szybkie bułeczki twarogowe

Szybkie bułeczki twarogowe (bez drożdży)

Szybkie bułeczki twarogowe bez użycia drożdży, wypełnione nadzieniem serowym. Można do farszu wmieszać jagody lub inne, miękkie owoce, na przykład krojone brzoskwinie, jabłka lub truskawki.
Z tego samego ciasta da się też lepić rogaliki czy mniejsze ciasteczka, jest uniwersalne.
Nie należy podsypywać dużo więcej mąki niż w przepisie, im więcej mąki, tym twardsze po upieczeniu będzie ciasto.
Lekko klejące daje się ogarnąć zwilżoną olejem dłonią, a podsypany mocno mąką blat ułatwi sprawę podczas wałkowania.
Ciasto na bułeczki zagniata się ręcznie lub przy pomocy malaksera/miksera.

Rozmiar bułeczek wybierz sam/sama. Ja przygotowałam 12 sztuk ale 8 dużych lub 18 małych też jest ok.
W przepisie nie ma jajka – to nie jest pomyłka, nie zapomniałam:)

zobacz też przepis na bułeczki z jagodami oraz wegetariańskie jagodzianki

Szybkie bułeczki twarogowe – składniki (na 8 – 12 sztuk):

ciasto:

  • 200 g białego sera
  • 100 g cukru lub ksylitolu/erytrolu
  • 25 ml rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
  • 100 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

wypełnienie:

  • 200 g białego sera
  • 2,5 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu
  • 1,5 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
  • ew. 4 łyżki jagód lub innych, miękkich, krojonych owoców

1 jajko do posmarowania bułeczek (można pominąć)

do posypania:

cukier puder do posypania bułek.

Szybkie bułeczki twarogowe – przepis:

Ciasto:

Twaróg zblendować lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ew. zmielić w maszynce.

Do dużej miski lub malaksera/miski miksera włożyć twaróg, masło, mleko i sól, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do twarogu.
Zagnieść miękkie ciasto (ok. 10 minut).
Odstawić na 10 minut.

farsz:

Ser rozgnieść porządnie widelcem lub zblendować.
Wymieszać z resztą składników.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Kuchenny lat lub stolnicę obficie podsypać mąką.
Wyłożyć ciasto i rozgnieść je dłonią na placek. Posypać lekko mąką z wierzchu.
Delikatnie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3- 4 mm.
Pokroić nożem do pizzy lub radełkiem na 8 – 12 prostokątów.
Na powierzchni każdego wyłożyć 2 łyżki twarogowego farszu i zwijać paski w rulonik, lekko spłaszczyć dłonią.
Ułożyć na blaszce, w odstępach, bułeczki urosną.
Można posmarować bułeczki roztrzepanym w kubeczku jajkiem.

Piec 20 -25 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów bułeczek.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem.

szybkie bułeczki twarogowe

szybkie bułeczki twarogowe

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

 



  1. Aneta i Dobrawka
    19 maja, 2024, 8:22 am

    Cześć! U nas dziś na niedzielne śniadanie. Bułeczki mają bardzo oryginalny smak. Połączenie z jagodami dobrze się sprawdza. ps. cukier jest w składnikach na ciasto, ale nie widzieliśmy w wykonaniu. Dosypaliśmy do twarogu 50 g 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      3 września, 2024, 11:15 am

      Dziękuję za komentarz, przepadł w spamie i stąd zwłoka w odpowiedzi:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie