pyszne ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Pyszne ciasto makowe z kremem brzoskwiniowym

Pyszne ciasto makowe z kremem brzoskwiniowym – wspaniale smakuje, jest wilgotne, efektownie wygląda i jest podzielne, w sam raz na różnego rodzaju uroczystości.
Przepis na makową podstawę do tortów i ciastek tortowych przekładanych wykorzystuję od wielu lat i lepszej zwyczajnie nigdy nie jadłam.
3 kg tego tortu zniknęło kiedyś w jedno świąteczne popołudnie, za sprawą tylko dwóch panów. Serio. Do tej pory zachodzę w głowę jakim cudem wepchnęli go w siebie po solidnym obiedzie:)

Dlatego jeśli potrzebuję ciasta – pewniaka, na stół wjeżdża tort makowy z poniższej receptury. Książki, z której pochodzi, używała jeszcze moja mama. Nie pożyczam jej nikomu 🙂 Do podstawowego przepisu dorzucam wymiennie różnorodne, kremowe wypełnienie. Zobacz przepisy na kremy do tortów.

Okrągła tortownica lub prostokątna forma – jest tu do wyboru. Prostokątne ciasto jest nieco trudniejsze do krojenia na warstwy, ale uzbrojeni w długi, ostry nóż i cierpliwość – dacie radę:) Jeśli krojenie nie idzie ja trzeba, jedną z warstw można pokruszyć i posypać nią wierzch ciasta.
Ostatnio często tak robię,  z krojeniem nie trzeba bardzo się starać, a okruchy wyglądają efektownie i łatwiej zakryć nimi ewentualne niedoskonałości. Makową podstawę najlepiej upiec w przeddzień składania. To jak z czerstwym chlebem, kromki wychodzą zgrabniejsze:)

Zobacz też przepis na tort makowy z kremem kajmakowym.

Pyszne ciasto makowe z kremem brzoskwiniowym – składniki (na formę ok. 23x30cm lub tortownicę 24 cm):

ciasto:

  • 300g zmielonego maku (można kupić gotowy, suchy, mielony mak, nie chodzi o masę makową z puszki)
  • 8 dużych jajek (w temp. pokojowej)
  • 2/3 szklanki cukru (190g)
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 duże łyżki kaszy manny
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

  • 250ml mleka
  • cały syrop/zalewa z brzoskwiń
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej lub budyniowego proszku bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g miękkiego masła bez dodatku oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej

brzoskwinie:

  • puszka brzoskwiń w syropie/zalewie (800g)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wody + 1 łyżka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej

do nasączenia – 100 ml wódki smakowej np. pigwówki czy cytrynówki, 250 ml przegotowanej wody, łyżka cukru. Alkohol można też pominąć dodając więcej wody.

Pyszne ciasto makowe z kremem brzoskwiniowym – przepis:

Ciasto

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją góra-dół.
Zmielony mak wsypać do garnka. Zalać wrzątkiem do przykrycia ziarenek i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut.
Duże sitko wyłożyć kuchenną ściereczką i ostrożnie wlać tam mak z wodą. Ściereczkę skręcić u góry w tobołek i naciskać dłonią, by jak najwięcej wody zostało odciśnięte.

Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić w dużej, idealnie suchej i czystej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod kręcące się łopatki miksera dodać do piany kolejno, w odstępach (nie na raz) 3 łyżki cukru i ubijać jeszcze 2-3 minuty by piana stała się lśniąca.
Żółtka ubić w osobnym naczyniu z resztą cukru, aż do powstania jasnej, pienistej masy.
Do ubitych żółtek dodawać naprzemiennie – trochę maku (2-3 łyżki), trochę bułki tartej i trochę manny (po łyżce) i proszek do pieczenia. Po każdej dodanej porcji przemieszać wszystko łopatką lub dużą łyżką.
Do miski z białkami dodawać porcjami, po dwie, trzy łyżki masy makowej z żółtkami, kaszą i bułką. Po każdej porcji przemieszać wszystko wolno łopatką (nie mikserem).
Powstałą masę wlać do formy i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 35 – 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać nieoklejony.

Krem

W wysokim naczyniu krótko zmiksować/zblendować połowę mleka (120ml), żółtka, mąkę/skrobię ziemniaczaną. Gdyby płynu było za mało i nie chciało się rozmieszać, dać odrobinę więcej mleka.
Do osobnego garnka wlać pozostałe mleko, syrop z brzoskwiń, dodać 4 łyżki cukru, wanilię, zagotować.
Energicznie mieszając płyn w garnku wlewać cienką strużką emulsję z żółtkami. Gotować chwilę do zgęstnienia (ok. 1-2 minuty). Odstawić do całkowitego ostudzenia (zimą na okno czy parapet, latem do miski z zimną wodą).

Brzoskwinie pokroić w centymetrową kostkę.
Włożyć do rondelka, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki wody, sok z cytryny, zagotować.
Mąkę/skrobię ziemniaczaną wymieszać w osobnym kubku z łyżką zimnej wody.
Energicznie mieszając gotujące się owoce wlać emulsję z mąką, gotować minutę, dwie. Masa lekko się zagęści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masło pokroić w kostkę i ucierać 2-3 minuty mikserem.
Do masła dawać po 2-3 łyżki CAŁKOWICIE OSTUDZONEGO budyniu z mleka i soku. Ucierać aż do zużycia całej budyniowej masy.
Masa  może wkręcać się spiralnie do góry w ubijające końcówki. Ale spływa w dół, wytrzymaj to:)
Odłożyć mikser i do budyniowego kremu dodawać po 2-3 łyżki masy z brzoskwiniami. Po każdej porcji wymieszać krem łyżka lub łopatką.

Ciasto przekroić na trzy warstwy.
Pierwszą ułożyć na dnie formy, w której się piekło.
Nasączyć 1/3 ilości ponczu z wódką. Wyłożyć połowę kremu.
Przykryć drugą warstwą ciasta, skropić ponczem.
Wyłożyć kolejną porcję kremu, przykryć trzecią warstwą ciasta – całą lub porwaną na okruszki. Skropić ponczem.
Wstawić do lodówki i chłodzić min 4-5 godzin.

 Kup e-book ” 50 przepisów na dobry obiad w 15 minut”. Przyda się w okresie przedświątecznym, po świętach i w karnawale! Pomysły na półtora miesiąca gotowania podsuwam jak na tacy. Będziesz mieć więcej czasu na odpoczynek a rodzina zdrowy, pyszny posiłek.

Pyszne ciasto makowe z kremem brzoskwiniowym

pyszne ciasto makowe z kremem  i brzoskwiniami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie