biała kiełbasa w cebuli i winie

Biała kiełbasa w cebuli i białym winie

Biała kiełbasa w cebuli i białym winie – prosta do wykonania pychota, którą zaskoczysz świątecznych gości. Bez obawy o nieletnich – alkohol ulatnia się w mgnieniu oka pozostawiając w sosie “smaczek” nie do podrobienia, pycha. Intensywniejszy, jeśli takie w smaku będzie wino, łagodny i ledwo wyczuwalny przy delikatnym trunku. Ale nie jest go na tyle dużo, by zdominować, po prostu da “wica”, coś co zrobi smak.

Można tu wykorzystać kiełbasę, która oddała już nieco smaku żurkowi i teraz myślisz co by tu z nią albo dać zupełnie surową, osobną, nowiuśką i świeżą. Ta wersja będzie pyszniejsza i bogatsza.
Dla mnie bomba, choć konkurencją jest kiełbasa pieczona na kapuście i mam dylemat, którą by tu w tym roku. W zeszłym kapuściana okazała się hitem i bardzo wiele osób pisało, że już w życiu innej nie zrobi ale… Wersja winna też jest bardzo bardzo:)
Spróbować mus, nawet jeśli nie z okazji świąt, to na zwykły/niedzielny obiad będzie jak znalazł.

Przydaje się patelnia z odpinaną rączką, którą można włożyć do piekarnika ale nie jest to wymóg konieczny, bez niej też damy radę!
Jeśli ktoś nie ma na kuchennym stanie, warto zaplanować zakup na przyszłość, to bardzo wygodna sprawa. Gdyby mieć – jedno naczynie mniej do mycia i mniej pracy z przekładaniem. Ale cóż to jest za wysiłek, tyle co nic.
Proste jest najlepsze. Spróbuj.

Biała kiełbasa w cebuli i białym winie – składniki (na 3-5 porcji):

  • 100 g wędzonego boczku
  • 4-5 białych kiełbasek dobrej jakości
  • 4 średniej wielkości cebule
  • nieduże, twarde jabłko
  • 4 łyżki kapusty kiszonej, ok. 150 – 200g (nie jest bezwzględnie konieczna ale urozmaica sos)
  • 150ml białego (półwytrawnego lub półsłodkiego) wina
  • łyżeczka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • siekana natka pietruszki do posypania

Biała kiełbasa w cebuli i białym winie – przepis:

Boczek pokroić w kostkę, cebulę w półkrążki, jabłko w kostkę, kapustę posiekać.
Na patelnię wrzucić boczek i podsmażyć go na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia. Jeśli jest bardzo chudy dodać nieco oleju lub klarowanego masła.

Dodać kiełbasę, ponakłuwać każdą w 2-3 miejscach przy pomocy noża lub widelca i smażyć krótko, do zezłocenia skórki po obu stronach.
Pomiędzy kiełbaski wrzucić cebulę, jabłka, kapustę i przyprawy, przemieszać, smażyć wszystko razem ok. 5-6 minut.
Wlać wino, ustawić mocny ogień, zagotować, pozwolić by minutę gotowało się na patelni.
Jeśli używamy patelni z odpinaną rączką można teraz całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać bez przykrycia ok. 15 – 20 minut.
Jeśli takiej patelni nie mamy, można całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać j.w lub przykryć wszystko pokrywką i dusić na małym ogniu 15- 20 minut.
Podawać posypane siekaną natką pietruszki

biała kiełbasa pieczona w cebuli i białym winie

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie