Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim, majonezowym, kremowym, z drobinkami ogórka i konserwowych grzybków. Sos tatarski pasuje do ryby przecież. Do mięs rozmaitych również. I do śledzia też:).

Wymoczone w zimnej wodzie kroi się w dzwonka – dwucentymetrowej szerokości kawałki. Można również pokroić je w kostkę i razem z pozostałymi składnikami wymieszać jak sałatkę. Przed podaniem dobrze je schłodzić.

Na święta, na spotkania z przyjaciółmi i na zwykłą kolację. Wczoraj ustalaliśmy z grupą przyjaciół menu andrzejkowe. Kulinarne zadania zostały rozdzielone. Śledzie w sosie tatarskim muszą być. Podaję propozycję, bo łatwa, a efekt znakomity.

 

Śledzie w sosie tatarskim


Śledzie w sosie tatarskim – składniki: 

– 40 dkg filetów śledzia
– dwie łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
– trzy, cztery łyżki majonezu
– dwa duże ogórki konserwowe
– mała cebula
– kilka grzybków marynowanych w occie
– płaska łyżeczka cukru
– biały pieprz, sól do smaku

 Śledzie w sosie tatarskim – przepis

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę, dwie (wymienić w trakcie wodę)  sprawdzić, czy straciły intensywny smak soli, jeśli nie, zmienić ponownie wodę i pomoczyć jeszcze trochę. Pokroić rybę na trzycentymetrowe kawałki. Ogórki, cebulę, grzybki  pokroić w kostkę, dodać majonez, śmietanę, przyprawy. Sos wyłożyć na pokrojone śledzie.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Koperek :)
    26 listopada, 2013, 9:03 am
  2. Aguś kulinarnie
    26 listopada, 2013, 1:11 pm

    Oooo,to dobre musi być:)nie przepadam za śledziami,ale raz na jakiś czas chętnie zjem porcyjkę:)

  3. Salvador Dali
    27 listopada, 2013, 8:56 pm

    wszamałabym jak widzę ;D

  4. Fabryka anki
    23 grudnia, 2015, 1:20 pm

    te w sosie tatarskiem są wyjatkowo dobre!

  5. Magdalena Walczak
    25 grudnia, 2015, 11:36 pm

    A ja zrobiłam na tegoroczną Wigilię i zamiast ogórków konserwowych dałam kiszone i tez były niczego sobie. Aż żałowaliśmy, że tak mało zrobiłam :). Pozdrawiam.

    1. opalanka
      26 grudnia, 2015, 7:40 am

      Pozdrawiam również:)

  6. Anonimowy
    12 stycznia, 2017, 12:11 pm

    Robiłam na wigilję i wyszły pyszne. Tak samo jak w oleju. Dziś robię w sosie tatarskim jeszcze raz 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie