Mleczne ziemniaki z piekarnika
Mleczne ziemniaki z piekarnika – hit, petarda, pychota i szał. Są baaaardzo kremowe i delikatne w smaku, chrupiące z wierzchu, przepyszne.
Świetnie sprawdzą się jako danie główne – wystarczy jakaś surówka, czosnkowy sos albo po prostu kubek kefiru i mamy pyszna kolację lub obiad.
Są znakomitą alternatywą dla ziemniaków z wody czy puree, jako dodatek do mięsa, tego z grilla, pieczonego, duszonego czy z patelni.
By smakowały najlepiej, trzeba je najpierw ugotować w wodzie z dużym dodatkiem mleka, a potem zapiec w piekarniku posmarowane mieszanką z przepisu.
Do gotowania potrzeba mieszanki płynu w 1/3 ilości mleka i 2/3 wody – to dobra proporcja. Lepiej, by mleko było tłuste, 3,2%.
Potrzebne tu gotowanie do stanu al dente, czyli do jędrnej miękkości, nie przegotowania, by ziemniaki nie rozpadały się od patrzenia na nie, wiecie o co chodzi. Ich smak wynagrodzi tę wstępną obróbkę, obiecuję:)
Zobacz tez przepis na ziemniaki z piekarnika “jak z ogniska” też pycha!
albo przepis na chrupiące frytki z piekarnika
Mleczne ziemniaki z piekarnika – składniki (na 4 osoby):
- 8 -12 średniej wielkości ziemniaków
- mleko (najlepiej 3,2%) – ok. 0,3 litra lub więcej
- woda – ok. 1l lub więcej
- ew. 1 cebula
- 1/2 łyżki soli
- 1,5 łyżki masła lub 3 łyżki oleju/oliwy
- 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- dwie łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka majeranku
- szczypta chilli
- masło/olej/oliwa do posmarowania formy
Mleczne ziemniaki z piekarnika – przepis:
Ziemniaki obrać ze skórki.
Zalać wodą i mlekiem, do przykrycia, w proporcji 1/3 ilości mleka i 2/3 wody.
Osolić, do garnka z ziemniakami włożyć całą, obraną cebulę. To wariant – można – nie trzeba.
Przykryć garnek pokrywką, zagotować. Zmniejszyć ogień, uchylić lekko pokrywkę.
Trzymać na ogniu do miękkości, ok. 20 – 25 minut od zagotowania płynu. Powinny być al dente, nie rozpadnięte.
Blaszkę z piekarnika posmarować olejem lub masłem.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Ułożyć ziemniaki w formie.
Przy pomocy kubka lub szklanki nagnieść je do lekkiego spłaszczenia.
Stopione masło lub olej/oliwę z czosnkiem, wymieszać z papryką, majerankiem i chilli.
Powstałą emulsją posmarować ziemniaki.
Zapiekać bez przykrycia w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli nie mamy – z funkcją góra – dół, ok. 15 – 20 minut, do zrumienienia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)