pulpety z indyka z kapustą

Pulpety z indyka z kapustą

Pulpety z indyka z kapustą – danie na lekki obiad w pysznym sosie. Smakuje dzieciakom i dorosłym, trudno zachować porcje przeznaczone na posiłek następnego dnia:)
Do ich przygotowania najlepiej jest użyć włoskiej, delikatniejszej niż zwykła kapusty. Jeśli jednak takiej nie ma na kuchennym stanie, zwykła biała – nada się. Pokrojoną należy porządnie sparzyć na sicie.
Nadałaby się też kapusta pekińska, jednak jej nie mogę polecić z czystym sumieniem. W moim otoczeniu mam hurtowego sprzedawcę nawozów sztucznych i mówi – pod żadnym pozorem pekinka! Producenci tego warzywa potrzebują sztucznego proszku 10x więcej niż przykładowo – do marchewki. Nie posiadam wiedzy z innych źródeł niż ta od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Nie mam też zbytnio powodów by mu nie wierzyć, więc – nie używam.

Pulpety z indyka z kapustą, są daniem podobnym do “odwróconych gołąbków”, które bardzo lubimy. Sposób przygotowania pulpetów z indyka różni się jednak paroma szczegółami i uznaję, że warto go umieścić w osobnym wpisie. Jak można zauważyć – w tamtym czasie nie posiadałam jeszcze “pekińskiej” wiedzy:)

Pulpety z indyka z kapustą – składniki (na ok. 10-12 sporych pulpetów):

  • 400-500 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g ugotowanego ryżu (można pominąć) – jak ugotować ryż – przepis
  • 1 jajko
  • mała cebula – najlepiej szalotki lub białej – cukrowej
  • ząbek czosnku
  • mała marchewka
  • ok. 300 g poszatkowanej drobno włoskiej kapusty lub poszatkowanej i sparzonej wrzątkiem – zwykłej, białej
  • łyżka startego parmezanu (opcjonalnie), można zamienić na płatki drożdżowe
  • mała, namoczona w wodzie kajzerka lub 2-3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki, łyżeczka oregano

na sos: 

  • mała cebula
  • 5-6 suszonych pomidorów ( z oleju lub namoczonych wcześniej w wodzie ok. 20 minut – zwykłych suszonych)
  • 2 łyżki oliwy lub łyżka klarowanego masła
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
  • ok. 300 ml bulionu drobiowego lub wody
  • łyżka parmezanu
  • łyżeczka soli, szczypta cukru

Pulpety z indyka z kapustą – przepis:

Ugotować ryż, nie musi być całkowicie miękki.
Bułkę namoczyć w wodzie aż będzie całkiem miękka.
Cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce.
Czosnek drobno pokroić lub zetrzeć/przecisnąć w wyciskarce.
Kapustę drobno poszatkować.
Bułkę mocno odcisnąć.
Mięso, wszystkie przyprawy, warzywa i jajko włożyć do miski i mieszać (można w gumowych rękawiczkach) 3-4 minuty do połączenia masy.
Formować pulpety wielkości małej mandarynki.

Pomidory suszone i cebulę do sosu drobno pokroić.
Na patelni z wysokim rantem lub w rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić suszone pomidory i cebulę, smażyć minutę mieszając.
Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze chwilę.
Wlać wodę/bulion, zamieszać wszystko kuchenną rózgą.
Włożyć utoczone kulki z mięsa, przykryć pokrywką, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować wszystko na małym ogniu ok. 15 minut.
Jeśli chcesz uzyskać bardzo kremowy sos – zlej zawartość patelni (bez pulpetów, te można wyjąć na talerz:) do blendera kielichowego lub zmiksuj go “żyrafą”. Ponownie zalej sosem pulpety włożone do rondla.
Jeśli nie zależy Ci na aksamitne fakturze – nie blenduj i nie przekładaj.
Do gotującego się sosu z pulpetami dodać śmietankę i dobrze wszystko wymieszać.
Zagotować. Sprawdzić czy nie ma potrzeby dosolić lub podostrzyć sosu.
Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.

 

pulpety z indydka z kapustą
pulpety z indyka z kapustą
Mówię Wam – niebo na talerzu!



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie