwca, 2017, 12:07 pm

    Witam 🙂 Co zrobić by uzyskać taki sos jak w budkach ale ten ichni łagodny? 🙂 Justyna

    1. opalanka
      8 czerwca, 2017, 5:35 pm

      Dać tylko słodką paprykę, pominąć ostrą.

  18. Jarek
    20 marca, 2018, 10:00 am

    Witam – wyśmienity sosik gorąco polecam piąteczka Beatko

    1. Beata Królikiewicz
      20 marca, 2018, 2:37 pm

      Na zdrowie:)

  19. Piotr
    2 stycznia, 2019, 5:05 pm

    Sos dzisiaj zrobiony, dodany do ryżu smażonego z kurczakiem i warzywami. Sos faktycznie jak u Chińczyka i nie jest to tylko moja opinia! :). POLECAM!

  20. Daniel
    29 stycznia, 2019, 12:26 pm

    Dobry ten sos , posmakowałem i robie go sobie dosyć często. Polecam

  21. Ada
    27 grudnia, 2020, 5:36 pm

    Pyszny! Zastąpiłam papryke chili zwykłą i dosypalam pol lyzeczki chili w przyprawie oraz lyzeczke slodkiej papryki, wyszła pyszna wersja łagodna ?

  22. Franek
    18 maja, 2021, 12:10 am

    Robię podobnie. Największy problem to kupić ostre papryczki. Pozdrawiam

  23. Agnessa
    4 października, 2021, 10:24 am

    Witam serdecznie, czy zamiast cukru może być erytrol?

    1. Beata Królikiewicz
      4 października, 2021, 8:55 pm

      tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie