Pulpety z indyka z kapustą
Pulpety z indyka z kapustą – danie na lekki obiad w pysznym sosie. Smakuje dzieciakom i dorosłym, trudno zachować porcje przeznaczone na posiłek następnego dnia:)
Do ich przygotowania najlepiej jest użyć włoskiej, delikatniejszej niż zwykła kapusty. Jeśli jednak takiej nie ma na kuchennym stanie, zwykła biała – nada się. Pokrojoną należy porządnie sparzyć na sicie.
Nadałaby się też kapusta pekińska, jednak jej nie mogę polecić z czystym sumieniem. W moim otoczeniu mam hurtowego sprzedawcę nawozów sztucznych i mówi – pod żadnym pozorem pekinka! Producenci tego warzywa potrzebują sztucznego proszku 10x więcej niż przykładowo – do marchewki. Nie posiadam wiedzy z innych źródeł niż ta od zaprzyjaźnionego sprzedawcy. Nie mam też zbytnio powodów by mu nie wierzyć, więc – nie używam.
Pulpety z indyka z kapustą, są daniem podobnym do “odwróconych gołąbków”, które bardzo lubimy. Sposób przygotowania pulpetów z indyka różni się jednak paroma szczegółami i uznaję, że warto go umieścić w osobnym wpisie. Jak można zauważyć – w tamtym czasie nie posiadałam jeszcze “pekińskiej” wiedzy:)
Pulpety z indyka z kapustą – składniki (na ok. 10-12 sporych pulpetów):
- 400-500 g mięsa mielonego z indyka
- 100 g ugotowanego ryżu (można pominąć) – jak ugotować ryż – przepis
- 1 jajko
- mała cebula – najlepiej szalotki lub białej – cukrowej
- ząbek czosnku
- mała marchewka
- ok. 300 g poszatkowanej drobno włoskiej kapusty lub poszatkowanej i sparzonej wrzątkiem – zwykłej, białej
- łyżka startego parmezanu (opcjonalnie), można zamienić na płatki drożdżowe
- mała, namoczona w wodzie kajzerka lub 2-3 łyżki bułki tartej
- łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki, łyżeczka oregano
na sos:
- mała cebula
- 5-6 suszonych pomidorów ( z oleju lub namoczonych wcześniej w wodzie ok. 20 minut – zwykłych suszonych)
- 2 łyżki oliwy lub łyżka klarowanego masła
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
- ok. 300 ml bulionu drobiowego lub wody
- łyżka parmezanu
- łyżeczka soli, szczypta cukru
Pulpety z indyka z kapustą – przepis:
Ugotować ryż, nie musi być całkowicie miękki.
Bułkę namoczyć w wodzie aż będzie całkiem miękka.
Cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce.
Czosnek drobno pokroić lub zetrzeć/przecisnąć w wyciskarce.
Kapustę drobno poszatkować.
Bułkę mocno odcisnąć.
Mięso, wszystkie przyprawy, warzywa i jajko włożyć do miski i mieszać (można w gumowych rękawiczkach) 3-4 minuty do połączenia masy.
Formować pulpety wielkości małej mandarynki.
Pomidory suszone i cebulę do sosu drobno pokroić.
Na patelni z wysokim rantem lub w rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić suszone pomidory i cebulę, smażyć minutę mieszając.
Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze chwilę.
Wlać wodę/bulion, zamieszać wszystko kuchenną rózgą.
Włożyć utoczone kulki z mięsa, przykryć pokrywką, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować wszystko na małym ogniu ok. 15 minut.
Jeśli chcesz uzyskać bardzo kremowy sos – zlej zawartość patelni (bez pulpetów, te można wyjąć na talerz:) do blendera kielichowego lub zmiksuj go “żyrafą”. Ponownie zalej sosem pulpety włożone do rondla.
Jeśli nie zależy Ci na aksamitne fakturze – nie blenduj i nie przekładaj.
Do gotującego się sosu z pulpetami dodać śmietankę i dobrze wszystko wymieszać.
Zagotować. Sprawdzić czy nie ma potrzeby dosolić lub podostrzyć sosu.
Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.


Mówię Wam – niebo na talerzu!

Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest