Pieczona biała kiełbasa na kapuście
Pieczona biała kiełbasa na kapuście – danie na świąteczny stół albo po prostu – na weekend.
Nie ma tu nic szczególnie trudnego. Kupujesz dobrą kapustę i dobre kiełbaski. W jakości siła smaku. Nie ma sensu sięgać po najtańszy produkt z dyskontu, rzadko kiedy wyjdzie z niego danie zachwycające pełnią. Wyprodukowanie porządnej kiełbasy bez szpikowania jej wodą musi więcej kosztować.
Kapustę najczęściej trzeba przepłukać w zimnej wodzie, by straciła ostry, kwaśny smak. Ale lepiej spróbować – czasem nie ma takiej potrzeby.
Gotujesz kapustę , układasz na niej kiełbaski z kapuścianym farszem i pieczesz.
Do kiełbasek można też nałożyć sam pieczarkowo – cebulkowy farsz. Dla takiego wariantu potrzeba ok. 1 kg pieczarek i 2 cebule. Na mocno rozgrzanym maśle trzeba podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać krojone w kostkę pieczarki. Kiedy odparują, są gotowe do faszerowania.
Nie wiem, czy w piątek uda mi się wygospodarować czas na wrzucenie jeszcze jednego przepisu.
Jeśli nie – to wszystkim życzę bardzo spokojnych, zdrowych świąt! Bardzo mocne uściski, buziaki i przytulania. Dziękuję, że ze mną jesteście.
Pieczona biała kiełbasa na kapuście – składniki(na 4 osoby):
- 800g kiszonej kapusty
- 5 plasterków wędzonego boczku
- 250g pieczarek
- kilka suszonych grzybów
- 1 łyżka powideł śliwkowych, ew. 4 śliwki suszone bez pestek (niewędzone, jeśli mamy wędzoną – jedną, dwie).
- mała cebula
- 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 kulki czarnego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, szczypta chilli
- 4 lub 6 kawałków kiełbasy (1 lub 2 na porcję, w zależności od wielkości serdelka)
Pieczona biała kiełbasa na kapuście – przepis:
Kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, przepłukać, wodę odlać. Spróbować. Jeśli jest nadal bardzo kwaśna, czynność powtórzyć.
Lekko odcisnąć z wody, wyjąć na deskę do krojenia, drobno posiekać.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki na plasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła lub 2 łyżki oleju, wrzucić boczek, pieczarki i cebulę.
Krótko podsmażać mieszając do lekkiego zrumienienia.
Kapustę włożyć do garnka, zalać ok. 150 ml wody, zagotować.
Dodać zawartość patelni, drobno pokruszone, suszone grzyby oraz przyprawy, wymieszać.
Gotować ok. 40 minut co jakiś czas mieszając.
Kiełbasę naciąć na środku zostawiając ok. 2 cm nierozciętego miejsca przy końcach.
W miejscu rozcięcia uformować wgłębienie tworząc kieszonkę na farsz z kapusty.
Piekarnik rozgrzać do180 stopni.
Małą brytfankę lub nieduże, żaroodporne naczynie wysmarować masłem lub olejem.
Wyłożyć na spód połowę kapusty.
Na kapuście ułożyć nacięte kiełbaski. W zagłębieniu – kieszonce ułożyć resztę kapusty. Jeśli nie wszystko się zmieściło, dołożyć kapusty po bokach.
Przykryć naczynie pokrywą lub luźnym arkuszem papieru do pieczenia albo arkuszem aluminiowej folii.
Piec 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, a kiełbaski przy pomocy pędzelka przesmarować stopionym masłem lub olejem. Jeśli są już rumiane – nie ma potrzeby smarowania.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
-
Pingback: Biała kiełbasa w cebuli i białym winie - niebo na talerzu