Odwrócone gołąbki

 Wczoraj w lodówce na wykorzystanie czekało mielone mięso. Myślałam co by tu… Przypomniałam sobie jeden z bardziej udanych, namiotowych wyjazdów z przyjaciółmi. Było nas piętnaścioro, w porywach do dwudziestu, w tym piątka dzieci. I gotowanie obiadów na dwóch turystycznych butlach gazowych. Było naprawdę cudnie. Dzięki tym kotletom, których z kilograma mielonego wychodził obiad z dokładką dla wszystkich, nasz bardzo skromny budżet wystarczał na baaaardzo wiele, a postękiwania z zadowolenia – bezcenne:)
Odwrócone gołąbki

odwrócone gołąbki składniki:

– 0,5 kg mielonego mięsa
– 1/2 małej kapusty pekińskiej  (ja miałam 1/4 małej główki białej – poszatkowałam i obgotowałam ją kilkanaście minut w osolonej wodzie)
– torebka ugotowanego ryżu
– kajzerka
– cebula
– jajko
– sól, pieprz, papryka mielona ostra, szczypta majeranku
– duża puszka pomidorów (użyłam domowego przecieru)
– łyżeczka koncentratu
– pół słodkiej śmietanki 30%
– olej do smażenia
– tarta bułka

Kajzerkę namoczyłam w wodzie i dobrze odcisnęłam. Dodałam do mięsa, podobnie jak ugotowany ryż, jajko, startą  cebulę, przyprawy i poszatkowaną na małe kawałki kapustę. Uformowałam duże kotlety, opanierowałam w tartej bułce i usmażyłam na złoty kolor. Zblendowałam pomidory, dodałam koncentrat, podgrzałam w rondelku, dodałam śmietankę, osoliłam i opieprzyłam do smaku. Można dodać pół szklanki bulionu. Przełożyłam kotlety do rondla i zalałam sosem. Podgrzałam wszystko razem.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

Zapisz



  1. Monica
    25 marca, 2013, 3:08 pm

    Pychota! Nigdy takich nie jadłam.

    Pozdrawiam serdecznie!

  2. opalanka
    25 marca, 2013, 5:43 pm

    Namawiam do spróbowania i pozdrawiam również:)

  3. Roz Airad
    25 marca, 2013, 7:54 pm

    pyszny pomysł na obiadek ;d

  4. Agnieszka Żuchowska-Arendt
    3 grudnia, 2015, 2:27 pm

    W starej książce kucharskiej (przepisy tradycyjnej kuchni polskiej), znalazłam kiedyś bardzo podobny przepis pod nazwą "kotlety pożarskie" – nie jestem tylko pewna czy miały być podawana w sosie czy nie. Obecnie podobna potrawa funkcjonuje jako "gołąbki bez zawijania". Czasami robię na obiad/kolację – pysznie, optymalnie i ekonomicznie 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)