Rosół orientalny. Rozgrzewający rosół na zimę

Rosół orientalny, na orientalną, dalekowschodnią nutę schodzi u nas jak świeże bułeczki. Czasem mówimy – rosół chiński, tajska zupa, kto wie, kto pierwszy zacząć go gotować:)  W naszym domu chyba czasem wygrywa konkurencję z tradycyjnym rosołem. Znika szybciej, choć gotuję go więcej. Rozgrzewa i nadaje się na szarugi, mrozy, grypy i inne niewygody. Najlepiej ugotować go na pozostałościach z pieczonego drobiu, kaczki, perliczki czy kurczaka. Po pieczeniu zbieram skrzętnie kości, szyjki, trochę sosu i zamrażam. Albo od razu gotuję wywar. Taka zupa ma najwięcej aromatu. Nie zawsze mam pieczone mięso, wtedy trudno – wywar na świeżym kurczaku też jest bardzo dobry. Wkładam mięso do zimnej wody (to ważne, gorąca zetnie białko i nie wypuści soków).

Dodaję  do zupy rozgrzewające przyprawy – imbir, curry, szczyptę chili, gwiazdkę anyżu, dwa goździki – pachną niebiańsko. Nie trzeba mieć zaraz koniecznie wszystkich przypraw, najważniejszy jest imbir i chili. Zupę można podawać z dowolnym makaronem (lubimy sojowy, ryżowy, chiński) a wersji bogatej z pierożkami nadziewanymi mięsem lub warzywami. Pychota. Zamiast natki pietruszki posypuję go kolendrą lub siekanym szczypiorkiem.

rosół orientalny

rosół orientalny – składniki: 

– pieczony korpus z drobiu lub części, świeża porcja rosołowa (ew. kilka skrzydełek czy udka)
– dwie marchewki
– korzeń pietruszki
– kawałek selera
– ok. 15 cm pora
– ewentualnie torebka chińskiej mrożonej mieszanki warzywnej ( my lubimy te pływające w zupie warzywa)
– dwie, trzy łyżki sosu sojowego
– ok. 2 cm świeżego, startego imbiru
– szczypta chilli (jej wielkość zależy od indywidualnych upodobań)
– szczypta cynamonu
– gwiazdka anyżu
– dwa goździki
– szczypta mielonego pieprzu
– kilka kulek całego pieprzu
– dla mięsożerców – posiekana pierś z kurczaka, pokrojona w cienkie paski i zalana na pół godziny wcześniej sosem sojowym
– posiekany szczypiorek lub kolendra

rosół orientalny- przepis

Obrane warzywa razem z mięsem i kulkami pieprzu zalać zimną wodą, ok. 3 cm ponad ich powierzchnię. Osolić i gotować aż warzywa i mięso będą bardzo miękkie. Wyjąć mięso i warzywa , dorzucić mieszankę warzywną. Gotować ok. 3- 10 minut, wg. wskazań producenta na opakowaniu. Dodać przyprawy, wrzucić paski z posiekanej piersi z kurczaka. Gotować minutę. Długo gotowana stanie się twarda. Posypać już na talerzach posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

rosół orientalny

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    9 stycznia, 2015, 9:27 am

    Jest imbir,jest moc:)pyszne są rosoły z dodatkiem imbiru:)

  2. poproszedokladke.pl
    9 stycznia, 2015, 9:48 am

    uwielbiam taki bulion, zdecydowanie bardziej od tradycyjnego 🙂

  3. Lena
    9 stycznia, 2015, 9:50 am

    Rosół kocham, orientalna wersja strasznie mnie kusi, muszę zrobić wedle Twojego przepisu 😉

  4. Kasia
    9 stycznia, 2015, 11:53 am

    Nigdy takiej wersji rosołu nie jadłam, a jak widzę warto 🙂 Muszę spróbować.

  5. Jola Błaszczyk
    9 stycznia, 2015, 5:58 pm

    Imbir powiadasz. Brzmi kusząco. A za oknem plucha – więc jutro domownicy spróbują wersji azjatyckiej – wedle przepisu 🙂 🙂

  6. amandaricci.butikzprzepisami
    9 stycznia, 2015, 7:11 pm

    Fantastyczna! Orientalne niebo na talerzu! 🙂

  7. ugotujmyto.pl
    11 stycznia, 2015, 4:44 pm

    Bardzo aromatyczna zupa 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)