mleczne ziemniaki z piekarnika

Mleczne ziemniaki z piekarnika

Mleczne ziemniaki z piekarnika – hit, petarda, pychota i szał. Są baaaardzo kremowe i delikatne w smaku, chrupiące z wierzchu, przepyszne.
Świetnie sprawdzą się jako danie główne – wystarczy jakaś surówka, czosnkowy sos albo po prostu kubek kefiru i mamy pyszna kolację lub obiad.
Są znakomitą alternatywą dla ziemniaków z wody czy puree, jako dodatek do mięsa, tego z grilla, pieczonego, duszonego  czy z patelni.
By smakowały najlepiej, trzeba je najpierw ugotować w wodzie z dużym dodatkiem mleka, a potem zapiec w piekarniku posmarowane mieszanką z przepisu.
Do gotowania potrzeba mieszanki płynu w 1/3 ilości mleka i 2/3 wody – to dobra proporcja. Lepiej, by mleko było tłuste, 3,2%.
Potrzebne tu gotowanie do stanu al dente, czyli do jędrnej miękkości, nie przegotowania, by ziemniaki nie rozpadały się od patrzenia na nie, wiecie o co chodzi. Ich smak wynagrodzi tę wstępną obróbkę, obiecuję:)

Zobacz tez przepis na ziemniaki z piekarnika “jak z ogniska” też pycha! 

albo przepis na chrupiące frytki z piekarnika

Mleczne ziemniaki z piekarnika – składniki (na 4 osoby):

  • 8 -12 średniej wielkości ziemniaków
  • mleko (najlepiej 3,2%) – ok. 0,3 litra lub więcej
  • woda – ok. 1l lub więcej
  • ew. 1 cebula
  • 1/2 łyżki soli
  • 1,5 łyżki masła lub 3 łyżki oleju/oliwy
  • 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • dwie łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta chilli
  • masło/olej/oliwa do posmarowania formy

Mleczne ziemniaki z piekarnika – przepis:

Ziemniaki obrać ze skórki.
Zalać wodą i mlekiem, do przykrycia, w proporcji 1/3 ilości mleka i 2/3 wody.
Osolić, do garnka z ziemniakami włożyć całą, obraną cebulę. To wariant – można – nie trzeba.
Przykryć garnek pokrywką, zagotować. Zmniejszyć ogień, uchylić lekko pokrywkę.
Trzymać na ogniu do miękkości, ok. 20 – 25 minut od zagotowania płynu. Powinny być al dente, nie rozpadnięte.
Blaszkę z piekarnika posmarować olejem lub masłem.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Ułożyć ziemniaki w formie.
Przy pomocy kubka lub szklanki nagnieść je do lekkiego spłaszczenia.
Stopione masło lub olej/oliwę z czosnkiem, wymieszać z papryką, majerankiem i chilli.
Powstałą emulsją posmarować ziemniaki.
Zapiekać bez przykrycia w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli nie mamy – z funkcją góra – dół, ok. 15 – 20 minut, do zrumienienia.

mleczne ziemniaki z piekarnika
mleczne ziemniaki z piekarnika
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)