ciasto kolorowa zebra

Ciasto kolorowa zebra

Ciasto kolorowa zebra – miękkie i puszyste, smaczne i efektowne.

Wbrew pozorom, proste w przygotowaniu. By osiągnąć ten pasiasty efekt, trzeba ciasto po ubiciu rozlać do czterech naczyń.
Jeśli zmywanie czterech misek zamiast jednej Ci nie straszne – rób śmiało:) To najtrudniejsza z czynności do wykonania.
Do jednej części ciasta dajesz kakao, do drugiej kawę, najlepiej zbożową lub rozpuszczalną, do trzeciej herbatę matcha lub zblendowany drobno szpinak, a czwartą część zostawiasz jasną. Nic trudnego. Te naturalne barwniki przekładam do trzech dużych kieliszków lub szklaneczek, dolewam odrobinę wody i mieszam by uzyskać emulsję. Czasem któregoś trzeba dać więcej niż w przepisie, bo kolor słaby.
Miej na uwadze.

Tak naprawdę można pozostać tu przy jednym kolorze, wybrać jeden ze smaków i nic nie mieszać. Jasne/kakaowe/kawowe/zielone ciasto bez innych kolorów sprawdzi się zawsze jako podstawa pod tort do kremu. Trzeba wtedy podwoić lub potroić ilość wybranego barwnika. Tortownica 21 cm i śmiało piecz.
Przepisy na kremy do ciast są w tym linku, do wyboru, do koloru.

Jeśli posiadasz inny rozmiar formy niż w przepisie, skorzystaj z blogowej przeliczarki form
Uwaga, ciasto mocno rośnie, więc blaszka nie może być wypełniona surowym ciastem po brzeg, musi mieć sporo miejsca.
Sama za pierwszym razem dałam się zwieść pozorom i malowniczo wyszło z formy podczas pieczenia:)
Można użyć dowolnej polewy do ciasta lub oprószyć całość cukrem – pudrem.

Ciasto kolorowa zebra – składniki (na dużą keksówkę 11x40cm, dużą formę do babki z kominkiem lub bez, ok. 2,5 l):

  • łyżka ciemnego kakao
  • czubata łyżka herbaty matcha lub dwie duże garście zblendowanego szpinaku (można użyć rozmrożonej i odciśniętej z wody mrożonki)
  • łyżka kawy inki lub 1łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 6 jajek w rozmiarze L lub 7 w rozmiarze M
  • 150g cukru lub ksylitolu/erytrolu
  • 150ml oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 200g mąki pszennej lub bezglutenowej mieszanki “do ciasta”
  • 50g mąki/skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

polewa:

  • 30 g masła
  • 70 g cukru brązowego trzcinowego
  • 35 ml mleka
  • 80 g cukru pudru

Można użyć dowolnej polewy, ja wybrałam pralinową. Przepisy na inne polewy są tu.

ew. siekane orzechy i smażona w cukrze skórka pomarańczowa do dekoracji

Ciasto kolorowa zebra – przepis:

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli używamy keksówki).
Jeśli używamy formy z kominkiem – wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub drobno posiekanymi orzechami.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

Kakao, herbatę matcha lub szpinak i kawę – każde wsypać do osobnego kubeczka/kieliszka, dodać łyżkę lub dwie/trzy wody (najmniej jak się da, by powstała płynna emulsja) i dobrze wymieszać.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka starannie oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy zacznie sztywnieć, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana będzie lśniąca.
Odłożyć mikser i do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Po dodaniu każdego, wolno i delikatnie przemieszać masę łyżką/łopatką.
Nie przerywając spokojnego mieszania, cienką strużką wlewać do masy olej, a następnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Powstałą masę w misie delikatnie wygładzić i narysować na wierzchu krzyżyk dzielący ciasto na cztery części.
Da to mniej więcej orientację ile to 1/4 masy. Rozlej ciasto możliwie równo i delikatnie do czterech naczyń (jedną część możesz zostawić w głównej misce:)

Do jednej części ciasta dodać (powoli) wymieszaną emulsję z kawy, do drugiej (powoli) emulsję z kakao, do trzeciej (powoli) zieloną, czwartą część zostawić jasną.
Dekoratorem cukierniczym lub dużą łyżką, lejąc cienką strużką lub punktowo, układać w formie jeden kolor ciasta, potem drugi , trzeci i czwarty itd. tworząc kolorowe warstwy. Starać się, by się nie mieszały zbytnio.
Cierpliwości, nie będzie równo, uda się tak jak się uda ale będzie dobrze:)

Formę z ciastem wstawić na środkową półkę piekarnika i piec 35 – 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony. Miej na uwadze, że długie pieczenie wysusza, zatem trzeba wyczuć moment, kiedy już się nie klei ale nie wyschło na wiór:)
Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto do ostudzenia.

polewa
Masło, cukier trzcinowy i mleko podgrzewać krótko na małym ogniu, mieszając w rondelku.
Kiedy składniki się połączą odstawić z ognia i lekko ostudzić.
Dodać cukier puder i mieszać kuchenną „rózgą”, aż masa będzie gładka i jednolita. Tężeje przy stygnięciu, trzeba dać jej chwilę.
Jeśli będzie zbyt rzadka dodać więcej cukru, zbyt gęsta – odrobinę mleka.
Wylać łyżeczką na ostudzone ciasto.

ciasto kolorowa zebra

ciasto kolorowa zebra

ciasto kolorowa zebra

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie