Odwrócone gołąbki
odwrócone gołąbki składniki:
– 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub drobiowego)
– 1/2 małej kapusty pekińskiej (ja miałam 1/4 małej główki białej – poszatkowałam i obgotowałam ją kilkanaście minut w osolonej wodzie)
– 100g -150g ugotowanego ryżu (waga przed ugotowaniem)
– mała kajzerka
– cebula
– jajko
– sól, pieprz, papryka mielona ostra, szczypta majeranku
– duża puszka pomidorów (użyłam domowego przecieru) lub słoik passaty
– łyżeczka koncentratu pomidorowego jeśli pomidory mało wyraźne w smaku
– 100ml słodkiej śmietanki 30% lub śmietany 18%
– olej do smażenia
– tarta bułka
Kajzerkę namoczyłam w wodzie i dobrze odcisnęłam.
Dodałam do mięsa, podobnie jak ugotowany ryż, jajko, startą cebulę, przyprawy i poszatkowaną na małe kawałki kapustę.
Uformowałam duże kotlety, opanierowałam w tartej bułce i usmażyłam na złoty kolor.
Zblendowałam pomidory, dodałam koncentrat, podgrzałam w rondelku, dodałam śmietankę, osoliłam i opieprzyłam do smaku.
Można dodać pół szklanki bulionu, jeśli jest “na stanie”.
Przełożyłam kotlety do rondla i zalałam sosem. Podgrzałam wszystko razem.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
Pychota! Nigdy takich nie jadłam.
Pozdrawiam serdecznie!
Namawiam do spróbowania i pozdrawiam również:)
pyszny pomysł na obiadek ;d
W starej książce kucharskiej (przepisy tradycyjnej kuchni polskiej), znalazłam kiedyś bardzo podobny przepis pod nazwą "kotlety pożarskie" – nie jestem tylko pewna czy miały być podawana w sosie czy nie. Obecnie podobna potrawa funkcjonuje jako "gołąbki bez zawijania". Czasami robię na obiad/kolację – pysznie, optymalnie i ekonomicznie 🙂