Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim, majonezowym, kremowym, z drobinkami ogórka i konserwowych grzybków. Sos tatarski pasuje do ryby przecież. Do mięs rozmaitych również. I do śledzia też:).

Wymoczone w zimnej wodzie kroi się w dzwonka – dwucentymetrowej szerokości kawałki. Można również pokroić je w kostkę i razem z pozostałymi składnikami wymieszać jak sałatkę. Przed podaniem dobrze je schłodzić.

Na święta, na spotkania z przyjaciółmi i na zwykłą kolację. Wczoraj ustalaliśmy z grupą przyjaciół menu andrzejkowe. Kulinarne zadania zostały rozdzielone. Śledzie w sosie tatarskim muszą być. Podaję propozycję, bo łatwa, a efekt znakomity.

 

Śledzie w sosie tatarskim


Śledzie w sosie tatarskim – składniki: 

– 40 dkg filetów śledzia
– dwie łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
– trzy, cztery łyżki majonezu
– dwa duże ogórki konserwowe
– mała cebula
– kilka grzybków marynowanych w occie
– płaska łyżeczka cukru
– biały pieprz, sól do smaku

 Śledzie w sosie tatarskim – przepis

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę, dwie (wymienić w trakcie wodę)  sprawdzić, czy straciły intensywny smak soli, jeśli nie, zmienić ponownie wodę i pomoczyć jeszcze trochę. Pokroić rybę na trzycentymetrowe kawałki. Ogórki, cebulę, grzybki  pokroić w kostkę, dodać majonez, śmietanę, przyprawy. Sos wyłożyć na pokrojone śledzie.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Koperek :)
    26 listopada, 2013, 9:03 am
  2. Aguś kulinarnie
    26 listopada, 2013, 1:11 pm

    Oooo,to dobre musi być:)nie przepadam za śledziami,ale raz na jakiś czas chętnie zjem porcyjkę:)

  3. Salvador Dali
    27 listopada, 2013, 8:56 pm

    wszamałabym jak widzę ;D

  4. Fabryka anki
    23 grudnia, 2015, 1:20 pm

    te w sosie tatarskiem są wyjatkowo dobre!

  5. Magdalena Walczak
    25 grudnia, 2015, 11:36 pm

    A ja zrobiłam na tegoroczną Wigilię i zamiast ogórków konserwowych dałam kiszone i tez były niczego sobie. Aż żałowaliśmy, że tak mało zrobiłam :). Pozdrawiam.

    1. opalanka
      26 grudnia, 2015, 7:40 am

      Pozdrawiam również:)

  6. Anonimowy
    12 stycznia, 2017, 12:11 pm

    Robiłam na wigilję i wyszły pyszne. Tak samo jak w oleju. Dziś robię w sosie tatarskim jeszcze raz 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)