Jajka marynowane

Jajka marynowane stają się ostrzejszą przystawką przez  marynowanie ich przez kilka dni (bez skorupek!) w zalewie octowej, wyraźne w smaku. No i ten kolor! Przypominają te, które barwi się w skorupkach w cebuli. Nadają się do sałatek, kanapek, solo, z majonezem, chrzanem i sosami, (np. tatarskim, takim jak tutaj ). Moja przyjaciółka nazwała jajka „murzyńskimi” 🙂 Dla urozmaicenia smaków wielkanocnego stołu – polecam! Jajka marynowane.

Jajka marynowane

 

 

Jajka marynowane – składniki: 

na ok. 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:

zalewa: 
– 1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
– 0,25 szklanki czerwonego octu winnego
– 0,5 szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki cukru lub miodu
– pół łyżeczki soli

do słoika: 
– duża, czerwona cebula
– 3 listki laurowe
– 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu

Jajka marynowane – przepis

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, kulkami przypraw i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo „łapały” kolor.

Jajka marynowane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Beata
    12 kwietnia, 2014, 9:53 am

    Bardzo fajny pomysł, muszę wypróbować, też robię marynowane jaja ale zupełnie inaczej. Pozdrawiam

  2. MarshallBruce Mathers
    28 marca, 2015, 9:40 pm

    własnie zrobiłam i wstawiłam do lodówki w sam raz na wielkanocne śniadanko:) już nie mogę sie doczekać jak smakuje:)Pozdrawiam wesołych świąt

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)