Chrupiące frytki z piekarnika
Chrupiące frytki z piekarnika to wcale nie jest taka oczywista sprawa, nie zawsze wychodzą takie jak trzeba!
Wiecie, że te mrożone, sklepowe podobno często nie są zrobione z ziemniaków, tylko z mąki ziemniaczanej, suszu i oleju roślinnego?
I że konserwują je różnymi substancjami, z których najzdrowszą jest kwas cytrynowy? Za fosforany też dziękujemy:)
Domowe fryty z piekarnika wydają mi się jednak bardziej właściwa opcją i wykonuje się je stosunkowo prosto.
Najtrudniejszą z czynności jest obranie i pokrojenie ziemniaków. Daję radę:) Potem zalewam pyrki wrzątkiem, nie gotuję, tylko czekam, aż rozgrzeje się piekarnik. W tym czasie wsypuję do kubka przyprawy. Prosto: sól, słodka i odrobina ostrej, suszonej papryki, łyżeczka skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej. Mam na stanie, często używam.
Domowe, to domowe. Oczywiście zdarza mi się nieraz na mieście złapać frytkę od czasu do czasu, gdzieś w jakiejś dobrej hamburgerowni na przykład. Niewiele, kilka sztuk.
Za to prawie codziennie widuję pod McDonaldem sznur samochodów wypełnionych młodzieżą i rodzicami z dziećmi. Jestem pod wrażeniem. Nawet w święta! Czego oni tak bardzo pragną, co jest w tym jedzeniu, że trzeba stać po nie nieraz 20- 40 minut w kolejce?
Ktoś zna odpowiedź???
Chrupiące frytki z piekarnika – składniki (na 2-3 osoby):
- 8 – 9 ziemniaków średniej wielkości
- wrzątek – ok. 1,8 litra
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej suszonej papryki (może być też wędzona), szczypta chilli, czubata łyżeczka skrobi/mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
Chrupiące frytki z piekarnika – przepis:
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w cienkie lub grubsze frytki lub ósemki.
Przełożyć do miski czy garnka i zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 -10 minut (lepiej 10), nie gotować.
W tym czasie ustawić piekarnik na 220 stopni z funkcją termoobiegu.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ziemniaki wyłowić łyżką cedzakową z wody, włożyć do miseczki, osuszyć dotykając lekko ręcznikiem papierowym.
Zalać olejem lub oliwą, wymieszać by olej oblepił ziemniaki.
Przyprawy i mąkę wsypać do kubeczka, wymieszać.
Mieszanką zasypać ziemniaki i mieszać łyżką lub przez podrzucanie miską, aż pokryją się możliwie równomiernie.
Wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika. Piec 20 – 25 minut, do zrumienienia.
Po 15 minutach – obserwować, z uwagi na rozmaite gatunki ziemniaków i osobnicze cechy piekarnika, czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć:)
Prosty sos czosnkowy – 200g gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka majonezu, siekany drobno ząbek czosnku, ew. łyżka drobno posiekanego koperku, szczypta soli – wymieszać.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)