drożdżowe z cynamonem

Drożdżowe z cynamonem (do odrywania)

Drożdżowe z cynamonem do odrywania – przepyszne ciasto, którego kawałki szarpiesz lekko ręką, pociągasz i chwilkę potem masz porcję na niebo w gębie, serio. Przepis na ten cymesik można gdzieniegdzie znaleźć  pod hasłem „chlebek do odrywania” albo „chlebek odrywany”. Ale zdaniem mym, to nie jest chlebek, proszę Państwa. To jest pyszna, mięciuśka i delikatna bułka, drożdżowe, maślane, puszyste ciasto z wyraźnym zapachem i smakiem cynamonu. I jakie efektowne!

Szykuje się je jak zwykłe drożdżowe, tylko po wyrośnięciu rzuca na omączony blat, rozgniata na prostokąt, smaruje masłem i sypie cukrem i cynamonem. Kroi na paski, te układa je jeden na drugim, składankę kroi i siup te kawałki do formy keksowej. Zrobiłam zdjęcia, nic trudnego, zobacz poniżej, łatwizna. Trudniej napisać niż zrobić.
Dzięki temu składaniu, po upieczeniu ciasto pięknie się listkuje, a w miejscach odrywania powstaje leciuśko chrupiąca, maślana skorupka. Jak człowiek dosiądzie, może i mógłby opchnąć tę keksówkę, poem Wam. Lepiej się podzielić:)
Dla jeszcze ciekawszego efektu i w przypływie fantazji można między paskami ułożyć cienko krojone plastry jabłek.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Drożdżowe z cynamonem (do odrywania) – składniki (na formę keksówkę ok. 11x25cm lub nieco dłuższą):

  • 450g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego, niegorącego mleka lub wody
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 50g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50g stopionego, niegorącego masła
  • dodatkowo – 2 łyżki mąki

do smarowania:

  • 50g stopionego masła
  • 100g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Drożdżowe z cynamonem (do odrywania) – przepis:

Do naczynia z mlekiem wkruszyć lub wsypać drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, dobrze wymieszać. Pozostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, zaczyn z drożdży i mleka, sól i stopione masło.
Zagniatać wszystko ręcznie lub mikserem z końcówkami „haki”, nie mniej niż 10 minut. Będzie luźne i klejące, nie musi „odchodzić” od ręki. Jeśli jest bardzo gęste – dodaj więcej ciepłego, niegorącego mleka.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę do podrośnięcia ciasta. Powinno podwoić objętość. Zwykle wstawiam je do podgrzanego do 50 stopni, a następnie WYŁĄCZONEGO piekarnika, z pozostawionym, włączonym światełkiem.

Formę wysmarować masłem.

Kuchenny blat lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Na mące ułożyć ciasto, posypać 2 łyżkami mąki, zagnieść wszystko do jej wchłonięcia.
Ponownie podsypać dobrze mąką blat.
Rozwałkować/rozgnieść ciasto, wałkiem lub porządnie omączoną ręką na prostokątny placek ok. 60x30cm, nie musi być przesadnie równy:)

Przy pomocy pędzelka posmarować ciasto stopionym masłem, pozostawiając jedną łyżkę na później, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, również pozostawiając na potem łyżkę mieszanki.

Prostokąt z ciasta pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków.

Paski ułożyć jeden na drugim, posypką do góry.

Ponownie pokroić ciasto na 6 krótkich kawałków.

Pomagając sobie plastikową łopatką i omączoną dłonią ułożyć paski pionowo w formie, jeden obok drugiego, trzeba je „ścieśnić” ręką, wejdą:)

 

Polać wierzch ciasta pozostawionym masłem i posypać cukrem z cynamonem.
Wstawić ciasto na środkową półkę ZIMNEGO piekarnika. Ustawić temperaturę 160st z funkcją góra-dół (chyba, że nie da się wyłączyć termoobiegu, wtedy temp. ustawić na 150 st).
Piec ciasto ok. 35 -40 minut. Powinno się zrumienić. Dłuższe pieczenie powoduje wysuszanie ciasta. Dla pewności czy ciasto jest upieczone można włożyć do niego patyczek od szaszłyka. Wyjęty suchy, nieoklejony – wyłączyć piekarnik.
Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu do temperatury pokojowej, można odrywać palcami plastry – kawałki ciasta.
Przechowywać pod gęstą, lekko wilgotną ściereczką lub lepiej – dwiema:)

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

drożdżowe z cynamonem

drożdżowe z cynamonem

 

drożdżowe z cynamonem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Paulina
    16 czerwca, 2021, 8:30 am

    To jest przepyszne 😋 zrobiłam w sobotę dwa, dziś robię kolejne dwa. Dzieciaki i mąż zachwyceni 😀

    1. Beata Królikiewicz
      16 czerwca, 2021, 4:24 pm

      Też je bardzo lubię:)

  2. Magda
    29 września, 2021, 8:33 am

    Hmm, robiłam wczoraj to ciasto i w przepisie piszesz, że powinno być luźne – u mnie wyszedł twardy kluch, musiałam dolać zdecydowanie więcej mleka. Na ciepło prosto z pieca było super, ale następnego dnia już dość twarde, może dalej było za gęste to ciasto 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      29 września, 2021, 8:44 am

      by nie było twarde najlepiej okrywać wilgotną, gęstą ściereczką. Gęstość ciasta zależy np. od wielkości jajek, rodzaju mąki. Dobrze, że dodałaś mleka.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)