Jajka marynowane

Jajka marynowane stają się ostrzejszą przystawką przez  marynowanie ich przez kilka dni (bez skorupek!) w zalewie octowej, wyraźne w smaku. No i ten kolor! Przypominają te, które barwi się w skorupkach w cebuli. Nadają się do sałatek, kanapek, solo, z majonezem, chrzanem i sosami, (np. tatarskim, takim jak tutaj ). Moja przyjaciółka nazwała jajka „murzyńskimi” 🙂 Dla urozmaicenia smaków wielkanocnego stołu – polecam! Jajka marynowane.

Jajka marynowane

 

 

Jajka marynowane – składniki: 

na ok. 8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:

zalewa: 
– 1,5 szklanki wody (szklanka poj. 250 ml)
– 0,25 szklanki czerwonego octu winnego
– 0,5 szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki cukru lub miodu
– pół łyżeczki soli

do słoika: 
– duża, czerwona cebula
– 3 listki laurowe
– 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu

Jajka marynowane – przepis

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, kulkami przypraw i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo „łapały” kolor.

Jajka marynowane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Beata
    12 kwietnia, 2014, 9:53 am

    Bardzo fajny pomysł, muszę wypróbować, też robię marynowane jaja ale zupełnie inaczej. Pozdrawiam

  2. MarshallBruce Mathers
    28 marca, 2015, 9:40 pm

    własnie zrobiłam i wstawiłam do lodówki w sam raz na wielkanocne śniadanko:) już nie mogę sie doczekać jak smakuje:)Pozdrawiam wesołych świąt

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)