prosty omlet ze szparagami

Prosty omlet ze szparagami

Prosty omlet ze szparagami pysznie jest zjeść na śniadanie. Albo na obiad, kiedy zupełnie nie ma się czasu ani pomysłu na nic innego.
Jeśli dorzucimy garść sałaty i pomidorków koktajlowych albo plastry świeżego ogórka posypane solą, mamy dobrze zblilansowany, pyszny posiłek, który zaspokoi głód na dłuższy czas.

Sezon szparagowy rozpoczęty!
Zdaje mi się, że to skromne warzywo uznawane kiedyś za ĄĘ (wiecie o co chodzi) zstąpiło z salonów do codziennej kuchni za sprawą marketów. Jego powszechność stała się faktem, i jak dobrze!

Szparagi lubią się z masłem. Wystarczy patelnia lub piekarnik z jakimś naczyniem, trochę masła i już za kilka minut wjeżdża na stół król szparag. O tym jak ugotować szparagi pisałam kiedyś w osobnym wpisie.
Można już przygotować pysznego kurczaka ze szparagami, albo wykorzystać szparagi jako dodatek do pizzy,
Byle makaron, trochę podsmażonych na maśle szparagów, kilka koktajlowych pomidorków, okruchy jakiegoś sera i obiad w 15 minut gotowy.

Poniższy przepis przewiduje składniki na porcję dla dwóch osób. Można smażyć go na dwóch mniejszych patelniach lub na jednej większej i po usmażeniu przekroić omlet na pół.

Prosty omlet ze szparagami – składniki (na 2 osoby) :

  • 4 jajka
  • 4-6 szparagów
  • łyżka startego, żółtego sera, najlepiej o wyraźnym smaku
  • 3-4 plastry chudego boczku lub plastry szynki (można pominąć i dać zamiast pół łyżeczki masła lub kroplę oleju)
  • 3 łyżki dowolnego mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • ew. przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, siekany koperek, drobno pokrojona, czerwona cebula, pieczarki, posiekany szczypiorek itp.

Prosty omlet ze szparagami – przepis:

Boczek lub szynkę pokroić w kostkę.
Wrzucić na dużą, rozgrzaną patelnię i podsmażać kilka minut na średnim ogniu aż stanie się chrupki.

Szparagi umyć. Odłamać twardy koniec z najgrubszej strony. Czasem ta grubsza część jest łykowata, od miejsca gdzie pęknie podczas łamania już jest smacznie.

Do miseczki wybić jajka, dodać mleko, roztrzepać je widelcem.
Dodać pokrojone na małe kawałki szparagi, żółty ser, sól i pieprz.
Wszystko wymieszać.
Zawartość miski wlać na rozgrzaną patelnię, wyrównać powierzchnię masy i smażyć 2-3 minuty.
Kiedy spód zacznie się lekko rumienić, przykryć pokrywką i dalej smażyć na niedużym ogniu.
Kiedy masa się zetnie z wierzchu (zwykle potrzebuje jeszcze 4-5 minut) zsunąć omlet na talerz.
Przy pomocy łopatki założyć 1/3 część omletu do środka.
Przekroić na pół.

prosty omlet ze szparagami

 

prosty omlet ze szparagami



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)